Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro sýrová roláda: Stačí pár ingrediencí a známe fígl, jak ji snadno zabalit. Před podáváním jí prospěje pár hodin v ledničce
Zdroj: Toprecepty.cz

Retro sýrová roláda je jednoduchá chuťovka, která dřív nechyběla na žádné rodinné oslavě. Výborně vypadá a skvěle chutná. Můžete si ji přichystat pro návštěvu i tehdy, když vás přepadnou chutě.

Jak vypadá retro sýrová roláda

Sýrové rolády zdobí naše stoly už dlouho. Je jedno, jestli se jde o posezení s přáteli, nejrůznější oslavu nebo zkrátka jen mlsnou chvilku. Tato retro chuťovka je stále populární a není divu. Může chutnat různě podle surovin, které máme doma.

V roládě není žádné pečivo ani těsto. Základem jsou plátky tvrdého sýru, které rozložíme mírně přes sebe, naneseme požadovanou náplň a svineme do rolády. Když roládu nakrájíme, je velmi efektní, i když ji připravíme z obyčejných surovin. Při přípravě je třeba počítat s jednodenním ztuhnutím rolády v lednici.

Z čeho je sýrová roláda

Základem jsou zmiňované plátky tvrdého sýra. Sýr pro lepší manipulaci potřebujeme nahřát, proto je lepší tučnější sýr, který se hezky táhne. Obvykle to bývá tučnější eidam, hodí se i holandská gouda nebo ementál. Můžeme roládě dodat barvu, a to pomocí oranžového čedaru. Skvěle mohou vypadat i kombinace různých sýrů. Ať už vzhledem nebo i chutí.

Čím naplnit sýrovou roládu

Co se dává do sýrové rolády? Plnit ji můžeme podle chutí i stavu lednice a spíže. Nejjednodušší varianta začíná uzeninou - šunkou nebo salámem - a na ně můžeme natřít pomazánku. 

Může to být pomazánka z pomazánkového másla, dobře chutná i tvarohová, variantou je i pomazánka z taveného sýru, možností je i paštika. Zajímavou variantou je i ta s vaječnou náplní.

Aby roláda dobře vypadala, dáme do jejího středu nějakou barevnou zeleninu. Krásně ji oživí kousky červené papriky (jedno jestli bude čerstvá nebo nakládaná), hodí se i zelené listy (špenát, polníček, rukola), výborné jsou olivy nebo pokrájené kyselé okurky. Využít můžeme i ovoce - mandarinky, hroznové víno.

Při přípravě dbáme na barevnost i chutě. Obojí ji dodá koření a bylinky. V tomto ohledu je dobrá mletá paprika a z bylinek třeba pažitka, kopr, petrželka.  

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit sýrovou roládu

Na sýrovou roládu si připravte: 12 plátků tvrdého sýru, 1 pomazánkové máslo, plátky šunky a 1-2 čerstvé papriky.

Jak na to? Sýr rozložte na pečicí papír do obdélníku (3 x 4 plátky). Okraje plátků sýru přeložte přes sebe (asi půl cm), aby na papíru vytvořily souvislý obdélníkový plát. Sýr vložte do vyhřáté trouby a počkejte až změkne.

Omyjte papriky, očistěte je a nakrájejte na proužky. Plech vytáhněte a sýr jemně přejeďte válečkem na nudle. Tak se spojí v jeden plát. Sýrový plát potřete pomazánkovým máslem a na to dejte plátky šunky. Šunku znovu pomažte pomazánkovým máslem a na to dejte proužky barevné papriky.

Plát s náplní sviňte do rolády. Zabalte ji do mikroténové či potravinářské strečové fólie a nechte do druhého dne ztuhnout v lednici. Ztuhlou roládu krájejte zhruba na centimetr široké plátky.

Náš tip: Připravte si sýrovou roládu podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více