Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatina se vyrábí z klihovitých částí zvířat - z kostí, šlach a kůží. V pokrmech má za úkol zpevnit řídké a polotekuté hmoty tak, aby udržely tvar a daly se krájet. Samotná želatina je téměř bezbarvá a má neutrální chuť.

Želatina je živočišný přípravek ke zpevnění tekutých sladkých a slaných potravin. Dá se velmi dobře ochutit i obarvit. Její přírodní alternativou je agar, vyrobený z mořských řas, nebo slaný aspik, připravený dlouhým vařením klihovitého masa. 

1/16

    2 z 16

    Vaječná tlačenka plněná celými vejci

    Vaječná tlačenka plněná celými vejci

    Na prvním místě slaných pokrmů se želatinou stojí oblíbená vaječná tlačenka, plná barevné zeleniny a pevné želatinové hmoty. Tlačenku připravujeme na všechny významné oslavy a svátky, ale i jen tak k večeři - je totiž výborná, ať ji uděláme do srnčího hřbetu, na plech nebo do muffinových formiček.

    3 z 16

    Nepečený cheesecake s lesním ovocem

    Nepečený cheesecake s lesním ovocem

    Nepečené smetanové dorty a cheesecaky mají základ z piškotového plátu nebo z rozdrcených sušenek s máslem a vysokou vrstvu krému ze šlehačky, tvarohu, jogurtu a zakysané smetany se želatinou. Povrch dortu zdobí ovoce a želatinový přeliv, který mu dá barvu, svěží chuť a jedinečný design.

    4 z 16

    Aspik v paprice

    Aspik v paprice

    Jemný aspik připravíme do originálních formiček - očištěných paprikových lusků. Pokud je nemáme, vystačíme si s chlebíčkovou formou nebo s plastovou rovnou lahví. Do papriky nebo tvořítek navrstvíme šunku a zeleninu, které zalijeme ochucenou rozpuštěnou želatinou. Necháme je v chladu ztuhnout a krájíme na řezy.

    5 z 16

    Domácí želé hadi

    Domácí želé hadi

    Pokud my a naše děti milujeme želé bonbóny, připravíme si jejich domácí zdravější verzi z ovocného sirupu a želatiny. Rozmíchanou směs nalijeme do misek a obarvíme kapkami jedlého potravinářského barviva. Na malý plech, vyložený fólií, sléváme různé barvy a necháme směs ztuhnout. Krájíme tenké pásky, které obalujeme v cukru.

    6 z 16

    Sulc-huspenina z hříbků

    Sulc-huspenina z hříbků

    Na báječně vonící houbovou huspeninu použijeme čerstvé lesní houby - hřiby, kozáky, křemenáče. Houby uvaříme v osolené vodě a oddělíme část, ve které rozpustíme želatinu. Zbylý nálev dokořeníme například houbovým kořením a pepřem, smícháme se želatinou, a vše, i s houbami, nalijeme do formy. Necháme ztuhnout.

    8 z 16

    Sulc z vepřových nožek

    Sulc z vepřových nožek

    Správně uvařený domácí sulc nepotřebuje ke svému ztuhnutí želatinu, klihovité části masa a kostí samy želírují. V případě, že vývar nechce ztuhnout, můžeme trochu želatiny použít. Využijeme ji do sulců a huspenin, ale i do tlačenek. Vývar necháme zchladnout na talířku, abychom zjistili, jestli je dostatečně silný.

    10 z 16

    Aspik s červenou řepou

    Aspik s červenou řepou

    Červená řepa je báječnou sladkokyselou zeleninou, která upoutá svou tmavě karmínovou barvou. Pokud si budeme chtít ušetřit práci s přípravou řepy, můžeme ji koupit předvařenou. Nastrouhanou řepu smícháme s nabobtnalou a rozehřátou želatinou a směs vhodně dokořeníme. Nalijeme ji do formy a necháme ztuhnout.

    11 z 16

    Semifreda

    Semifreda

    Semifreda jsou malé dortíčky, připravené v ráfcích z různých materiálů, které ještě vyložíme dortovou páskou. Do formiček vložíme vykrojený plátek piškotu, nalijeme smetanovou směs se želatinou, ozdobíme ovocem a zalijeme želatinovým přelivem, připraveným z ovocné šťávy. Ztuhlé dortíčky i s páskou vyjmeme z ráfku.

    12 z 16

    Aspikový dort

    Aspikový dort

    Všichni nejsou milovníci sladkých dortů. Hlavně muži dají přednost slanému dortu, konkrétně aspikovému, který je složený z oblíbených potravin. Na povrchu může být ozdobený růžovou šunkou, červenou paprikou, žlutým vejcem, zelenou okurkou a bílým sýrem. Obrázek z různých ingrediencí zalijeme ochucenou želatinou.

    13 z 16

    Ovocný dortík se želatinou

    Ovocný dortík se želatinou

    Těžký krémový moučník nebo složitý potahovaný dort můžeme v létě vyměnit za lehký dort s vysokou vrstvou ovocné želatiny. Základ dortu tvoří rozdrcené sušenky s máslem nebo kulaté dětské piškoty. Následuje smetanový krém a spousta ovoce. Vše zalijeme rozpuštěnou želatinou a dort necháme ztuhnout v ledničce.

    15 z 16

    Ovocné želé bonbony

    Ovocné želé bonbony

    Každé dítě miluje želé bonbóny. Pokud máme doma formičky na pralinky nebo plastový výlisek z čokoládové bonboniéry, můžeme dětem připravit želé z ovocné šťávy, ze sirupu nebo z džusu. I když tyto bonbóny obsahují cukr, jsou zdravější než jejich kupovaní sourozenci. Šťávu nalijeme do formiček a vložíme na noc do ledničky.

    16 z 16

    Tlačenka téměř dietní

    Tlačenka téměř dietní

    Tlačenka patří mezi zabijačkové dobroty, ale jsou lidé, kterým nechutná pro vyšší podíl tuku. Připravíme jim tlačenku z libové vepřové plece, srdce a jater. Vývar dobře okořeníme, smícháme s rozpuštěnou želatinou a s masem. Směs nalijeme do tlačenkového rukávu. Po ztuhnutí řezy tlačenky podáváme s cibulí a octem.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli