Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina nepatří jen do slaných pokrmů. Některé její druhy se vyznačují vysokou sladkostí nebo naopak neutrální chutí - těsto však díky ní zvláční a zůstane šťavnaté. Jiná zelenina moučník obarví, další mu dodá vitamíny.

Už naše babičky používaly do jednoduchých třených těst strouhanou zeleninu a ovoce. Takový moučník byl vlhký, vláčný a nadýchaný. Některé z jejich receptů se používají dodnes, jiné jsou výsledkem snahy změnit životní styl a stravování. Přidáním zeleniny do moučníků se nijak výrazně nezmění jejich sladká chuť.

Moučníky s oranžovou mrkví

Mrkev je slaďoučká a má nádhernou barvu. Strouháme ji do tradičního mrkvového dortu, do řezů a muffinů. Moučníky s mrkví jsou vláčné a mírně mazlavé, proto se k nim přidávají strouhané ořechy, které doladí strukturu těsta. Mrkvi sluší výrazné koření - zázvor, skořice, hřebíček a citrónová kůra.

Moučníky s červenou řepou

Červená řepa obarví moučníky do karmínově červené barvy. Má zvláštní zemitou chuť, která se pečením ztratí. Do těsta ji přidáváme předem uvařenou nebo upečenou v alobalu a nastrouhanou na jemném struhadle - jen tak dodá moučníku vláčnost. Pokud nechceme použít řepu, zkusíme řepovou štávu

Moučníky se světlou cuketou

Cuketa má světlou barvu a neutrální chuť, která ji přímo předurčuje k přidání do těst na třené řezy a lité buchty. Můžeme ji použít všude tam, kde chceme zajistit těstu vláčnost a jemnost. K cuketě se hodí koření, kakao nebo čokoláda, takže z ní můžeme připravit nejen řezy, ale i báječný cuketový perník.

Moučníky se sladkými batáty

Batáty neboli sladké brambory nemají s klasickými bramborami nic společného. Svou chutí připomínají spíše dýně a proto je tak používáme - do těst na řezy, buchty, bábovky a muffiny. Z batátů připravíme pyré, které přidáme do těsta. Například batátové palačinky nebo sušenky nemají vůbec žádnou chybu.

Moučníky se zeleným špenátem

Špenát v těstech na dorty, řezy a cupcaky je módním trendem, který se v cukrařině rychle uchytil. Mražený špenátový protlak má v těstě trochu jiný zelený odstín než listový baby špenát, který rozmixujeme na kaši. Hotové moučníky mají nádhernou barvu čerstvé jarní trávy a stejně svěže chutnají.

Moučníky se žlutou dýní

Do moučníků používáme nejčastěji hokkaido nebo velké žluté dýně se sladkou chutí a moučnatou dužinou. Můžeme je do těsta nastrouhat nebo je předem podusíme a rozmixujeme na pyré. Dýně nejlépe chutnají v dýňových koláčích, sušenkách, muffinech a cupcacích. Z dýní se vaří kompoty a marmelády.

Mrkvový dort se zdá složitý na přípravu, ale není. Pokud byste si chtěli recept vyzkoušet, podívejte se na video, kde vám ukážeme přesný postup. Hotový dort můžeme naplnit šlehačkou s mascarpone nebo tvarohovým krémem:

Sladké drobečky

Víte, že meloun je také zelenina? Jeho červená sladká a šťavnatá dužina ho předurčuje k přípravě tříští, zmrzlin a granit. Melounové želé na dortu nebo v melounové slupce je originálním a chutným pohoštěním. Melounovou marmeládu využijeme k ozdobení a ochucení cupcaků, palačinek a piškotových řezů. Pokrájenou dužinu smícháme se smetanovým krémem při přípravě nepečeného dortu.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli