Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnečka je hotová za chvilku. Tato jednoduchá polévka vás krásně zasytí a příjemně naladí. Pokud vybíráte něco levného a přitom chutného, co nedá mnoho práce, tak v tom případě je právě tato polévka našich babiček osvědčenou volbou. S česnekem nemusíte šetřit.

Proč česnečku tak milujeme? V této jednoduché polévce se nám spojuje její intenzivní chuť se vzpomínkami na bezstarostné dětství u maminky nebo babičky. Ne náhodou se tato polévka doporučuje také při nachlazení nebo na podrážděný žaludek. Potřebujete jen několik základních surovin, které máte nejspíš doma po ruce.
Česnečku můžete (jako i další pokrmy) uvařit úplně jednoduše, přesně takovou vás naučíme, nebo naopak složitěji a z více surovin. Nebojte se experimentovat, ale pamatujte, že kouzlo báječné chuti česnečky tkví právě v její jednoduchosti
Na čtyři porce polévky vám bude stačit jen několik surovin.
  1. Připravte si česnek v přiměřeném množství, 2–3 vejce, 1,5 l vývaru nebo jen vodu a kostku zeleninového bujonu. Na zahuštění vaječné zavářky budete potřebovat 2–3 lžíce hladké mouky, dále si připravte Podravku, mletý pepř a sůl.
  2. Vývar přiveďte k varu, případně použijte vodu, ve které rozpustíte bujon.
  3. Po chvíli do vroucí vody přidejte prolisovaný česnek a koření.
  4. Nechte asi 10 minut vařit. Pak do polévky vlijte vejce, které jste v hrnku rozmíchali s moukou. Společně ještě vařte asi 10 minut.
  5. Hotovou polévku podávejte s chlebem nebo na stůl dejte misku s krutony (opečené kostičky pečiva), aby si každý přisypal po libosti.

Česnečku z předchozích řádků si můžete připravit podle videoreceptu s názvem "domácí česnečka". 

Jak česnečku pozměnit

Základní a jednoduchou verzi česnečky můžete různými způsoby upravit, vylepšit nebo trochu pozměnit. Inspirujte se dalšími recepty z našeho receptáře.

  • Polévka bude vydatnější, když do ní přidáte na kostičky nakrájené brambory.
  • V tom případě nepřidávejte vejce rozmíchané s moukou, ale jen samotné, trochu osolené a rozšlehané v hrnku vidličkou. Podívejte se, jak zavařit vejce do polévky.
  • Správná chuť česnečky závisí na česneku, který je potřeba přidat v pravý čas. Můžete ho sice v polévce všechen povařit, ale vhodnější je přidat česnek nejen v průběhu vaření, ale pak ještě těsně před odstavením polévky, případně ještě na talíři. Taková polévka má teprve pořádný říz, navíc sílu česneku využijete naplno.
  • Česnečku můžete vylepšit nastrouhaným sýrem (např. eidamem nebo jiným). 
  • Pro některé strávníky bude tím pravým ještě nadrobno nakrájená a osmahnutá uzenina či slanina.
  • I co se týče koření, můžete doplnit další chutě, třeba majoránku.
  • K zahuštění česnečky lze použít krátce osmahnutou trošku dětské krupičky s rozvoněným česnekem, krupičku je potřeba v polévce dobře povařit.

Máte ještě další tipy a rady, jak uvařit nejlepší česnečku? Přestože se jedná o jednoduchou a rychlou polévku, vaří se v mnoha verzích. Můžete nám napsat o té své.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky