Ovocné knedlíky: Které těsto patří u vás doma k nejoblíbenějším?
S vůní dozrávajícího letního ovoce přichází i chuť na oblíbené sladké jídlo v podobě ovocných knedlíků, které můžeme připravit na mnoho způsobů a s různým sezónním ovocem, a to čerstvým, mraženým nebo dokonce i kompotovaným.
Ovocné knedlíky milují děti i dospělí. Každé ovoce dodá knedlíkům charakteristickou chuť, ale také záleží na použitém těstě, které se liší přípravou a použitými surovinami. Některé ovocné knedlíky jsou během chvilky na stole, a to bez kynutí, s jinými si budeme muset dát více práce. Které si zamilujete právě vy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté ovocné knedlíky
Kynuté ovocné knedlíky jistě patří k nejoblíbenějším a nejčastěji připravovaným. Spojení jemného a nadýchaného kynutého těsta s ovocem vytvoří dokonalou kombinaci. Pokud dodržíme správný postup, skvělý výsledek je zaručen. Těsto necháme dostatečně vykynout a poté plníme meruňkami, švestkami, borůvkami či jahodami. Dále je můžeme vařit ve vodě nebo nad párou. Nezapomeňte je ihned po uvaření propíchnout vidličkou, aby se nesrazily.
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované těsto je pro milovníky ovoce nejlepší volbou, protože vytvoří tenkou vrstvu těsta a ovoce vynikne. Těsto má hladkou a pružnou konzistenci a velmi dobře se s ním pracuje. Příprava knedlíků není složitá a vyžaduje pouze trochu cviku a dodržení postupu, protože se těsto nejdříve odpaluje (aby se vypařila tekutina) a poté do vychladlého zapracováváme vejce. Zabalíme do těsta ovoce a povaříme ve vroucí vodě asi 5 minut.
Bramborové ovocné knedlíky
Bramborové knedlíky připravujeme z vychladlých uvařených brambor, které následně oloupeme a nastrouháme či prolisujeme mačkadlem. Poté stačí přidat mouku, krupici, sůl, vajíčko a během chvilky máme na stole knedlíky jako od babičky. Mají trochu hutnější konzistenci a dobře k nim ladí švestky, hrušky a jablka. Uvařené knedlíky sypeme mákem a cukrem.
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Knedlíky z tvarohového těsta jsou nejen vynikající záležitostí, ale také jsou velmi snadné na přípravu, protože jsou bez kynutí. Těsto je z měkkého tvarohu, nejlépe samostatně baleného (ve vaničce není příliš vhodný), mouky, vejce a soli. Pro jemnější konzistenci se často nahrazuje mouka dětskou krupičkou. Knedlíky plníme meruňkami, švestkami, třešněmi či jahodami. Při mírném varu vaříme připravené knedlíky po vyplavání na hladinu ještě 3–5 minut.
Nejoblíbenější jahodové knedlíky z tvarohového těsta si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Nejlépe chutnají posypané tvarohem, cukrem a přelité máslem.
Dobrou chuť.
Komentáře