Kouzlo chuti bramborového salátu spočívá ve správně vyladěném složení a také v dobře zvoleném dochucení. Základ klasických salátů tvoří kromě brambor především kořenová zelenina a cibule. Vyhrát si můžete se zálivkou, kterou je potřeba dobře ochutit.
Brambory na salát je důležité uvařit s předstihem, protože chladnutí je pomalé. Stejně tak si uvařte dopředu zeleninu a vajíčka. Krájení a míchání jednotlivých surovin je snadné, ale pak přichází na řadu ochucení. Do salátu se v našich receptech často přidává pepř a také lák z okurek. Umíchaný salát potřebuje nechat odležet, aby se všechny chutě řádně propojily.
Bramborový salát s majonézou je klasikou mnoha vánočních stolů. Základem jsou předem uvařené a vychladlé brambory, vajíčka a uvařená mrkev. Dále budete potřebovat sterilované okurky, cibuli, měkký salám a sterilovaný zelený hrášek. Na ochucení si připravte kromě majonézy ocet cukr, sůl a pepř.
Další recept nabízí kromě postupu přípravy bramborového salátu také rady, jak připravit a usmažit kuřecí řízky. Do bramborového salátu tentokrát dejte kromě brambor a oblíbené zeleniny méně majonézy, větší podíl zálivky bude totiž tvořit bílý jogurt. Pro "akorátní" konzistenci a skvělou chuť salátu přidejte také trochu láku z okurek.
Mrkev na salát uvařte raději na páře než ve vodě, postup je šetrnější a zelenina si zachová více chuti a také živin. "Tajnou ingrediencí" tohoto salátu je vyškvařená slanina. Počítejte s tím, že tento "chlapský" salát bude mít pořádný říz, bude se do něj totiž přidávat prolisovaný česnek a také strouhaný křen. Potřebovat budete ještě majonézu i tatarku.
Do svátečního bramborového salátu patří kromě brambor, hrášku a kořenové zeleniny dokonce i strouhané jablíčko. Nesmí chybět ani vařená vajíčka, kyselé okurky a vydatná dávka majonézy. Cibuli předem raději spařte, salát pak bude trvanlivější a jeho chuť jemnější. Lák z okurek chuť salátu ještě vylepší.
Každý salát má obvykle nějaké specifikum. V tomto případě je to vaření brambor v hustě osolené vodě. Na bramborách se utvoří solná krusta a slupka se scvrkne. Postup je méně obvyklý, ale výsledek famózní. Přidejte k bramborám další suroviny, které v salátu máte rádi. Nezapomeňte na majonézu, jogurt a trochu oleje. S dosolováním ale buďte opatrní. Před přípravou doporučujeme přečíst komentáře pod receptem.
Brambory ve vídeňském bramborovém salátu nejsou spojené majonézou, ale zalité horkým vývarem a ochucené octem s hořčicí. Chuť tohoto salátu je osvěžující. Skvěle se do něj hodí červená cibule a na závěr ještě nadrobno nakrájená pažitka.
V salátu je kromě brambor spousta barevné zeleniny. Najdete v něm salátovou okurku, papriky v různých barvách, ředkvičky, rajčata a také uvařená vajíčka. Zálivku připravte z bílého jogurtu a olivového oleje. Pro výraznější chuť přidejte mletý pepř.
Do typického vánočního bramborového salátu patří různé druhy zeleniny, které se mohou v jednotlivých receptech lišit. Někdo přidává vařený celer, jiný si zeleninu nepředváří, ale dá přednost sterilované. Podle tohoto receptu připravíte salát opravdu rychle, protože vařit budete pouze brambory, ke kterým přidáte sterilovanou zeleninu a okurky.
Komentáře