Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolády jsou plátem sladkého těsta (většinou piškotového), ale také masa, sýra a zeleniny, které jsou potřeny slanou nebo sladkou náplní a pak pevně zabalené do tvaru válce. Rolády se krájí na rovné či šikmé řezy.

I když si každý pod slovem "roláda" představí právě tu piškotovou s krémem, přesto jsou i jiné rolády, které mají svůj název odvozený od slova "rolovat". Rolujeme jakýkoliv plát těsta, masa či zeleniny, natřený náplní, a po smotání ho nakrájíme na řezy.

1/16

    1 z 16

    Slaná roláda s křenovým krémem

    Slaná roláda s křenovým krémem

    Nadýchanou slanou roládu si lehce spleteme s moučníkem. Těsto obarvíme na růžovo pyré z červené řepy, na žluto kurkumou a na zeleno špenátem. Plát těsta potřeme pomazánkou z čerstvého sýra, rozmixovanou s máslem a křenem. Kousíčky červené řepy krém oživí a na řezu bude vidět pěkná mozaika.

    2 z 16

    Punčová roláda s marmeládou a čokoládou

    Punčová roláda s marmeládou a čokoládou

    Luxusní roládu s barevnou mozaikou uvnitř připravíme ze dvou plátů piškotového těsta. Jeden z nich potřeme marmeládou a druhý rozdrobíme a smícháme s punčovým rozvarem, obarveným kapkou barviva. Punčovinu naneseme na plát, smotáme do válečku a povrch moučníku polijeme cukrovou polevou.

    4 z 16

    Piškotová roláda s marmeládou

    Piškotová roláda s marmeládou

    Piškotová roláda, potřená ovocnou marmeládou, patří k těm nejjednodušším moučníkům. Upečený plát těsta potřeme džemem a pokud máme zbytek ovoce, pokrájíme ho na malé kousky a nasypeme na něj. Roládu smotáme do pevného válečku a na povrchu poprášíme moučkovým cukrem.

    6 z 16

    Sněhová citronová roláda

    Sněhová citronová roláda

    Roláda ze šlehaných bílků s cukrem se složením těsta podobá dortu Pavlova. Do sněhu přidáme ocet a kukuřičný škrob, který dodá plátu pružnost. Upečenou roládu potřeme šlehačkou s mascarpone a s citrónovým lemon curde. Pomocí papíru zabalíme, přeneseme na podnos a poprášíme cukrem. 

    8 z 16

    Roláda z esíček

    Roláda z esíček

    Jedním z druhů vánočního cukroví je tradičně nepečená roládka. Připravíme ji z piškotové nebo sušenkové hmoty. Polovinu těsta obarvíme kakaem. Obě těsta rozválíme, položíme na sebe, znovu rozválíme a stočíme do pevného tenkého válečku, který obalíme v kokosu. Po ztuhnutí v lednici nakrájíme váleček na kulaté řezy s typickou spirálou.

    9 z 16

    Sýrová roláda

    Sýrová roláda

    Retro chuťovka má čestné místo na každém slavnostním stole. Plátky sýra rozložíme na plech, ohřejeme a potřeme předem připravenou pomazánkou nebo plátky šunky, vaječnou smaženicí, salátem či zeleninou. Roládku opatrně sbalíme do válečku a necháme ztuhnout v lednici. Pak ji nakrájíme na řezy.

    10 z 16

    Nepečená roláda z kakaových palačinek

    Nepečená roláda z kakaových palačinek

    Ze zbylých palačinek, které vyrovnáme na stole do dvou řad a potřeme náplní, smotáme rychlou roládu, vhodnou i pro návštěvu. Náplní může být šlehaný tvarohový krém, marmeláda a šlehačka, ale i nutella s čokoládou. Hosty upoutají jemné spirálky z těsta, tvořící barevnou mozaiku na řezu rolády.

    12 z 16

    Jablečná roláda naopak

    Jablečná roláda naopak

    Obrácená jablečná roláda je královnou jednoduchých moučníků. Pečicí papír potřeme máslem, na něj rozložíme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Na ovoce nalijeme připravené piškotové těsto a moučník upečeme. Po vychladnutí ho otočíme na utěrku a srolujeme do tvaru rolády.

    13 z 16

    Hovězí roláda s cuketovou šťávou

    Hovězí roláda s cuketovou šťávou

    Roláda z hovězího masa vyžaduje dokonale naklepaný plát masa, který potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Na plátek položíme ingredience podle chuti - klobásu, vejce, podušené houby, špenát. Smotanou roládu zajistíme proti rozbalení a pomalu upečeme v troubě. Podáváme ji s rýží, knedlíky nebo s bramborami.

    14 z 16

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Některé sladké rolády se připravují pečené, ale bez mouky - tu v nich nahrazuje kakao, škrob, mák nebo oříšky. Plníme je šlehačkou s mascarpone a ovocným pyré. Plát je tenký, ale větší množství jemné náplně nám to vynahradí. Roládku zdobíme ovocem. Díky absenci mouky je moučník bezlepkový.

    16 z 16

    Cuketovo - květáková roláda

    Cuketovo - květáková roláda

    Na slané zeleninové roládě si pochutná celá rodina. Základem je nastrouhaná, osolená a vyždímaná zelenina, kterou smícháme s nastrouhanou uzenou mozzarellou, vejcem a kořením. Těsto rozetřeme na plech a po upečení potřeme kečupem, poklademe plátky šunky a sýra a smotáme. Krájíme na řezy.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli