Tlačenka téměř dietní
Mezi zabijačkové dobrůtky patří tlačenka, vyrobená z vařeného plecka, srdce a jater. Nakrájené maso jednoduše zalijeme vývarem s kořením a želatinou a naplníme do obalu. Po vychladnutí tlačenku podáváme klasicky s octem a cibulí.
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci s vodou vaříme vepřové srdce 30 minut. Přidáme plecko a vaříme dalších 30 minut. Nakonec přidáme játra a vaříme ještě 25 minut.
Krok 2: Maso nakrájíme na kostky asi 2,5 cm, srdce a játra na menší. Vývar necháme vychladit a sebereme usazený tuk. Odměříme 600 ml vývaru, přimícháme želatinu a necháme 10 minut stát. Želatinu zahříváme, dokud se nerozpustí (nevaříme).
Krok 3: Do horké želatiny přidáme podle chuti prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, nakrájené maso a zamícháme.
Krok 4: Naběračkou plníme do obalu na tlačenku (jeden konec je již zavázaný) a zavážeme i druhý konec provázkem.
Krok 5: Tlačenku zatížíme prkénkem a občas ji při chladnutí otočíme. Chladnou tlačenku dáme do lednice.
Zveřejněno 28. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tlačenka téměř dietní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxl5
Moje poznámka
Tlačenka téměř dietní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxl5
Nejnovější recepty
Langoše jako ze stánku
Přidáno před 31 minutami
Dýně hokaido s kuřecím masem a špenátem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Ostružinový cheesecake
Přidáno před 2 hodinami
Jablečný závin podle Míši Landové
Přidáno před 8 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Přidáno před 9 hodinami
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno 1. 8. 2025 15:29:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkovo-borůvková buchtička
zackovam před 3 minutami
Škvarkové placky ze staré kuchařky
Jaromila před 6 minutami
Meruňkový kompot
babca.mz před 1 hodinou
Drožďová pomazánka
dataner před 1 hodinou
Oreo sushi
kucharska.kocka.cz před 1 hodinou
Rychlé jogurtové lívanečky
sterzova1963@seznam.cz před 2 hodinami
Bublanina pro pokročilé
Michaela80 před 2 hodinami
Pečený tvaroh s jablky a ořechy (vhodné pro diabetiky)
Ivyjg před 2 hodinami
Výborné lasagne
honza.podhradsky@gmail.com před 2 hodinami
Suroviny:
plecko vepřové,
srdce vepřové,
játra vepřová,
želatina na vaječnou tlačenku,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
majoránka
Komentáře (1)