Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestka je strom z rodu slivoní. Švestky jsou oválné plody modré až modrofialové barvy s dlouhou zašpičatělou peckou. Zrají v srpnu až v září. V tu dobu se zavařují, suší, připravují se z nich povidla, knedlíky a koláče.

Modrofialové švestky s jasně žlutou dužinou mají sladkou, mírně trpkou chuť. Některé druhy švestek jsou velké, kulaté, sladké a plné šťávy. Nejlepší jsou plně zralé - v tu dobu je musíme zpracovat, protože déle uskladněné už nedozrají.

Jak zpracovat švestky do zásoby

Švestky v jakékoliv podobě uvítáme v zimní i jarní kuchyni:

  • Švestkový kompot využijeme nejen jako sladkou tečku po obědě, ale v zimě i do koláčů, crumblů a švestkových knedlíků.
  • Švestková povidla se hodí na vše - na koláče a koláčky, k plnění knedlíků, perníčků a lokší, k potření bavorských vdolečků.
  • Švestkový džem je výborný na chleba s máslem, na palačinky a lívance, k plnění lineckých koláčů, šátečků a taštiček.
  • Chutney (čatní) má sladkou kořeněnou chuť, takže ho využijeme jako přílohu ke grilovanému masu, zelenině i ovoci.
  • Sušené švestky jsou zdravým mlsáním pro děti i dospělé. Nejchutnější jsou namočené do rozpuštěné čokolády.
  • Kvašené švestky připravíme z přezrálého ovoce, které použijeme k založení kvasu. Následně z něj v pálenici vypálíme slivovici.

Jak využít švestky ve sladké kuchyni

Nejlepší jsou čerstvé, zralé a sladké plody:

  • Koláče z různých těst (kynuté, křehké, tvarohové) poklademe rozpůlenými švestkami, posypeme cukrem, skořicí a drobenkou.
  • Švestkové knedlíky připravujeme kynuté, tvarohové nebo bramborové. Skvělé jsou posypané mákem s cukrem a polité horkým máslem.
  • Švestkovou zmrzlinu nebo nanuky si oblíbí i děti - stejně jako jiné mražené pochoutky s ovocem, čokoládou a oříšky.
  • Švestková klevela se skořicí je báječně sladká kořeněná omáčka k polití knedlíků, noků, lívanců, pohárů a zmrzlin. Podává se horká i studená.

Co se hodí ke švestkám a povidlům

Švestky se příliš nedají míchat s jiným ovocem - mají specifickou chuť a strukturu. Nejvíce chutnají s mletým mákem, cukrem, skořicí, ale i tvarohem a horkým máslem.

Bavorské vdolečky si nedokážeme představit s jinou náplní než s povidly a tvarohem. Vdolky sice patří do kuchyně našich babiček, ale šikovná kuchařka si s nimi po shlédnutí videa také poradí:

Sladké drobečky

Zbylé švestky můžeme pokrájet a posypat jimi makovou náplň v závinech. Opilé švestky naložené v alkoholu mohou být součástí dezertů, ale dají se mlsat večer k televizi. Švestky jako bonbóny máčíme do karamelu - ale ještě chutnější jsou sušené švestky s ořechovou nádivkou, vykoupané v rozpuštěné čokoládě.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli