Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Išelské dortíčky patří mezi oblíbené cukroví, které pekly naše babičky. Tato křehká kolečka z kakaového těsta dokonale chutnají naplněná máslovým krémem a politá čokoládovou polevou. Povrch cukroví se zdobí mandlí.

Na vánočním stole našich babiček nesmělo chybět išelské cukroví. Tato kolečka totiž přivolají dokonalou atmosféru Vánoc. Těsto voní oříšky, skořicí i citronovou kůrou a společně s máslovým krémem a čokoládou vytváří dokonalou harmonii chutí.

Jak upéct išelské cukroví

Išelské dortíčky patří mezi nejoblíbenější kousky cukroví, které mizí ze stolu mezi prvními. Tato kolečka lákají k ochutnání svou chutí i luxusním vzhledem.

Na přípravu cukroví budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve připravte plech, který vyložte pečícím papírem.
  2. Mouku s cukrem prosejte přes síto do mísy a smíchejte s ostatními surovinami, ze kterých vypracujte hladké těsto.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  4. Troubu včas předehřejte na 170 °C.
  5. Z těsta vyválejte plát o tloušťce 3–4 mm a vykrajujte kolečka, která naskládáte na připravený plech.
  6. Poté vložte plech do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut. Upečená kolečka nechte po vytažení vychladnout.
  7. Nyní vyšlehejte vejce s cukrem nad párou do hustého krému. Mísu s krémem odstavte z vodní lázně a šlehejte do zchladnutí.
  8. V druhé míse vyšlehejte máslo do pěny a poté do něj postupně zašlehávejte vychladlou vaječnou směs.
  9. Do cukrářského sáčku vložte kulatou nebo řezanou špičku a naplňte sáček krémem.
  10. Upečená kolečka spojujte připraveným krémem a uložte do lednice, aby krém ztuhnul.
  11. Dále ve vodní lázni za stálého míchání rozpusťte čokoládovou polevu s máslem. Vyhlazená kolečka poté namáčejte v polevě.
Vyzkoušejte si išelské cukroví podle snadného videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem. Naplněné cukroví se namáčí do čokolády a ozdobit jej můžete podle své fantazie drcenými pistáciemi nebo celou či rozpůlenou mandlí.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli