Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Druhá polovina letních prázdnin patří ostružinám. Ty v tuto dobu již dozrávají, jsou sytě černé a krásně se oddělují od stopky. Pokud nevíte, jak bohatou úrodu zpracovat, pokračujte ve čtení. Vybrali jsme 15 receptů sladkých, ale i slaných, na které se vám už při čtení budou sbíhat sliny.

Ostružiny sice nejlépe chutnají právě utržené z keříku, ale v kuchyni mají mnohem širší uplatnění. Díky své tmavé barvě vyniknou zejména ve světlejších dezertech, kterým dodávají šťavnatost a příjemnou sladkokyselou chuť. Využijete je však i při slaném vaření.

1/15

    1 z 15

    Ostružinový džem

    Ostružinový džem

    Jestli vám letos zahrádka nadělila opravdu bohatě ostružin, zpracujte je tak, aby vám vydržely i na zimu. Ostružinový džem je ideální volba, jelikož jeho příprava není nijak složitá a ani na suroviny náročná. Pro vylepšení chuti se do džemu přidávají dvě lžíce rumu.

    2 z 15

    Zimní ovocný čaj - vařený

    Zimní ovocný čaj - vařený

    Pokud snad ovocné džemy nemáte rádi, pak vyzkoušejte recept na vařený čaj. Ačkoliv má v názvu zimní, neznamená to, že byste si ho nemohli dopřát i v létě. Ba naopak, právě v horkých dnech je pitný režim velmi důležitý, a právě tento lahodný čaj plný ovoce vám jej pomůže dodržovat.

    3 z 15

    Ostružinový likér

    Ostružinový likér

    Jestliže však spíše oceníte něco tvrdšího, připravte si domácí ostružinový likér s krásnou rudou barvou. Ovoce se rozmačká, krátce povaří a nechá se nakvasit. Sceděná šťáva se následně smíchá s vodou, cukrovým sirupem a 80% lihem. Cukrový sirup vznikne povařením kila cukru v 450 g vody.

    4 z 15

    Ostružinová zmrzlina

    Ostružinová zmrzlina

    V letních měsících bude zejména chutnat osvěžující ostružinová zmrzlina. Na její přípravu povařte ostružiny s citrónovou šťávou a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Směs přemístěte do mixéru a mixujte do hladka. Semínka je pak možné odstranit propasírováním, ale není to potřeba. Nakonec vmíchejte smetanu a dejte do zmrzlinovače. 

    7 z 15

    Ostružinový koktejl

    Ostružinový koktejl

    Koktejl krásné barvy uděláte podle tohoto receptu z ostružin, banánu a hrušky. Dle vlastních preferencí a chutí však můžete ovoce obměnit. Pro hutnější nápoj přidejte bílý jogurt, a podle potřeby mléko pro naředění. Pokud si přejete nápoj lehce odlehčit, ovoce zalijte pouze vodou.

    8 z 15

    Krupicová kaše s ostružinami

    Krupicová kaše s ostružinami

    Krupicová kaše je snad nejoblíbenější jídlo z našich bezstarostných dětských let. Nejčastěji se zdobí grankem a cukrem, ostružinový rozvar však této snadné pochoutce dodá luxusnější nádech, jelikož ji celou zabarví do jasné vínové barvy.

    9 z 15

    Ostružinové tiramisu

    Ostružinové tiramisu

    Tiramisu klasické nebo jahodové jste jistě už někde ochutnali nebo sami zkoušeli vyrobit doma. Co ale tiramisu s ostružinami? Ty se povaří společně s medem a citrónovou šťávou, a vychladlé se poté nalijí mezi vrstvu mascarpone a piškotů namočených v kávě.

    10 z 15

    Bublaninka

    Bublaninka

    Bublanina je skvělý letní recept, do kterého zpracujete téměř jakékoliv ovoce ze zahrádky. Také je nenáročná na suroviny a nezabere moc času na přípravu, takže nemusíte celé slunečné dopoledne trávit v kuchyni. Bublanina bude krásně nadýchaná, když dodržíte určitá pravidla.

    11 z 15

    Hrnkový knedlík s ovocem

    Hrnkový knedlík s ovocem

    Knedlíky plněné ovocem jsou dalším bezvadným letním pokrmem. V rychlejší a modernější verzi si je můžete připravit ve formě mug caku, tedy moučníku do hrníčku. Ten se v hrníčku jak míchá, tak i následně peče, a to v mikrovlnné troubě. Nemusíte se bát ho v hrníčku i servírovat.

    12 z 15

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Rychlým dezertem je také roláda. Na těsto budete potřebovat pouze tučnější tvaroh, vajíčka a trochu mletého kakaa. Upečený plát těsta se po vychladnutí potírá náplní z tvarohu a rozmixovaných ostružin a motá se do ruličky. Podle chuti je možné náplň osladit, a to i medem nebo stévií.

    13 z 15

    Letní ostružinové řezy

    Letní ostružinové řezy

    Šťávu z ostružin, která vznikne po svaření ovoce s vodou a trochou cukru, přeceďte, přilijte k ní vodu, vejce, pudink a uvařte hustou kaši. Nechejte vychladnout, přimíchejte máslo a ostružiny, které zbyly v sítku. Krémem promažte piškotový korpus a vychutnávejte.

    14 z 15

    Ovocný koláč

    Ovocný koláč

    Že se vínová barva ostružin nádherně vyjímá ve všech dezertech a moučnících dokazuje i tento recept na ovocný koláč. Ovoce se svaří s cukrem, rozmixuje a podle preferencí propasíruje přes jemné sítko. Přidá se nabobtnaná želatina, bílý jogurt a dá se na chvíli vychladnout do lednice. Poté se přimíchá vyšlehaná smetana a naplní se do upečeného korpusu.

    15 z 15

    Hanger steak (veverka) s ostružinovou omáčkou

    Hanger steak (veverka) s ostružinovou omáčkou

    Nakyslá chuť ostružin má svoje místo i ve slaném vaření. Ovoce je výborné ke steakům ve formě omáčky. V ní kromě ostružin ucítíte tymián, balsamikový krém, hovězí bujón a víno. Omáčku je však lepší propasírovat přes sítko, aby v ní nebyla zrníčka a omáčka byla krásně hladká.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli