Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové lečo na zimu

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 115 min Doba tepelné úpravy: 35 min

150 min (115 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Domácí lečo můžete využít jako základ pro mnoho skvělých pokrmů. Ať již ho přidáte k různě upravenému masu, nebo doplníte uzeninou, či do této zeleninové směsi jen klasicky zamícháte několik vajíček - vždy to bude syté a chutné jídlo.

Suroviny pro 2 dávky

2dávky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 993 kJ /
5 018 kcal
Bílkoviny67,00 g
Tuky266,40 g
Vláknina140,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20,40 g
Sůl50,00 g
Sacharidy535,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata shora lehce nařízneme do kříže, vhodíme na pár sekund do vařící vody, vyjmeme a odstraníme slupku. Komu slupka nevadí, tak tento krok vynechá. Krok 2: Zeleninu nakrájíme. Papriku a cibuli na proužky, rajčata na kousky. Pokud je ponechána slupka, tak na měsíčky. Krok 3: Olej lehce rozehřejeme, jako první přidáme cibuli a chvíli ji restujeme, ale jen do mírně sklovita. Pak přidáme vše ostatní (ocet podle chuti, můžeme dát na začátku méně a pak třeba přidat). Za občasného promíchání přivedeme k varu a směs chvíli dusíme. Bude se jednat o zhruba 10-15 minut. Krok 4: Ještě horkou zeleninou naplníme sklenice, otřeme okraje, zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplejší vodou a sterilujeme cca 20-25 minut při 85 °C. To platí pro sklenice o objemu 3 dl, větší necháme o 10 minut déle.

TIP: Lečo - oblíbené recepty

Zveřejněno 23. 8. 2021

Poznámka autorky Merylas

Toto množství surovin je asi na 17-18 sklenic o objemu 3 dl.

Tento recept znám už dlouho, po nějaké době jsem ho opět využila.

Někdo zavařuje jen papriku a rajčata ve vlastní šťávě, nám více chutná podušená směs s tímto složením podle tohoto postupu. I když je tam cukr a ocet, tak množství je na 6 kg zeleniny. Kdo by přece jen měl obavy, tak množství octa a cukru sníží, nebo vynechá úplně. Jen připodotknu, že ocet i cukr bývá uveden i ve složení kupovaného zeleninového leča.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninové lečo na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO9y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninové lečo na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO9y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Moanka: Děkuji za vyzkoušení a jsem moc ráda, že recept nezklamal. Taky děkuji za přidané foto. :-K

Mohu jen pochválit… :yes: Octa jsem dala o něco méně, jinak vše podle receptu a lečo je velmi chutné. <3 :-8
Děkuji za recept a přeji krásné dny… :-K

Dagmarak: Ty povolené odrůdy, které se pěstovaly na chuť už nejsou. Jsou jen geneticky modifikovány, na co největší výnos a objem plodu. Na chuť se kašle. Prodávají se tuny vody v rajčatech, ne chutná rajčátka. Bohužel! Stejně tak, paprika a další zelenina. 8-(

Dagmarak: Děkuji za vysvětlení, ale i přesto mě to mrzí. :-K
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé. :-K

Alzbetina Prk.: Vyzkouším, děkuji za typ :-K

Dagmarak: k těm rajčatům: právě že vyšlechtěné odrůdy jsou sladké, zkuste příští rok místo permasemínek zasadit normální Tornáda F1 a myslím, že budete mile překvapená, že rajčata jsou sladká

Merylas: To v žádném případě není Vaše chyba nebo chyba receptu. Ráda zkouším nové recepty - některé si zařadím, jiné poupravím. Tento recept jsem si založila s poznámkou a ráda se k němu budu vracet. Zřejmě prostě máme každý jiné chutě:-). Množství jsem snížila na polovinu, ale asi byla rajčátka kyselejší. Je stejně zvláštní, že jsou rajčata ze zahrádky rok od roku kyselejší nebo zcela bez chuti. Už hodně dlouho jsem nevypěstovala rajčátka se sladkou chutí a typickou vůní, jako si pamatuju z dětství. A to kupuji semínka v permasemínkách, kde garantují původní odrůdu.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi. :-8

Dagmarak: Tak to mě opravdu moc mrzí. A je to tak, každému chutná něco jiného. Záleží taktéž na rajčatech, já používám vyzrálejší ze zahrádky. I když mám v Poznámce uvedeno, že je možné množství snížit, doplním to ještě přímo do receptu.

Lečo jsem vyzkoušela, ale na nás je přespříliš kyselé - pálí nás po něm strašně žáha. Každému ale chutná něco jiného - jak se říká - sto lidí, sto chutí...

jitule248: Děkuji za pochvalu a jsem opravdu ráda, že recept nezklamal.:-K

Letošní léto jsem poprvé zavařovala zeleninu na lečo. Děkuji za tento recept, je opravdu moc dobrý, muž si to také chválil.:-8:-*
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit :yes::yes::yes:

mika59: Taky to pak používám různě, nejčastěji asi do rizota. Zkoušela jsem kdysi různé způsoby konzervace, ale zůstala jsem pak u tohoto receptu. :-K

Takhle lečo zavařovala maminka a já to dělám taky tak. Pak už stačí jen uzenina a vejce, alespoň u nás. I pod maso je moc dobré..:yes::yes::yes:

Suroviny:
rajče, paprika, cibule, sůl, cukr krupice, olej, ocet

Přidat fotografie receptu