Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nové brambory jsou pro nás vzácné a chceme si je patřičně vychutnat. Není k nim potřeba mnoho dalšího, aby vynikla jejich chuť. Můžeme je uvařit, nejlépe v páře, ale také upéct v troubě, pak chutnají naprosto skvěle, zvlášť když k nim přidáme dobře ochucený dresink.

Během krásných letních dnů nikdo nechce dlouho postávat u sporáku, proto právě nové brambory se k letnímu stravování báječně hodí. Uvařené nebo upečené jsou během chvilky, navíc se ani nemusíme zdržovat loupáním. Před pečením v troubě je obvykle jenom dobře umyjeme, na pomoc si můžeme vzít kartáček.
Nové brambory stačí dobře očistit, aby na nich nezůstala hlína, a nakrájet rovnou do pekáčku. Pak do nich vmíchejte trochu oleje a oblíbené bylinky, upečte je v troubě za občasného promíchání a až po upečení osolte. Podávejte s česnekovým tvarohem nebo jiným vhodným dresinkem.
Brambory nakrájejte na plátky a narovnejte do zapékací misky. Do zakysané smetany vmíchejte prolisovaný česnek, sůl, muškátový květ a mletý pepř. Koření si zvolte podle vlastní chuti. Směsí brambory zalijte a pečte v troubě pěkně dozlatova. Krátce před dopečením vše ještě posypte jemně nastrouhaným sýrem.

3. místo

Chuť nových brambor sice nejlépe vynikne, když jsou samotné, ale pro změnu k nim můžete přidat leccos dalšího, třeba právě nakrájenou hlívu ústřičnou podle tohoto receptu. Před přidáním hlívu nejprve marinujte, aby získala výtečnou chuť a pečte ji na opačné straně plechu než brambory.

4. místo

Dalším skvělým letním jídlem jsou brambory opečené na pánvi se sýrem, slaninou a bylinkami. Omyté brambory uvařte téměř do změknutí. Po vychladnutí je nakrájejte a dejte na pánev s rozpáleným tukem. Opékejte je a prohazujte, až získají pěknou barvu. Nakonec přidejte bylinky a brambory zaprašte mletou paprikou. Na talíři dozdobte vejci a sýrem.

5. místo

Kombinace vařených brambor a smaženého květáku je osvědčená a chutná skvěle. Postup si ale můžete ještě zjednodušit. Podle tohoto receptu dejte na plech nakrájené nové brambory a přidejte obalený květák (k obalení použijte také sýr). Společně vše upečte pěkně doměkka a dozlatova.
Nové brambory obsahují méně škrobu a k pečení jsou prostě báječné. Není potřeba vymýšlet složité kombinace. Podle tohoto receptu je pouze zakápněte olejem, ochuťte kořením, narovnejte na plech a upečte s česnekem a bylinkami, aby byly měkké a křupavé. Podávejte se salátem s kefírovou pikantní zálivkou.

7. místo

Oloupané brambory dejte do studené vody a nechte odpočinout. Poté je dejte do vařící vody s trochou octa a vařte 4–5 minut, nechte vychladnout a nakonec smíchejte s ochuceným olejem. Pečte v troubě dozlatova, během pečení jednou promíchejte. Solte až hotové hranolky. K pečení můžete využít horkovzdušnou fritézu.

Pokud ještě chcete nové brambory nějak vylepšit, můžete k nim připravit třeba pečená kuřecí křídla podle následujícího videoreceptu. Maso je potřeba předem dobře namarinovat a brambory při podávání ještě ozvláštněte hermelínovým dipem.

Přejeme dobrou chuť a další skvělé nápady na zpracování nových brambor.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky