Pečené bramborové placky: Vychutnejte si je jen tak, jsou křupavé a vláčné zároveň
Užijte si kouzlo podzimu a upečte si doma bramborové placky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Jsou ideální chuťovkou k lehké večeři. Můžete je podávat s různými dipy nebo je doplnit čerstvou zeleninou. Skvěle se hodí i jako příloha, podobně jako bramboráčky, třeba k masové směsi.
Brambory si dopřáváme po celý rok, ale na podzim se obzvlášť hodí v pečené podobě. Pro ještě výraznější chuťový zážitek je můžete doplnit šunkou a sýrem. A stejně jako u bramboráků nesmí chybět majoránka, která podtrhne chuť a zároveň podpoří trávení.
Jak připravit pečené bramborové placky
Bramborové placky jsou snadné na přípravu a pečení v troubě ušetří čas.
- Budete potřebovat 4–5 brambor, 2 vejce, 50 g šunky, 50 g strouhaného sýru, bílou část jarní cibulky, 1–3 stroužky česneku, majoránku (nebo jinou bylinku), sůl, mletý pepř a olej na potření plechu.
-
Brambory uvařte ve slupce ideálně den předem.
-
Druhý den je oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte s nadrobno nakrájenou bílou částí jarní cibulky a s šunkou. Dále přidejte vejce, sýr, prolisovaný nebo utřený česnek a vše dobře promíchejte.
-
Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Pokud nemáte majoránku, tak můžete použít třeba oregáno.
-
Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Pomocí lžíce dávejte na plech hromádky směsi a tvarujte je do placiček.
-
Potom placky pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
-
Podávejte s oblíbenými dipy, jako přílohu k masu, nebo jen tak samotné jako chuťovku.
Inspirujte se přehledem na další oblíbené bramborové placky, které můžete připravit z brambor syrových či vařených, naslano nebo nasladko a pochutnejte si.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře