Z velikonočních nákupů můžeme mít kvůli vysokým cenám obavy, proto je lepší je dobře naplánovat. Předejdeme tak zbytečnému plýtvání a při chytře sestaveném menu na velikonoční svátky se dá hodně ušetřit. Nechte se inspirovat naším jídelníčkem na 3 velikonoční dny.
Mladé kopřivy nesmí ve velikonočním menu chybět
Začátek jara je skvělou příležitostí, jak ušetřit na ingrediencích, které si můžete nasbírat na procházce probouzející se přírodou, ať už jde o různé bylinky, jedlé květy nebo kopřivy.
V našem menu pro inspiraci na velikonoční vaření samozřejmě mladé kopřivy nechybí. Celkem jich ve všech třech dnech spotřebujete asi 16 hrstí. Kopřivy je před použitím třeba zbavit tvrdých částí a spařit vroucí vodou, aby se zbavily štiplavosti. V tomto období se dá nasbírat i medvědí česnek, který je skvělý do pomazánek, polévek, velikonoční nádivky i omelety. Při sbírání však pozor na záměnu s některými jedovatými rostlinami.
Článek z magazínu
K Velikonocím patří nejen hezká výzdoba, ale i pěkně prostřený stůl. Díky našim tipům sváteční tabuli vyčarujete během chvilky a nepotřebujete k tomu nic speciálního. Budou vám stačit třeba jen bílá…
Úsporný jídelníček na velikonoční svátky
Velikonoční sobotní menu na celý den:
Snídaně: Omeleta s hráškem z vyfouknutých vajec (prošlehejte 8 vajec, přidejte ½ nasekané cibule, 3 lžíce mléka, 1 hrst rozmrazeného hrášku, 1 lžíce nadrobno nasekaných kopřiv, sůl, pepř a vzniklou směs opečte na pánvi, podávejte s chlebem)
Oběd: Zelňačka s bramborami (na 4 porce stačí 250 g kysaného zelí, 2 brambory typu B, 1 cibule, 30 ml smetany ke šlehání, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, sůl, pepř, cukr a ocet podle chuti)
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem (na 4 porce potřebujete 700 g brambor typu C, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 300 g uzeného masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř)
Svačina: Pečivo s pórkovou pomazánkou (Asi 5 cm nakrájeného pórku orestujte na troše rozehřátého oleje, přimíchejte 2 vejce, osolte, opepřete a nechte ztuhnout. Vychladlou směs smíchejte se 150 g žervé a lžící změklého másla a nechte vychladit.)
Večeře: Bramboráky s kopřivami (800 g brambor typu B, 1 vejce, 2 hrsti kopřiv, 1 lžíce hladké mouky, drcený kmín, sůl, olej nebo sádlo na smažení)
Velikonoční nedělní menu na celý den:
Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (Recept na skvělý máslový mazanec od naší šéfredaktorky a food blogerky Šárky Adámkové obsahuje: 250 ml mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, špetku soli a 50 g rozinek.)
Oběd: Pórkovo-bramborová polévka (1 pórek bez kousku použitého na pomazánku, 4 brambory, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla a sůl)
Pečené kuře s velikonoční nádivkou (1 celé kuře, 7 rohlíků, 5 vajec, 350 g uzeného masa, 100 g másla, 250 ml mléka, 3 hrsti kopřiv, sůl, pepř a muškátový oříšek)
Svačina: Velikonoční beránek (120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 citron, tuk a mouka na formu)
Večeře: Lepenice se zelím (Na 4 porce budete potřebovat 800 g brambor typu C, 200 ml mléka, 1 lžíci másla, 250 g kysaného zelí, 2 cibule, olej, ½ lžičky drceného kmínu a sůl. Brambory uvařte společně s kmínem a solí doměkka, slijte, rozšťouchejte s máslem a postupně zapracujte horké mléko, až vznikne hladká kaše. Zelí krátce poduste na jedné nadrobno nakrájené cibuli a přimíchejte do bramborové kaše. Druhou cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte dozlatova a přidejte na každou porci lepenice).
Velikonoční pondělní menu na celý den:
Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (máme z předchozího pečení)
Oběd: Hráškový krém s krutony (1 balení hrášku bez odebrané hrsti na omeletu, zbytek smetany a mléka, 1 cibule nebo zbytek pórku, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 2 krajíce chleba bez kůrky na krutony a voda nebo vývar, pokud se najde zásoba v mrazáku)
Pečená vepřová plec, kopřivový špenát a brambory (600 g vepřové plece okořeněné podle chuti, 10 hrstí kopřiv, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 600 g brambor, olej, drcený kmín, sůl a pepř)
Svačina: Velikonoční beránek
Večeře: Pečivo s vajíčkovou pomazánkou (2 vejce natvrdo, 150 g žervé, 1 lžíce změklého másla, 1 lžíce nasekaných kopřiv, sůl, pepř, chléb)
Článek z magazínu
Pokud bychom měli jmenovat nějaké pečivo, které na Velikonoce peče každý, je to asi beránek. Politý čokoládovou polevou, nazdobený krémem nebo jen posypaný moučkovým cukrem je ozdobou každé sváteční…
Nákupní seznam na velikonoční svátky
Zaujal vás úsporný jídelníček na velikonoční svátky? Nachystali jsme vám i nákupní seznam, který zahrnuje veškeré použité suroviny na přípravu pokrmů pro 4 osoby a také vejce navíc, se kterými se počítá na pomlázku.
Pozor! Významnou úsporu přinášejí výhodné předvelikonoční akce, které se vyplatí sledovat.
V nákupním seznamu není sůl, koření, olej a ocet, které se doma téměř vždy najdou a představují v pokrmech haléřové položky. Také zde chybí hladká mouka, které se spotřebují pouhé 2 lžíce (na zahuštění zelňačky a do bramboráků) a lze ji vynechat nebo nahradit polohrubou.
Na recepty se spotřebuje celkem 25 vajec v syrovém stavu a 2 uvařená natvrdo. U těch syrových lze využít po vyfouknutí obsahu skořápku na barvení velikonočních vajíček a 2 kusy natvrdo uvařených vajec mohou být rovněž součástí pomlázky. Plato vajec, které je cenově výhodnější než menší balení, obsahuje celkem 30 kusů a my jsme k nákupu připočítali ještě 6 dalších, aby bylo dost těch uvařených i pro velikonoční koledníky.
Položka
|
Množství
|
Cena
|
Položka
|
Množství
|
Cena
|
Položka
|
Množství
|
Cena
|
Mléčné výrobky
|
Přísady na pečení
|
Ovoce a zelenina
|
Mléko
|
1 l
|
22
|
Polohr. mouka
|
1 kg
|
22
|
Citron
|
1 ks
|
7
|
Máslo
|
2 ks
|
110
|
Hrubá mouka
|
1 kg
|
22
|
Cibule
|
7 ks
|
16
|
Šlehačka
|
1 ks
|
30
|
Cukr krupice
|
1 kg
|
34
|
Česnek
|
1 palice
|
8
|
Žervé
|
300 g
|
50
|
Vanilkový cukr
|
2 ks
|
10
|
Pórek
|
1 velký
|
28
|
Vejce a maso
|
Prášek do peč.
|
1 ks
|
3
|
Hrášek mražený
|
1 balení
|
22
|
Vejce
|
36 ks |
162 |
Droždí
|
1 ks
|
5
|
Kysané zelí
|
500 g
|
22
|
Uz. krkovice
|
650 g
|
130
|
Rozinky
|
100 g
|
18
|
Brambory B
|
2 kg
|
36
|
Vepřová plec
|
600 g
|
110
|
Pečivo
|
Brambory C
|
1,5 kg
|
27
|
Kuře
|
1 ks
|
110
|
Rohlíky
|
7 ks |
21 |
|
|
|
|
|
|
Chléb
|
1 ks
|
42
|
|
|
|
Celková částka za nákup: 1 067 korun
Co vám po Velikonocích zbyde v lednici a spíži?
- 50 g másla (11 Kč)
- 200 g polohrubé mouky (4 Kč)
- 760 g hrubé mouky (17 Kč)
- 680 g cukru krupice (24 Kč)
- 50 g rozinek (9 Kč)
- ½ palice česneku (4 Kč)
Po odečtení zbylých surovin vyjde velikonoční vaření a pečení podle našeho jídelníčku na 998 korun.
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
24. 3. 2023 13:47