Jak zavařit lečo na zimu? Jednoduše si uchovejte skvělou chuť a barvy léta
Skvělá kombinace rajčat, paprik a cibule báječně chutná samotná nebo také s uzeninou a vajíčky. Základ na lečo můžete snadno zavařit a pak ho budete mít stále po ruce. Hodí se ke klasické přípravě i do omáček na špagety, pod maso nebo k zapékaným pokrmům. Ochutnejte také lečo v tortille, doplněné sýrem.
Zavařené lečo je osvědčeným způsobem, jak si uchovat něco z letní úrody na dlouhé zimní měsíce. Pokud už máte zaplněnou mrazničku a potřebujete zpracovat ještě další rajčata a papriky, vyzkoušet oblíbený polotovar a připravíte si základ pro rychle uvařené teplé jídlo.
Jak zavařit lečo na zimu
Postup přípravy leča je snadný. Podstatné je zvolit správný poměr zeleniny a do hrnce ji přidávat ve správném pořadí.
- Na 1 dávku si nachystejte 1–1,5 kg cibule, 3 kg čerstvých paprik, 2 kg rajčat, 2 lžičky soli a tuk. Recept uvádí 500 g sádla, ale můžete místo něj použít olej.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.
- Na tuku osmažte cibuli do sklovita až mírně růžova.
- Přidejte papriky a duste společně 10–15 minut.
- Tip: Lečo můžete nastavit nastrouhanou cuketou nebo patizonem.
- Poté přisypte nakrájená rajčata, osolte, ještě chvíli poduste a pak odstavte.
- Pomocí nálevky dávejte hned lečo do vymytých a vypařených sklenic. Velikost skleniček zvolte podle plánovaného využití. Buďte při plnění opatrní, protože lečo je velmi horké. Okraje sklenic otřete a pak sklenice zavíčkujte. Nejlépe to jde šroubovacími víčky.
- Lečo ve sklenicích sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C.
Podívejte se na kompletní videorecept na domácí lečo. Můžete si přečíst i komentáře a rady pod receptem.
Proč zavařovat domácí lečo
Mít po ruce zavařené lečo se vyplatí z více důvodů:
- Domácí polotovar si připravíte snadno a jednoduše. Zavařování zvládnou i začátečníci a vystačí s obyčejným hrncem.
- Lečo připravíte bez konzervantů a umělých přísad. Díky tomu přesně víte, co každá sklenička obsahuje.
- Jednoduchým způsobem uchováte nadbytek letní úrody. Vyrovnané skleničky ve spíži jsou radostí každé hospodyňky.
- Domácí zavařování znamená pozdější úsporu peněz. K vaření pak využijete vlastní zásoby místo kupované drahé zeleniny.
- Budete mít po ruce polotovar k přípravě chutného teplého jídla. Lečo se hodí nejen na přípravu klasického leča, ke kterému můžete přidat vejce nebo klobásu, ale také pod maso, do gulášů, do zapečených jídel, k těstovinám, rýži i topinkám.
- Domácí lečo je trvanlivé, vydrží minimálně do další sezony.
- Chuť leča si můžete upravit podle sebe. Můžete přidat bylinky (např. bazalku) a použít méně cibule.
Komentáře