Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kouzlo chuti bramborového salátu spočívá ve správně vyladěném složení a také v dobře zvoleném dochucení. Základ klasických salátů tvoří kromě brambor především kořenová zelenina a cibule. Vyhrát si můžete se zálivkou, kterou je potřeba dobře ochutit.

Brambory na salát je důležité uvařit s předstihem, protože chladnutí je pomalé. Stejně tak si uvařte dopředu zeleninu a vajíčka. Krájení a míchání jednotlivých surovin je snadné, ale pak přichází na řadu ochucení. Do salátu se v našich receptech často přidává pepř a také lák z okurek. Umíchaný salát potřebuje nechat odležet, aby se všechny chutě řádně propojily.

1. místo

Bramborový salát s majonézou je klasikou mnoha vánočních stolů. Základem jsou předem uvařené a vychladlé brambory, vajíčka a uvařená mrkev. Dále budete potřebovat sterilované okurky, cibuli, měkký salám a sterilovaný zelený hrášek. Na ochucení si připravte kromě majonézy ocet cukr, sůl a pepř.

2. místo

Další recept nabízí kromě postupu přípravy bramborového salátu také rady, jak připravit a usmažit kuřecí řízky. Do bramborového salátu tentokrát dejte kromě brambor a oblíbené zeleniny méně majonézy, větší podíl zálivky bude totiž tvořit bílý jogurt. Pro "akorátní" konzistenci a skvělou chuť salátu přidejte také trochu láku z okurek.

3. místo

Mrkev na salát uvařte raději na páře než ve vodě, postup je šetrnější a zelenina si zachová více chuti a také živin. "Tajnou ingrediencí" tohoto salátu je vyškvařená slanina. Počítejte s tím, že tento "chlapský" salát bude mít pořádný říz, bude se do něj totiž přidávat prolisovaný česnek a také strouhaný křen. Potřebovat budete ještě majonézu i tatarku.

4. místo

Do svátečního bramborového salátu patří kromě brambor, hrášku a kořenové zeleniny dokonce i strouhané jablíčko. Nesmí chybět ani vařená vajíčka, kyselé okurky a vydatná dávka majonézy. Cibuli předem raději spařte, salát pak bude trvanlivější a jeho chuť jemnější. Lák z okurek chuť salátu ještě vylepší.

5. místo

Každý salát má obvykle nějaké specifikum. V tomto případě je to vaření brambor v hustě osolené vodě. Na bramborách se utvoří solná krusta a slupka se scvrkne. Postup je méně obvyklý, ale výsledek famózní. Přidejte k bramborám další suroviny, které v salátu máte rádi. Nezapomeňte na majonézu, jogurt a trochu oleje. S dosolováním ale buďte opatrní. Před přípravou doporučujeme přečíst komentáře pod receptem.

6. místo

Brambory ve vídeňském bramborovém salátu nejsou spojené majonézou, ale zalité horkým vývarem a ochucené octem s hořčicí. Chuť tohoto salátu je osvěžující. Skvěle se do něj hodí červená cibule a na závěr ještě nadrobno nakrájená pažitka.

7. místo

V salátu je kromě brambor spousta barevné zeleniny. Najdete v něm salátovou okurku, papriky v různých barvách, ředkvičky, rajčata a také uvařená vajíčka. Zálivku připravte z bílého jogurtu a olivového oleje. Pro výraznější chuť přidejte mletý pepř.

Do typického vánočního bramborového salátu patří různé druhy zeleniny, které se mohou v jednotlivých receptech lišit. Někdo přidává vařený celer, jiný si zeleninu nepředváří, ale dá přednost sterilované. Podle tohoto receptu připravíte salát opravdu rychle, protože vařit budete pouze brambory, ke kterým přidáte sterilovanou zeleninu a okurky

Přejeme, ať je váš salát co nejchutnější a zpříjemní vám společné rodinné chvíle.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli