Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka Moniky Absolonové je známá skrz naskrz českým showbyznysem. A mnoho hospodyněk na ni nedá dopustit. Zkuste si ji upéct s námi, abyste si ověřili, zda je její obliba oprávněná. S její přípravou pomůže videonávod.

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky, která symbolizuje Ježíška zavinutého v plenkách? Pokud chcete letos vyzkoušet něco jiného, než rodinný recept, máme pro vás skvělý tip. Vánočka, o jejíž recept se podělila Monika Absolonová, je dokonalá.

Jak upéct vánočku podle Moniky Absolonové

Na 2 kusy vánočky Moniky Absolonové budete potřebovat 1 kg polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g másla, 80 g droždí, 500 ml mléka, 6 žloutků, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 1 špetku soli, rozinky, 50 ml rumu, 100 g loupaných mandlí do těsta, 1 vejce na potření spletené vánočky a plátky mandlí na její posypání.

  1. Loupané mandle a rozinky naložte alespoň den předem do rumu.
  2. Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky vymíchejte řidší směs, ze které nechte vzejít kvásek. To trvá zhruba 10–15 minut.
  3. Do mísy vsypte asi 3/4 množství potřebné mouky na vánočky, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Přidejte žloutky, změklé máslo a nakonec přilijte vzniklý kvásek z droždí.
  4. Důkladně vypracujte těsto a postupně do něj přidávejte zbylé množství mouky. Vypracovávejte ho s pečlivostí tak dlouho, aby se přestalo lepit na stěny mísy. Nakonec do něj zapracujte předem namočené rozinky s mandlemi.
  5. Těsto zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout do dvojnásobku objemu.
  6. Vykynuté vánočkové těsto propracujte a rozdělte na poloviny (= 2 vánočky).
  7. Každou polovinu těsta si rozdělte na potřebné množství dílků podle toho, z kolika pramenů máte v plánu vánočky plést. Jednotlivé dílky vyválejte do dlouhých hadů a následně upleťte vánočky podle vašich preferencí.
  8. Upletené vánočky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Vánočky nechte zakryté dokynout na plechu, a to zhruba 30–45 minut.
  9. Dejte včas předehřát troubu na 180 °C.
  10. Pro zajištění tvaru vánoček je zpevněte na několika místech špejlemi. Díky tomu se v troubě nerozjedou a budou mít žádoucí tvar.
  11. Vánočky vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Po 20 minutách teplotu v troubě stáhněte na 150 °C a vánočky dopečte dalších zhruba 35 minut. Jejich propečení si snadno ověříte pomocí špejlového testu.

Máte obavy z práce s kynutým těstem nebo se vám s ním prostě nikdy nedaří? Nemějte obavy, ani v tomto případě o vánočku nepřijdete. Zkuste si upéct například vynikající tvarohovou vánočku, u které vás potěší absence jakéhokoliv kynutí.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky