Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka
Zdroj: Toprecepty, maris

Z velikonočních nákupů můžeme mít kvůli vysokým cenám obavy, proto je lepší je dobře naplánovat. Předejdeme tak zbytečnému plýtvání a při chytře sestaveném menu na velikonoční svátky se dá hodně ušetřit. Nechte se inspirovat naším jídelníčkem na 3 velikonoční dny.

Mladé kopřivy nesmí ve velikonočním menu chybět

Začátek jara je skvělou příležitostí, jak ušetřit na ingrediencích, které si můžete nasbírat na procházce probouzející se přírodou, ať už jde o různé bylinky, jedlé květy nebo kopřivy. 

V našem menu pro inspiraci na velikonoční vaření samozřejmě mladé kopřivy nechybí. Celkem jich ve všech třech dnech spotřebujete asi 16 hrstí. Kopřivy je před použitím třeba zbavit tvrdých částí a spařit vroucí vodou, aby se zbavily štiplavosti. V tomto období se dá nasbírat i medvědí česnek, který je skvělý do pomazánek, polévek, velikonoční nádivky i omelety. Při sbírání však pozor na záměnu s některými jedovatými rostlinami.

Úsporný jídelníček na velikonoční svátky

Velikonoční sobotní menu na celý den: 

Snídaně: Omeleta s hráškem z vyfouknutých vajec (prošlehejte 8 vajec, přidejte ½ nasekané cibule, 3 lžíce mléka, 1 hrst rozmrazeného hrášku, 1 lžíce nadrobno nasekaných kopřiv, sůl, pepř a vzniklou směs opečte na pánvi, podávejte s chlebem)

Oběd: Zelňačka s bramborami (na 4 porce stačí 250 g kysaného zelí, 2 brambory typu B, 1 cibule, 30 ml smetany ke šlehání, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, sůl, pepř, cukr a ocet podle chuti)

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem (na 4 porce potřebujete 700 g brambor typu C, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 300 g uzeného masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř)

Svačina: Pečivo s pórkovou pomazánkou (Asi 5 cm nakrájeného pórku orestujte na troše rozehřátého oleje, přimíchejte 2 vejce, osolte, opepřete a nechte ztuhnout. Vychladlou směs smíchejte se 150 g žervé a lžící změklého másla a nechte vychladit.)

Večeře: Bramboráky s kopřivami (800 g brambor typu B, 1 vejce, 2 hrsti kopřiv, 1 lžíce hladké mouky, drcený kmín, sůl, olej nebo sádlo na smažení)

Velikonoční nedělní menu na celý den: 

Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (Recept na skvělý máslový mazanec od naší šéfredaktorky a food blogerky Šárky Adámkové obsahuje: 250 ml mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, špetku soli a 50 g rozinek.)

Oběd: Pórkovo-bramborová polévka (1 pórek bez kousku použitého na pomazánku, 4 brambory, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla a sůl)

Pečené kuře s velikonoční nádivkou (1 celé kuře, 7 rohlíků, 5 vajec, 350 g uzeného masa, 100 g másla, 250 ml mléka, 3 hrsti kopřiv, sůl, pepř a muškátový oříšek)

Svačina: Velikonoční beránek (120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 citron, tuk a mouka na formu)

Večeře: Lepenice se zelím (Na 4 porce budete potřebovat 800 g brambor typu C, 200 ml mléka, 1 lžíci másla, 250 g kysaného zelí, 2 cibule, olej, ½ lžičky drceného kmínu a sůl. Brambory uvařte společně s kmínem a solí doměkka, slijte, rozšťouchejte s máslem a postupně zapracujte horké mléko, až vznikne hladká kaše. Zelí krátce poduste na jedné nadrobno nakrájené cibuli a přimíchejte do bramborové kaše. Druhou cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte dozlatova a přidejte na každou porci lepenice).

Velikonoční pondělní menu na celý den: 

Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (máme z předchozího pečení)

Oběd: Hráškový krém s krutony (1 balení hrášku bez odebrané hrsti na omeletu, zbytek smetany a mléka, 1 cibule nebo zbytek pórku, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 2 krajíce chleba bez kůrky na krutony a voda nebo vývar, pokud se najde zásoba v mrazáku)

Pečená vepřová plec, kopřivový špenát a brambory (600 g vepřové plece okořeněné podle chuti, 10 hrstí kopřiv, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 600 g brambor, olej, drcený kmín, sůl a pepř)

Svačina: Velikonoční beránek

Večeře: Pečivo s vajíčkovou pomazánkou (2 vejce natvrdo, 150 g žervé, 1 lžíce změklého másla, 1 lžíce nasekaných kopřiv, sůl, pepř, chléb)

Nákupní seznam na velikonoční svátky

Zaujal vás úsporný jídelníček na velikonoční svátky? Nachystali jsme vám i nákupní seznam, který zahrnuje veškeré použité suroviny na přípravu pokrmů pro 4 osoby a také vejce navíc, se kterými se počítá na pomlázku.

Pozor! Významnou úsporu přinášejí výhodné předvelikonoční akce, které se vyplatí sledovat.

V nákupním seznamu není sůl, koření, olej a ocet, které se doma téměř vždy najdou a představují v pokrmech haléřové položky. Také zde chybí hladká mouka, které se spotřebují pouhé 2 lžíce (na zahuštění zelňačky a do bramboráků) a lze ji vynechat nebo nahradit polohrubou. 

Na recepty se spotřebuje celkem 25 vajec v syrovém stavu a 2 uvařená natvrdo. U těch syrových lze využít po vyfouknutí obsahu skořápku na barvení velikonočních vajíček a 2 kusy natvrdo uvařených vajec mohou být rovněž součástí pomlázky. Plato vajec, které je cenově výhodnější než menší balení, obsahuje celkem 30 kusů a my jsme k nákupu připočítali ještě 6 dalších, aby bylo dost těch uvařených i pro velikonoční koledníky. 

Položka

Množství

Cena

Položka

Množství

Cena

Položka

Množství

Cena

Mléčné výrobky

Přísady na pečení

Ovoce a zelenina

Mléko

1 l

22

Polohr. mouka

1 kg

22

Citron

1 ks

7

Máslo

2 ks

110

Hrubá mouka

1 kg

22

Cibule

7 ks

16

Šlehačka

1 ks

30

Cukr krupice

1 kg

34

Česnek

1 palice

8

Žervé

300 g

50

Vanilkový cukr

2 ks

10

Pórek

1 velký

28

Vejce a maso

Prášek do peč.

1 ks

3

Hrášek mražený

1 balení

22

Vejce

36 ks 162

Droždí

1 ks

5

Kysané zelí

500 g

22

Uz. krkovice

650 g

130

Rozinky

100 g

18

Brambory B

2 kg

36

Vepřová plec

600 g

110

Pečivo

Brambory C

1,5 kg

27

Kuře

1 ks

110

Rohlíky

7 ks 21

 

 

 

 

 

 

Chléb

1 ks

42

 

 

 

Celková částka za nákup: 1 067 korun

Co vám po Velikonocích zbyde v lednici a spíži?

  • 50 g másla (11 Kč)
  • 200 g polohrubé mouky (4 Kč)
  • 760 g hrubé mouky (17 Kč)
  • 680 g cukru krupice (24 Kč)
  • 50 g rozinek (9 Kč)
  • ½ palice česneku (4 Kč)

Po odečtení zbylých surovin vyjde velikonoční vaření a pečení podle našeho jídelníčku na 998 korun.

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

24. 3. 2023 13:47

Doufám , že aspoň proutky na pomlázku budou zadarmo ... 🤣👎:-//

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více