Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit houbový guláš? Stačí pár surovin a chutný oběd je za chvíli na stole
Zdroj: Toprecepty

Ačkoliv se podzim blíží mílovými kroky, v lese je stále dostatek hub, abychom si na nich mohli pochutnávat. Připravte si s námi houbový guláš, ve kterém se snoubí výrazná chuť darů lesa a gulášového základu.

Houbový guláš přijde vhod v případě, že si chcete pochutnat na čerstvých houbách a zároveň byste rádi připravili větší množství sytého pokrmu. K přípravě nepotřebujete kromě hub žádné speciální ingredience, vystačíte si bohatě s těmi, které máte v kuchyni běžně po ruce. Uvařte si s námi chutný a dokonale sytý oběd.

Jak připravit houbový guláš

Na houbový guláš budete potřebovat čerstvé houby, cibuli, česnek, vývar, trošku sádla, hladkou mouku, z koření pak sladkou papriku, mletý kmín, sůl a pepř.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte.
  2. V hrnci rozpusťte sádlo, na kterém orestujte pokrájenou cibuli do středně hnědé barvy. Následně ji zasypte moukou a osmažte. Vznikne tak cibulová jíška.
  3. Do jíšky přidejte mletou papriku, krátce zarestujte a zalijte studeným vývarem.
  4. Pečlivě prošlehejte obsah hrnce metličkou (to praktikujte až do bodu varu), abyste se vyhnuli nevábným hrudkám.
  5. Přidejte nakrájené houby, prolisovaný česnek, zbylé koření a nechte dusit pod poklicí do změknutí hub.
  6. Konzistenci guláše můžete upravit dodatečným zahuštěním (pozor, musí se následně provařit alespoň 20 minut), případně naředěním další várkou vývaru.
  7. Hotový guláš nezapomeňte posypat kolečky syrové cibule a podávejte s knedlíky nebo s čerstvým domácím chlebem.

Tip: Máte k dispozici pouze houby mražené, sušené nebo sterilované? Žádný problém, i tyto můžete použít k vaření houbového guláše. Jediná změna tkví v rozdílné době přípravy guláše - např. sušené houby se musí předem namočit.

Bezmasá strava odlehčuje našemu tělu, proto si čas od času můžeme dopřát vynechání masných výrobků. Uvařte si jednoduchý houbový guláš podle následujícího videonávodu a užijte si naplno chuť vašeho úlovku z lesa.

Komentáře

Další tipy a triky