Mrkvový koláč: Využijte kořenovou zeleninu při sladkém pečení a výsledek vás ohromí
Mrkev patří do sladkého pečení stejně samozřejmě jako židle ke stolu. Moučník, do kterého ji přidáte, získá příjemně oranžový nádech a vláčnou strukturu. Ovlivní i výslednou chuť, která bude jemně kořeněná a spolu s citronovou kůrou vytvoří dokonalou harmonii. Připravte si ideální moučník k odpolednímu latté.
Přinášíme vám recept na rychlý a snadný moučník. Recept na mrkvový koláč je jednoduchý na přípravu a výsledkem je vláčný a měkký piškot, který stačí jen lehce poprášit moučkovým cukrem nebo mu dopřát jemné dozdobení – třeba datlovým sirupem přímo na talíři.
Recept na mrkvový koláč
Mrkev moučníku kromě své chuti přidá i výživovou hodnotu, která je s nastávajícím podzimem obzvlášť důležitá. Do mrkvového moučníku přijde 400 g mrkve, 3 vejce, 300 g cukru moučka (můžete dát méně), 300 g polohrubé mouky, 150 ml oleje, 100 ml vody, 1 prášek do pečiva. Dále 1 vanilkový cukr a 1 lžička citronové kůry. Na vymazání a vysypání plechu můžete použít libovolný tuk a strouhanku.
Mrkvový koláč krok za krokem
Na snadný postup si mohou bez obav troufnout i začátečníci.
-
Plech s vyšším okrajem vymažte tukem a vysypte strouhankou. Troubu si včas předehřejte na 175 °C.
-
Vejce vyšlehejte s oběma cukry, poté přidejte olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a nakonec i jemně nastrouhanou mrkev. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
-
Těsto nalijte na připravený plech a vložte do vyhřáté trouby.
-
Pečte přibližně 30–40 minut, řiďte se podle zkušeností s vaší troubou. Zda je moučník dobře upečený, to si ověřte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete suchou, koláč je hotový.
-
Koláč podávejte ozdobený moučkovým cukrem nebo libovolným sirupem, případně ještě přidejte kopeček domácí šlehačky.
Při přípravě těsta i na ozdobu budete potřebovat moučkový cukr. Nezoufejte, pokud ho ve spíži nemáte. Podívejte se na jednoduchý tip, jak si moučkový cukr vyrobit doma.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře