Jak uvařit houbový guláš? Stačí pár surovin a chutný oběd je za chvíli na stole
Ačkoliv se podzim blíží mílovými kroky, v lese je stále dostatek hub, abychom si na nich mohli pochutnávat. Připravte si s námi houbový guláš, ve kterém se snoubí výrazná chuť darů lesa a gulášového základu.
Houbový guláš přijde vhod v případě, že si chcete pochutnat na čerstvých houbách a zároveň byste rádi připravili větší množství sytého pokrmu. K přípravě nepotřebujete kromě hub žádné speciální ingredience, vystačíte si bohatě s těmi, které máte v kuchyni běžně po ruce. Uvařte si s námi chutný a dokonale sytý oběd.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit houbový guláš
Na houbový guláš budete potřebovat čerstvé houby, cibuli, česnek, vývar, trošku sádla, hladkou mouku, z koření pak sladkou papriku, mletý kmín, sůl a pepř.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte.
- V hrnci rozpusťte sádlo, na kterém orestujte pokrájenou cibuli do středně hnědé barvy. Následně ji zasypte moukou a osmažte. Vznikne tak cibulová jíška.
- Do jíšky přidejte mletou papriku, krátce zarestujte a zalijte studeným vývarem.
- Pečlivě prošlehejte obsah hrnce metličkou (to praktikujte až do bodu varu), abyste se vyhnuli nevábným hrudkám.
- Přidejte nakrájené houby, prolisovaný česnek, zbylé koření a nechte dusit pod poklicí do změknutí hub.
- Konzistenci guláše můžete upravit dodatečným zahuštěním (pozor, musí se následně provařit alespoň 20 minut), případně naředěním další várkou vývaru.
- Hotový guláš nezapomeňte posypat kolečky syrové cibule a podávejte s knedlíky nebo s čerstvým domácím chlebem.
Tip: Máte k dispozici pouze houby mražené, sušené nebo sterilované? Žádný problém, i tyto můžete použít k vaření houbového guláše. Jediná změna tkví v rozdílné době přípravy guláše - např. sušené houby se musí předem namočit.
Bezmasá strava odlehčuje našemu tělu, proto si čas od času můžeme dopřát vynechání masných výrobků. Uvařte si jednoduchý houbový guláš podle následujícího videonávodu a užijte si naplno chuť vašeho úlovku z lesa.
Komentáře