Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Zdroj: Top recepty

Bramborové placky nás provází od dětství, známe je od našich maminek a babiček. Placky se připravují sladké i slané, pečené v troubě, na pánvi nebo na plátech kamen. V každé rodině chutnají jinak, proto můžeme vyzkoušet mnoho různých receptů. Které jsou ty nejoblíbenější?

Bramborové placky

Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít? Jedna z možností je zapracovat vařené brambory do různých těst na placky a placičky. Úplně jiné budou placky ze syrových brambor, z těch pečeme hlavně bramboráky.

Bramborové placky sladké

Den předem uvařené brambory a mouka jsou základem pro těsto, ze kterého připravujeme oblíbené tenké bramborové placky. Dříve se pekly na kamnech. Po upečení je potíráme tukem a rovnáme na sebe. Bez potření by zůstaly tuhé, ale potřené tukem budou krásně vláčné. Zdobíme je povidlím, sypeme mletým mákem a stáčíme podobně jako palačinky.

Placky ze syrových brambor

Nejoblíbenější placky ze srových brambor jsou bramboráky. Aby těsto mělo krásnou barvu, zalijeme nastrouhané brambory horkým mlékem. Přidáme mouku, vajíčko, hodně utřeného česneku, majoránku a trochu soli. Pečeme na pánvi. Do bramboráků lze přidávat uzeninu.

Placky z vařených brambor

Tyto placky chystáme z brambor z předchozího dne. Stačí je nastrouhat nebo rozmačkat, přidat k nim mouku, dochutit je a můžeme péct nebo smažit. Nastrouhaný sýr, vajíčka, majoránka a utřený česnek jim určitě prospějí. Inspirovat nás mohou oblíbené recepty z našeho receptáře.

Brambory jsou dobrým základem mnoha oblíbených jídel české kuchyně. Placky mezi ně patří. Můžeme z nich také uvařit knedlíky, sladké i slané. Spotřebujeme na ně zbylé brambory a pochutnáme si.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky