Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené bramborové placky: Vychutnejte si je jen tak, jsou křupavé a vláčné zároveň
Zdroj: Toprecepty

Užijte si kouzlo podzimu a upečte si doma bramborové placky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Jsou ideální chuťovkou k lehké večeři. Můžete je podávat s různými dipy nebo je doplnit čerstvou zeleninou. Skvěle se hodí i jako příloha, podobně jako bramboráčky, třeba k masové směsi.

Brambory si dopřáváme po celý rok, ale na podzim se obzvlášť hodí v pečené podobě. Pro ještě výraznější chuťový zážitek je můžete doplnit šunkou a sýrem. A stejně jako u bramboráků nesmí chybět majoránka, která podtrhne chuť a zároveň podpoří trávení.

Jak připravit pečené bramborové placky

Bramborové placky jsou snadné na přípravu a pečení v troubě ušetří čas.

  1. Budete potřebovat 4–5 brambor, 2 vejce, 50 g šunky, 50 g strouhaného sýru, bílou část jarní cibulky, 1–3 stroužky česneku, majoránku (nebo jinou bylinku), sůl, mletý pepř olej na potření plechu.
  2. Brambory uvařte ve slupce ideálně den předem.

  3. Druhý den je oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte s nadrobno nakrájenou bílou částí jarní cibulky a s šunkou. Dále přidejte vejce, sýr, prolisovaný nebo utřený česnek a vše dobře promíchejte.

  4. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Pokud nemáte majoránku, tak můžete použít třeba oregáno.

  5. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Pomocí lžíce dávejte na plech hromádky směsi a tvarujte je do placiček.

  6. Potom placky pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

  7. Podávejte s oblíbenými dipy, jako přílohu k masu, nebo jen tak samotné jako chuťovku.

Inspirujte se přehledem na další oblíbené bramborové placky, které můžete připravit z brambor syrových či vařených, naslano nebo nasladko a pochutnejte si. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky