Domácí tvaroh bez práce, od babičky

etomes Kuchařka: etomes

Doba přípravy: 1-3 minuty Sýry 6 názorů

Suroviny

Čerstvé, plnotučné, nejlépe nepasterizované mléko
(z automatu i z farmy se dá taky použít)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nebojte se toho, příroda pracuje za nás, zdravé bakterie přirozeným kysnutím zlikvidují ty nezdravé a budeme mít ten nejzdravější tvaroh bez vaření a práce. Mléko necháme zkysnout (2-3 dny dle teploty místnosti), přidáním chlebové kůrky dobu zkrátíme na polovinu, já jsem měla 1.5 litru mléka a vzniklo asi 400 gramů jemného tvarohu, záleží na kvalitě mléka. Ve džbánku jsou 2 litry kyselého mléka, celý obsah se vešel, ale už je to pracné zavázat, aby obsah zčásti nevytekl... hustého smetanového tvarohu bylo na 2 plné misky - viz hlavní foto.

  2. Nalijeme do svázané utěrky (2 a 2 protilehlé růžky svážeme a pověsíme na vodovodní baterii), já jsem si ušila praktičtějšího pomocníka - měšec, nezůstane nic v rozích, jak u klasických pytlíků a taky je to i hezká ozdoba kuchyně oproti svázané utěrce a lze ho zavěsit i na madlo horní skříňky - nepřekáží v použití vody a dřezu). Necháme do misky, kterou raději přikryjeme utěrkou, odkapat syrovátku - cca 10-14 hodin (hotovo je, když z utěrky už nic nevytéká a je sušší), pokud chceme jemný tvaroh, necháme kratší dobu a naopak.

  3. Vyklopíme na talířek, misku a pod. Já ho osolím, případně dodám pažitku, česnek... Vznikne pomazánka, která se nikdy nepřejí. Přidávám i máslo, pokud chci mít tvaroh extra jemný a lahodný.

Poznámka

Tento recept dělala moje babička, která pocházela z Krkonoš a já jsem nevěřícně nedávno zjistila, že tady u Domažlic ho nikdo nezná, tak by mě zajímalo, zda tento recept je krkonošská specialita, babičky ani maminky se už zeptat nemůžu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí tvaroh bez práce, od babičky

  • etomes etomes(autor receptu)

    Drobek: já jsem nad tím včera přemýšlela a vzpomněla jsem si, že se mi to taky jednou stalo s tzv. čerstvým pasterizovaným (některá mají i dlouhou záruku čerstvosti :-( ), skyslo, lépe řečeno zasmrdělo až 3. den v teplém počasí, tak zda si ho nepasterizují sami:-((

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    etomes: Já vím, že je to divný, nechápu. Kdo ví co s tím mlékem dělali. Přitom ten krávomat je přímo v objektu kde je i kravín.

    Odpovědět

  • etomes etomes(autor receptu)

    bofinka: ano, správně:yes:

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    etomes: Mleko po zkysnuti nezahrivas a lejes rovnou do uterky?

    Odpovědět

  • etomes etomes(autor receptu)

    Drobek: tak to je divný, já ho kupovala v těch krávomatech :-Da bez problému, pak tu prodejnu zrušili a tak jezdím do toho kravína odkud pocházelo, každý večer před rozvozem tam mléko prodávají, navíc to mám asi o 2 km blíž a jen za 12 Kč/litr

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Já přestal s pokusy potom, co jsem koupil mléko z krávomatu a po dvou dnech místo kysnutí začlo smrdět.

    Odpovědět

Tématické fráze: tvaroh z cerstveho mleka tvaroh z nepasterizovaného mléka domácí tvaroh nepasterizovaný tvaroh čerstvé mléko nepasterizované recepty příprava tvarohu domaci tvaroh recept domací tvaroh z čerstvého mléka recept na tvaroh s pažitkou, od babičky domácí práce nepasterizované mléko tvaroh nepasterizovaný nepasterizované mléko recepty domácí tvaroh podle babičky vaha tvarohu ze 6 litru mleka tvaroh z kího bez mléka jak postupovat s nepasterizovanym mlekem domácí použití z tvarohu nepasterizované mléko plnotučné z litru mleka tvarohu