Jak upéct išelské cukroví? Pracnější dortíčky se vám odmění dokonalou chutí
Išelské dortíčky patří mezi oblíbené cukroví, které pekly naše babičky. Tato křehká kolečka z kakaového těsta dokonale chutnají naplněná máslovým krémem a politá čokoládovou polevou. Povrch cukroví se zdobí mandlí.
Na vánočním stole našich babiček nesmělo chybět išelské cukroví. Tato kolečka totiž přivolají dokonalou atmosféru Vánoc. Těsto voní oříšky, skořicí i citronovou kůrou a společně s máslovým krémem a čokoládou vytváří dokonalou harmonii chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct išelské cukroví
Išelské dortíčky patří mezi nejoblíbenější kousky cukroví, které mizí ze stolu mezi prvními. Tato kolečka lákají k ochutnání svou chutí i luxusním vzhledem.
Na přípravu cukroví budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve připravte plech, který vyložte pečícím papírem.
- Mouku s cukrem prosejte přes síto do mísy a smíchejte s ostatními surovinami, ze kterých vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
- Troubu včas předehřejte na 170 °C.
- Z těsta vyválejte plát o tloušťce 3–4 mm a vykrajujte kolečka, která naskládáte na připravený plech.
- Poté vložte plech do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut. Upečená kolečka nechte po vytažení vychladnout.
- Nyní vyšlehejte vejce s cukrem nad párou do hustého krému. Mísu s krémem odstavte z vodní lázně a šlehejte do zchladnutí.
- V druhé míse vyšlehejte máslo do pěny a poté do něj postupně zašlehávejte vychladlou vaječnou směs.
- Do cukrářského sáčku vložte kulatou nebo řezanou špičku a naplňte sáček krémem.
- Upečená kolečka spojujte připraveným krémem a uložte do lednice, aby krém ztuhnul.
- Dále ve vodní lázni za stálého míchání rozpusťte čokoládovou polevu s máslem. Vyhlazená kolečka poté namáčejte v polevě.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře