Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mrazit ovoce? Vyplatí se dodržovat některá pravidla, aby si ovoce ponechalo důležité vlastnosti
Zdroj: Pixabay, Deluxtrade

Přebytek čerstvého ovoce ze zahrady je potřeba nějakým způsobem zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Tím nejjednodušším postupem je mražení. Mrazíme především ovoce, které se dá použít hned po rozmražení, aniž by potřebovalo tepelnou úpravu nebo další zpracování.

Mražení je sice považováno za jednoduchý způsob uchování ovoce, má ale svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jedině tak bude ovoce po rozmražení kvalitní, chutné a prospěšné našemu zdraví. Oblíbené jsou především mražené jahody, borůvky, maliny a rybíz, ale můžeme se pustit do zmrazování různých dalších druhů ovoce, pokud pro ně budeme  mít využití.

Jak mrazit ovoce

Mražení čerstvého ovoce by mělo probíhat co nejrychleji, aby si zachovalo nejen svou chuť a aroma, ale i strukturu. Znáte pravidla správného mražení?

  • Mražení je sice jednoduché, ale je třeba brát v úvahu finanční náročnost provozu mrazničky. Proto mrazíme především vzácnější druhy ovoce, které v zimě opravdu oceníme a nebudou jen zbytečně zabírat místo. 
  • Mrazíme pouze kvalitní, dobře vyzrálé a zdravé ovoce. Dobře je umyjeme a necháme okapat. Jednotlivé druhy mrazíme v celku nebo nakrájené, ve formě protlaků nebo šťáv.
  • Před mražením ovoce tepelně neupravujeme (na rozdíl od zeleniny, kterou často blanšírujeme).
  • Ovoce vkládáme do vhodných obalů (plastových krabiček nebo mikrotenových sáčků), které nezaberou zbytečně mnoho místa, jsou pevné, zdravotně nezávadné a odolné proti působení nízkých teplot. Sáčky jsou skvělé na menší druhy ovoce, případně na nakrájené kousky. Krabičky využijeme na rozmixované ovoce nebo na šťávy. Kulaté kelímky jsou málo skladné.
  • Obaly označíme datem uložení, případně názvem uloženého ovoce (pokud je rozmixované a nebylo by poznat). Když si vždy poznamenáme do tabulky, co do mrazničky ukládáme, budeme mít o jejím obsahu lepší přehled. Po spotřebování si údaj škrkneme.
  • Mrazíme vždy jen menší množství ovoce naráz, další dávku přidáme až po částečném zmražení. Nově vkládané ovoce rovnáme na různá místa, nejlépe do protějších rohů v mrazničce. 
  • Nové balíčky ovoce by se neměly zbytečně dotýkat již zmrzlého ovoce a dalších mražených potravin, můžeme je proto v mrazničce nejprve položit na tác.
  • V mrazničce by měla být nastavená co nejnižší teplota, proto ji včas před vkládáním ovoce zapneme na vyšší výkon. 
  • Mrazničku otevíráme vždy na co nejkratší čas, aby se zbytečně neoteplovala a netvořila se v ní námraza. Námrazu podle potřeby odstraňujeme.

Na závěr pro vás máme recept na jahodovo-tvarohovou zmrzlinu, s jejíž přípravou vám pomůže názorné video.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více