Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třetí adventní neděle se nazývá stříbrná neboli pastýřská. Na věnci se zapaluje třetí svíce. Připomíná nám, že polovina adventního času je za námi a blíží se konec půstu. Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní, které jsou hlavně pro děti nekonečně dlouhé.

Máme před sebou třetí adventní týden. Krabice s cukrovím se plní, ale pořád zbývá dokončit to cukroví, které se připravuje až těsně před svátky. A co dalšího? Uděláme si čas na návštěvu adventních trhů a užíváme si vzácné chvíle pohody s rodinou.

Konec pečení a zdobení cukroví se blíží

Opozdilci ještě zadělávají těsta a pečou alespoň základní druhy cukroví:

  • Dokončujeme pečení z minulého týdne, využíváme zbylé bílky k přípravě kokosek, laskonek a sněhových pusinek.
  • Začínáme promazávat cukroví marmeládou a čokoládovou pomazánkou, polévat je polevou a zdobit oříšky nebo cukrářským zdobením.
  • Cukroví, určené k plnění (ořechy, laskonky, linecké), ke konci týdne plníme máslovými krémy nebo ořechovými a kokosovými nádivkami.
  • Připravujeme nepečené kokosové i oříškové kuličky a salámy, vosí úly, čokoládové pralinky a želé cukroví.
  • Všechny zbytky polámaného a nepovedeného cukroví spolu s mletými piškoty zpracujeme s dětmi do kuliček, které obalujeme v sypkých směsích.
  • Je čas připravit štoly a vyzkoušet si nanečisto malou vánočku, pokud si nejsme jisti novým receptem.

Na co nesmíme zapomenout

Přípravy na vánoce jdou do finále, je čas zvolnit:

  • Dokončujeme přípravu jedlých dárků, hezky je zabalíme a při předvánoční návštěvě předáme našim blízkým.
  • Třetí adventní týden je dobou setkávání s rodinou a přáteli, kouzelných zimních procházek a chvilek s dětmi.
  • Pokud jsme nestihli velký úklid, necháme ho až na leden.

Klasická štola potřebuje k odležení delší dobu - pokud se nemůžete dočkat, zkuste si podle našeho videa upéct štolu tvarohovou:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více