Kalendář pečení - 3. adventní neděle: Přípravy vrcholí, ale čas odpočinku se blíží
Třetí adventní neděle se nazývá stříbrná neboli pastýřská. Na věnci se zapaluje třetí svíce. Připomíná nám, že polovina adventního času je za námi a blíží se konec půstu. Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní, které jsou hlavně pro děti nekonečně dlouhé.
Máme před sebou třetí adventní týden. Krabice s cukrovím se plní, ale pořád zbývá dokončit to cukroví, které se připravuje až těsně před svátky. A co dalšího? Uděláme si čas na návštěvu adventních trhů a užíváme si vzácné chvíle pohody s rodinou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Konec pečení a zdobení cukroví se blíží
Opozdilci ještě zadělávají těsta a pečou alespoň základní druhy cukroví:
- Dokončujeme pečení z minulého týdne, využíváme zbylé bílky k přípravě kokosek, laskonek a sněhových pusinek.
- Začínáme promazávat cukroví marmeládou a čokoládovou pomazánkou, polévat je polevou a zdobit oříšky nebo cukrářským zdobením.
- Cukroví, určené k plnění (ořechy, laskonky, linecké), ke konci týdne plníme máslovými krémy nebo ořechovými a kokosovými nádivkami.
- Připravujeme nepečené kokosové i oříškové kuličky a salámy, vosí úly, čokoládové pralinky a želé cukroví.
- Všechny zbytky polámaného a nepovedeného cukroví spolu s mletými piškoty zpracujeme s dětmi do kuliček, které obalujeme v sypkých směsích.
- Je čas připravit štoly a vyzkoušet si nanečisto malou vánočku, pokud si nejsme jisti novým receptem.
Na co nesmíme zapomenout
Přípravy na vánoce jdou do finále, je čas zvolnit:
- Dokončujeme přípravu jedlých dárků, hezky je zabalíme a při předvánoční návštěvě předáme našim blízkým.
- Třetí adventní týden je dobou setkávání s rodinou a přáteli, kouzelných zimních procházek a chvilek s dětmi.
- Pokud jsme nestihli velký úklid, necháme ho až na leden.
Klasická štola potřebuje k odležení delší dobu - pokud se nemůžete dočkat, zkuste si podle našeho videa upéct štolu tvarohovou:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve třetím adventním týdnu? Ještě pečeme cukroví a zdobíme polevami
Komentáře