Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělá kombinace rajčat, paprik a cibule báječně chutná samotná nebo také s uzeninou a vajíčky. Základ na lečo můžete snadno zavařit a pak ho budete mít stále po ruce. Hodí se ke klasické přípravě i do omáček na špagety, pod maso nebo k zapékaným pokrmům. Ochutnejte také lečo v tortille, doplněné sýrem.

Zavařené lečo je osvědčeným způsobem, jak si uchovat něco z letní úrody na dlouhé zimní měsíce. Pokud už máte zaplněnou mrazničku a potřebujete zpracovat ještě další rajčata a papriky, vyzkoušet oblíbený polotovar a připravíte si základ pro rychle uvařené teplé jídlo.

Jak zavařit lečo na zimu

Postup přípravy leča je snadný. Podstatné je zvolit správný poměr zeleniny a do hrnce ji přidávat ve správném pořadí.

  1. Na 1 dávku si nachystejte 1–1,5 kg cibule, 3 kg čerstvých paprik, 2 kg rajčat, 2 lžičky soli a tuk. Recept uvádí 500 g sádla, ale můžete místo něj použít olej.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.
  3. Na tuku osmažte cibuli do sklovita až mírně růžova.
  4. Přidejte papriky a duste společně 10–15 minut.
  5. Tip: Lečo můžete nastavit nastrouhanou cuketou nebo patizonem.
  6. Poté přisypte nakrájená rajčata, osolte, ještě chvíli poduste a pak odstavte.
  7. Pomocí nálevky dávejte hned lečo do vymytých a vypařených sklenic. Velikost skleniček zvolte podle plánovaného využití. Buďte při plnění opatrní, protože lečo je velmi horké. Okraje sklenic otřete a pak sklenice zavíčkujte. Nejlépe to jde šroubovacími víčky.
  8. Lečo ve sklenicích sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C. 

Podívejte se na kompletní videorecept na domácí lečo. Můžete si přečíst i komentáře a rady pod receptem.

Proč zavařovat domácí lečo

Mít po ruce zavařené lečo se vyplatí z více důvodů:

  • Domácí polotovar si připravíte snadno a jednoduše. Zavařování zvládnou i začátečníci a vystačí s obyčejným hrncem
  • Lečo připravíte bez konzervantů a umělých přísad. Díky tomu přesně víte, co každá sklenička obsahuje. 
  • Jednoduchým způsobem uchováte nadbytek letní úrody. Vyrovnané skleničky ve spíži jsou radostí každé hospodyňky.
  • Domácí zavařování znamená pozdější úsporu peněz. K vaření pak využijete vlastní zásoby místo kupované drahé zeleniny.
  • Budete mít po ruce polotovar k přípravě chutného teplého jídla. Lečo se hodí nejen na přípravu klasického leča, ke kterému můžete přidat vejce nebo klobásu, ale také pod maso, do gulášů, do zapečených jídel, k těstovinám, rýži i topinkám.
  • Domácí lečo je trvanlivé, vydrží minimálně do další sezony.
  • Chuť leča si můžete upravit podle sebe. Můžete přidat bylinky (např. bazalku) a použít méně cibule.
Zavařené lečo je skvělou a osvědčenou možností, jak uložit oblíbenou domácí pochoutku, ale základ na lečo také snadno zmrazíte a pokud máte dostatek místa v mrazničce, jedná se o nejsnazší a nejrychlejší způsob uchování rajčat a paprik.

 

Komentáře

Další tipy a triky