Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šalvěj je oblíbená bylinka pěstovaná na zahrádkách, která má po promnutí mezi prsty výraznou vůni. Využíváme její listy, a to nejen v kuchyni, ale i v domácí bylinné lékárně, protože mají mnoho příznivých účinků.

Šalvěj poznáme podle jejích šedozelených podlouhlých listů, které si můžeme také nasušit a využít do čajů nebo používat jako koření po celou zimu. Šalvěj má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a zmírňuje žaludeční potíže. Kromě zdravotních benefitů má široké využití v kuchyni, protože pokrmům dodává jedinečnou vůni i chuť. 

Jak využít šalvěj v kuchyni

Šalvěj využíváme v kuchyni jak sušenou, tak i čerstvou. Výborně se hodí k tučným masům, chuťově je doplní a usnadní jejich trávení. Možností, jak šalvěj používat, je však daleko více: 

  1. Tučná masa: Šalvěj se skvěle hodí k vepřovému masu, jehněčímu, kachnímu a ke zvěřině. Lístky můžeme nadrtit v hmoždíři a přidat do marinády, nebo nakrájet a přidat během vaření či pečení masa. 
  2. Mleté maso: Nasekanou šalvějí velmi dobře dochutíme karbanátky, masové kuličky i sekanou. Stačí přidat pár snítek do směsi. 
  3. Ryby: Šalvěj s oblibou přidáváme k tučnějším rybám jako je kapr, losos nebo makrela. Nadrcenými lístky můžeme marinovat, ale lze je i krátce podusit ve výpeku. 
  4. Vnitřnosti a klobásy: Šalvěj dodá výbornou chuť paštikám, restovaným játrům nebo domácím klobáskám. Stačí pár lístků přidat do směsi a také několika lístky pokrm dozdobit. 
  5. Pečená zelenina: Výbornou chuť dodá šalvěj pečeným bramborám, dýni a kořenové zelenině. Poté servírujeme jako přílohu nebo samostatný chod s dipem. 
  6. Polévky: Šalvěj přidáváme zejména do krémových polévek. Výborně se hodí do dýňové polévky, luštěninové, žampionové nebo mrkvové. Také můžeme nasekat trochu šalvěje do vývaru nebo přidat k dochucení polévkových knedlíčků. 
  7. Smažená šalvěj: Tuto pochoutku si jednoduše zamilujete. Snítky s lístky šalvěje obalíme v jednoduchém těstíčku a poté smažíme dokřupava. Podáváme jako ozdobu k masu, těstovinám a sýrům nebo vychutnáváme samotné. 
  8. Bylinkové máslo: Jednoduchým tipem, jak využít lístky šalvěje a další čerstvé bylinky, je příprava bylinkového másla, které dále používáme na pečivo, do těstovin, pomazánek nebo k dochucení masa. 
  9. Domácí pečivo: Šalvěj dodá domácímu pečivu velmi zajímavou chuť. Čerstvou nakrájenou šalvěj (nebo sušenou) přidáváme do těsta na chléb, housky, oblíbenou focacciu a do slaných koláčů. 
  10. Knedlíky a gnocchi: Voňavé knedlíčky se šalvějí jsou neodolatelnou záležitostí. Nasekanou šalvěj přidáváme do těsta na žemlové knedlíky, ale hodí se skvěle i ke gnocchi s parmezánem a prosciuttem

Tip: Šalvěj dokonale a harmonicky chuťově doplní jablka, proto můžeme bez obav nasekané lístky přidat do sladkých, ale i slaných receptů

Milujete jídla z jednoho pekáčku? Připravte si s vůní šalvěje bylinkové brambory s krkovičkou podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky