Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina potřebuje pro svůj růst výživnou půdu, slunce a teplo. O záhony se zeleninou se pečlivě staráme, zeminu kypříme a z okolí rostlin odstraňujeme plevely, které by je jinak obíraly o životní prostor. Populární možností, jak zlepšit růst a obranyschopnost rostlin, jsou různé zálivky z rostlin.

Oblíbené jsou hnojivé zálivky, které zvyšují obranyschopnost rostlin. Populární je především kopřivový zákvas, který je považován za výborné hnojivo, navíc do něho zužitkujeme kopřivy, které jsou na našich zahradách jinak nepříjemným plevelem.

Jak připravit kopřivový zákvas

Postup je zcela jednoduchý. Potřebujeme pouze vhodnou nádobu a kopřivy.

  • Mladé kopřivy (zatím bez semen) otrháme nebo požneme a buď je necháme v celku nebo je posekáme či natrháme.
  • Poté je necháme zkvasit v plastovém sudu, a to ve vodě, kterou je zalijeme. Potřebujeme přibližně 1 kg natě na deset litrů vody.
  • Kvašení probíhá obvykle dva až čtyři týdny. Při teplém počasí rychleji a při chladnějším pomaleji. Sud nestavíme do stínu, ale na sluníčko. Během kvašení obsahem sudu občas zamícháme, kvašení tím ještě podpoříme.
  • Když je zákvas hotový (tzn. již nepění), můžeme ho použít k zalévání. Vždy ho však ředíme vodou, obvykle na jeden díl hnojiva dáváme deset dílů vody.
  • Zákvas používáme např. k zalévání rajčat, ale i další plodové a košťálové zeleniny, která je náročná na živiny. K zálivce lze využít i zbytky kopřiv ze sudu.
  • Tip: K listům kopřiv lze přidat také listy kostivalu.

Nasekané kopřivy můžeme dávat také ke kořenům sazenic rajčat při výsadbě, působí jako hnojivo, nebo v malé vrstvě do okolí rostlin (na půdu). Zásadně ale nepoužíváme kopřivy, na kterých se již tvoří semena, abychom si je zbytečně po zahradě nerozmnožili.

Jaké hnojivé zálivky se vám na zahradě osvědčily? Můžete nám napsat své tipy do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie