Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na Štěpána se tradičně připravuje hovězí pečeně společně s knedlíkem. Malé děti pak mnohdy dávají přednost bramborové kaši. Příprava tohoto pokrmu není příliš složitá, vyžaduje však plnou pozornost a dostatek času.

Během druhého svátku vánočního se dříve chodívalo koledovat na počest svatého Štěpána. Dodnes se však drží tradice, kdy se v tento den chodí na štěpánskou zábavu a peče se pernatá drůbež (kachna, husa), nebo štěpánská hovězí pečeně.

Jak připravit chutnou štěpánskou pečeni

Na 7 porcí hovězí štěpánské pečeně budete potřebovat 750 g kvalitního zadního hovězího masa, 25 g uzené slaniny (nebo špeku), 1 lžíci hořčice, 2 vejce natvrdo, sůl, mletý pepř, 150 g cibule, 90 g sádla a 70 g hladké mouky (na zahuštění šťávy).

  1. Kus hovězího masa prošpikujte hranolky slaniny nebo špeku. Uprostřed prořízněte dostatečně velký otvor a vytřete ho hořčicí.
  2. Do připraveného otvoru v mase vtlačte obě natvrdo uvařená a oloupaná vejce. Otvor uzavřete kovovou jehlou na závitky nebo svažte potravinářským provázkem. Celý špalek masa osolte, opepřete a koření jemně vmasírujte.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  4. V pekáčku rozpalte sádlo a následně na něm osmahněte pokrájenou cibuli dorůžova, vložte maso a orestujte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
  5. Maso podlijte horkou vodou, pekáček přiklopte a v předehřáté troubě na 180–200 °C pečte do změknutí masa, tedy asi 1,5–2 hodiny. Během pečení maso několikrát obraťte a podlijte vzniklým výpekem. V případě potřeby dolijte vodu.
  6. Dokonale měkké maso vyjměte z pekáčku, šťávu na sporáku zredukujte do tuku, zaprašte moukou, osmahněte a za stálého šlehání metličkou zalijte vodou.
  7. Za občasného míchání obsah pekáčku pozvolna vařte asi 25 minut. Díky tomu šťáva zhoustne a zbavíte se moučné chuti. Poté přeceďte přes jemné sítko.
  8. Odložené maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem, bramborovou kaší či rýží, přelité šťávou připravenou z výpeku.

Tip: Maso po vyjmutí z pekáčku přikryjte, aby chladlo pomalu. Rozhodně ho ihned neporcujte - vytekla by z něj šťáva a zůstalo by suché jako troud. Po tepelné úpravě je potřeba nechat maso před porcováním odpočinout. Šťáva se v něm rovnoměrně rozprostře a ustálí, díky čemuž zůstane dokonale měkké a šťavnaté.

A co vy, dopřáváte si na Štěpána kachnu či husu s knedlíkem a se zelím, nebo si raději pochutnáte na hovězí štěpánské pečeni? Přípravou pečeně vás provede videorecept v úvodu, díky němuž ji zvládnete levou zadní. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky