Domácí tvaroh od babičky

Postup přípravy receptu

  1. Mlieko vylejeme do hrnca a necháme skysnúť na pevné kyslé mlieko. Vlejeme doň 1 dl sladkého mlieka a privedieme k varu.

  2. Keď sa začne mlieko zrážať, zlejeme ho do cedníka vyloženého gázou. Konce gázy zviažeme šnúrkou a necháme odtiecť. Čím dlhšie tvaroh necháme odtiecť, tým je tvrdší.

  3. Pokiaľ chceme tvrdý tvaroh, zahrievame len kyslé mlieko, sladké neprilievame.

Poznámka od kuchařky

Na tvaroh sa nehodí odstredené, nízkotučné ani trvanlivé mlieko, najlepšie je domáce alebo z mliečnych expresov.

Syrovátku nevylejeme, ale buď vypijeme priamo alebo použijeme na varenie, pri výrobe chleba a pod.

Komentáře k receptu Domácí tvaroh od babičky

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Katka: Áno, chápeš dobre. To sladké mlieko sa pridáva preto, aby tvaroh nebol po odkvapaní príliš tvrdý.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Dobrý den, dostala jsem od sestry domácí mlíko a zkyslo mi. Jestli to chápu dobře, tak bych měla dát do toho mlíka 1 dl sladkého mlíka a přivést k varu..

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Din Don: To je možné, ale moja babička o nijakom syridle nechyrovala a takto sme tvaroh robili vždy. Teraz už nerobím, som pohodlná, kúpim. Len keď sa mi zvýši viac mlieka, tak ho urobím. :-D Ostatne, syrovátku predsa nevylejem, ale použijem, takže nazmar nevyjde nič. ;-)

    Odpovědět

  • Din Don Din Don(neregistrovaný)

    Dozvěděl jsem se že za použití siřidla je výtěžnost u tvarohu z kozího mléka cca 10-12% a z kravského cca 15-18%. Ovšem nevím jak je to při převodu na váhu tvarohu.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Maruška: můžete kokosové mléko? Já zkušenosti takto nemám, ale třeba by šlo kravské mléko nahradit kokosovým, jinak fakt netuším

    Odpovědět

  • Maruška Maruška(neregistrovaná)

    Prosím, nemáte někdo zkušenost s výrobou "ovesného tvarohu"??? Nebo pokud by šel třeba rýžový, jáhlový... Mléko, ořechy/mandle, sóju, pohanku... nemůžeme. Předem děkuji za tipy, rady

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Hanča: Chápete dobre. :-) Tá trocha sladkého mlieka sa pridáva len kvôli tomu, aby tvaroh nebol veľmi tvrdý. Tvrdosť tvarohu závisí aj od toho, ako ho necháte vyzrážať ( je to ako u smženica, kratší čas, mäkšia smaženica ) a tiež od dĺžky šasu, počas ktorého necháte hrudku tvarohu otiecť od syrovátky.
    S tou pasterizáciou neviem. Pasterizácia znamená ohriatie mlieka na 72-85°C počas 15 a menej sekúnd, pri ultravysokom ohreve len 1-2 sek, čo si v domácich podmienkach neviem dosť dobre predstaviť. Pri pasterizácii sa likvidujú mikroorganizmy, ale všetky, aj tie, ktoré náš organizmus potrebuje. A kde nie sú mikroorganizmy, nič nemôže skysnúť. Trvanlivé mlieko vám neskysne, skazí sa. Takže nerobiť pokusy, nechať klasicky skysnúť mlieko. :-);-)
    Držím prsty, nech sa podarí.:-)

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    tejaja: Moc děkuji za radu. :-):-K Mléko už se sráží, dnes se z něj pokusím udělat tvaroh. :-) Jestli to chápu dobře, tak do něj přidám trochu obyčejného mléka, přivedu k varu a ihned přendám do gázy na cedník?
    A ještě mám poslední otázečka na Vás.... ;-) Nevíte, proč se v jiném receptu píše, že se má zkysnuté mléko ohřát jen na 65 stupňů, a ještě se musí pasterizovat předtím, než se nechá v hrnci zkysnout?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Hanča: môžete, vylejte do nejakej nádoby, aj tú smotanu, čo sa usadila a nechajte mlieko skysnúť. Ak je mlieko už kyselkavé, zajtra ho máte kyslé. :-);-)

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    Mám doma v lednici asi pátý den domácí kravské mléko. Nějak jsem na něj zapomněla a je takové kyselkavé, okolo láhve je usazená smetana.... Mohu z tohot mléka ještě udělat tvaroh? Nebo už to mléko nijak nevyužiju? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Ondra: nemá, podstatné je teplo...zakrýva sa skôr z toho dôvodu, aby do mlieka niečo nespadlo, prach, smietka a pod.;-)

    Odpovědět

  • Ondra Ondra(neregistrovaná)

    Dobře. Děkuji ;)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ondra: Fakt nemá, jen to nechat v běžné teplotě třeba na lince. Jo a záleží na kvalitě mléka, jak píše tejajka, to jediné to ovlivní

    Odpovědět

  • Ondra Ondra(neregistrovaná)

    Takže na kysnutí mléka to nemá vliv?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ondra: běžně jsme doma mléko přikrývali pokličkou, pokud nechcete pokličku, stačí ubrousek, utěrka - proti prachu, hmyzu, který by tam mohl spadnout

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: domácí tvaroh domácí tvaroh z kravského mléka jak udelat domaci tvaroh sladký tvaroh jak udělat sladký tvaroh jak udelat z mleka tvaroh tvaroh na sladko sladky tvaroh recept kuchařka pro začátečníky jak udělat tvaroh tvaroh domácí tvaroh recept jak vyrobit tvaroh recept na sladky tvaroh hořký tvaroh recepty z tvarohu recept na domácí tvaroh obklady z tvarohu recepty pro začátečníky tvaroh na obličej