Jak mrazit ovoce? Vyplatí se dodržovat některá pravidla, aby si ovoce ponechalo důležité vlastnosti
Přebytek čerstvého ovoce ze zahrady je potřeba nějakým způsobem zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Tím nejjednodušším postupem je mražení. Mrazíme především ovoce, které se dá použít hned po rozmražení, aniž by potřebovalo tepelnou úpravu nebo další zpracování.
Mražení je sice považováno za jednoduchý způsob uchování ovoce, má ale svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jedině tak bude ovoce po rozmražení kvalitní, chutné a prospěšné našemu zdraví. Oblíbené jsou především mražené jahody, borůvky, maliny a rybíz, ale můžeme se pustit do zmrazování různých dalších druhů ovoce, pokud pro ně budeme mít využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit ovoce
Mražení čerstvého ovoce by mělo probíhat co nejrychleji, aby si zachovalo nejen svou chuť a aroma, ale i strukturu. Znáte pravidla správného mražení?
- Mražení je sice jednoduché, ale je třeba brát v úvahu finanční náročnost provozu mrazničky. Proto mrazíme především vzácnější druhy ovoce, které v zimě opravdu oceníme a nebudou jen zbytečně zabírat místo.
- Mrazíme pouze kvalitní, dobře vyzrálé a zdravé ovoce. Dobře je umyjeme a necháme okapat. Jednotlivé druhy mrazíme v celku nebo nakrájené, ve formě protlaků nebo šťáv.
- Před mražením ovoce tepelně neupravujeme (na rozdíl od zeleniny, kterou často blanšírujeme).
- Ovoce vkládáme do vhodných obalů (plastových krabiček nebo mikrotenových sáčků), které nezaberou zbytečně mnoho místa, jsou pevné, zdravotně nezávadné a odolné proti působení nízkých teplot. Sáčky jsou skvělé na menší druhy ovoce, případně na nakrájené kousky. Krabičky využijeme na rozmixované ovoce nebo na šťávy. Kulaté kelímky jsou málo skladné.
- Obaly označíme datem uložení, případně názvem uloženého ovoce (pokud je rozmixované a nebylo by poznat). Když si vždy poznamenáme do tabulky, co do mrazničky ukládáme, budeme mít o jejím obsahu lepší přehled. Po spotřebování si údaj škrkneme.
- Mrazíme vždy jen menší množství ovoce naráz, další dávku přidáme až po částečném zmražení. Nově vkládané ovoce rovnáme na různá místa, nejlépe do protějších rohů v mrazničce.
- Nové balíčky ovoce by se neměly zbytečně dotýkat již zmrzlého ovoce a dalších mražených potravin, můžeme je proto v mrazničce nejprve položit na tác.
- V mrazničce by měla být nastavená co nejnižší teplota, proto ji včas před vkládáním ovoce zapneme na vyšší výkon.
- Mrazničku otevíráme vždy na co nejkratší čas, aby se zbytečně neoteplovala a netvořila se v ní námraza. Námrazu podle potřeby odstraňujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na závěr pro vás máme recept na jahodovo-tvarohovou zmrzlinu, s jejíž přípravou vám pomůže názorné video.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 20 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů
Desatero rad na téma borůvky: Poradíme, jak je nejlépe uchovat a zpracovat nejen do koláčů
Komentáře