Švestky jsou nejběžnějším ovocem pozdního léta a začínajícího podzimu. Společně s jablky a hruškami bývaly vždy tím nejčastěji používaným ovocem v moučnících našich babiček. Chuť dobře vyzrálých švestek je velmi příjemná, navíc oku lahodí i jejich krásná barevnost.
Švestky, které jsou dobře vyzrálé, předají svou sladkost i moučníkům, ty pak není potřeba příliš přislazovat. Švestky zužitkuje do koláčů kynutých i nekynutých, jednoduchých i složitějších, každý si může najít ten svůj recept, který mu připomene dětství nebo mu dá objevit zcela nové chutě. Užijte si sezónu švestek a vychutnejte si to nejlepší z našeho receptáře.
Litý švestkový koláč je jednoduchou litou klasikou, která se pokaždé povede a nezklame. Hrnkový recept je tím nejjednodušším, co se brzy naučí každá začínající hospodyňka, přitom když povrch ozdobíte dobře vyzrálými švestkami a máslovou drobenkou, tato dobrotu svou chutí může směle konkurovat i pracnějším moučníkům.
Další lité těsto chutná po upečení také báječně, ale tentokrát je výsledný dojem ještě ozvláštněn makovou náplní. Skořicový cukr dá moučníku ještě trochu jiný rozměr a křupavá máslová drobenka nesmí chybět ani v tomto případě. Kombinace máku a švestek skvěle "funguje", výsledná chuť koláče vás o tom přesvědčí.
Kynutá těsta jsou klasikou našich babiček, ty je uměly skvěle. Pokud máte dostatek času, vytvořte kynuté těsto podle jednoduchého a osvědčeného receptu, mějte trochu trpělivosti s kynutím a vytvořte tento báječný moučník lahodné chuti. O jednoduchosti moučníku vás přesvědčí i to, že švestky stačí posypat krystalovým cukrem, drobenka tentokrát není nutná, nicméně s ní koláč bude ještě lepší.
Nechce se vám čekat na vykynutí těsta, ale přesto máte chuť na koláč s droždím? Nejspíš vás nadchne postup na švestkový koláč "kynutý-nekynutý". Těsto s kvasnicemi dobře a rychle vypracujte, rozprostřete ho na vymazaný a vysypaný plech, poklaďte vypeckovanými švestkami a posypte drobenkou, poté hned upečte.
Obrácený koláč se švestkami a krémem vás okouzlí hned na první pohled. Postup vám nejspíš připomene obrácený jablečný koláč, který se peče poměrně často a je známý, ovšem se švestkami chutná zrovna tak. Jedná se přece jen o náročnější recept, nicméně koláč chutná i bez krému, třeba s kopečkem šlehačky, tudíž si začátečníci mohou postup trochu ulehčit.
Křehké linecké těsto, tvarohová náplň, šťavnaté švestky a máslová drobenka, to vše je zárukou úžasně chutného koláče, který se na jazyku jen rozplývá. Kombinace vrstev je dokonalá nejen chuťově, ale i barevně. Moučník můžete připravit jako lahodný dezert po obědě i jako výtečné pohoštění pro milou návštěvu. Určitě bude mít úspěch.
Kdo by nemiloval jednoduché postupy se zárukou perfektního výsledku. Pokud si chcete vychutnat výtečný koláč z kynutého těsta, můžete zvolit tuto osvědčenou variantu. Na tenkou vrstvu těsta dejte vypeckované švestky a také lahodnou drobenku. O skvělou chuť moučníku se mimo jiné postará pořádná dávka smetany, kterou dáte do těsta.
Drobenkové koláče stále zůstávají oblíbeným hitem, jejich příprava je naprosto jednoduchá, ale přitom chuť dokonalá. Tento koláč je doplněný smetanovým pudinkem a švestkami, servírovat jej můžete po vychladnutí i za tepla. Kdo chce, přidá ještě kopeček vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Postupem vás provede názorné video.
Komentáře