Jaká jsou vhodná jídla pro seniory? Ve vyšším věku se mění potřeby stravování a chutě. Poradíme, co uvařit
S přibývajícím věkem se mění potřeby těla. Metabolismus se zpomaluje, přicházejí nemoci, které nám spočítají případné hříchy našeho životního stylu.
I ti, kteří žijí poměrně zdravě, potřebují ve vyšším věku přehodnotit svůj jídelníček. Příjem energie se lehce snižuje. Potřeba tekutin zůstává stejná, ale snižuje se pocit žízně (pokud nejde o onemocnění diabetem II. stupně). Neměli bychom snižovat množství bílkovin, u některých nemocí se dokonce potřebné množství bílkovin zvyšuje. Minerálů, vlákniny a vitamínů potřebujeme stále stejné množství. Co senioři potřebují méně, jsou tuky, zvláště živočišné.
Ve vyšším věku se zhoršuje vnímání chuti, čich a zrak. Také stav zubů, jejich ztráta nebo nevyhovující zubní náhrada komplikují stravování. Starší lidé mívají problémy s polykáním, přidávají se trávicí potíže a problémy s vylučováním. To vše přispívá k duševní nepohodě. Ne vše lze vyřešit stravou, ale něco ano. Vybíráme potraviny lehce stravitelné, nenadýmavé. Obecně lze říci, že seniorům prospívá totéž, co malým dětem.
Výborným způsobem stravování jsou polévky
Polévky se dobře polykají, můžeme v nich nenásilnou formou uschovat větší část denní porce tekutin, bílkovin, vitamínů, minerálů i vlákniny. Vybíráme masové a zeleninové vývary a doplňujeme je obilninami (ovesné vločky, kroupy, jáhly, pohanka).
Také různé kaše mají senioři v oblibě
Kaše se dobře polykají a uspokojí chuť na něco sladkého, i když raději je sladíme medem nebo náhradními sladidly. Doplníme kompotovaným ovocem. Vybíráme výživnější kaše z méně běžných obilovin (pohanka, jáhly) nebo slané kaše z luštěnin.
Masa se nemusejí zříkat
Pro seniory je velmi vhodné mleté maso, protože nebudou mít potíže s rozkousáním, a tudíž jejich potřeba dostatečného příjmu živočišných bílkovin zůstane zachována. Jen dohlédneme, aby mleté maso nebylo moc tučné. Kromě mletého masa je také velmi vhodné maso drůbeží, králičí a ryby. Většinou jde o maso lehké, jemné a dobře stravitelné. Z ryb se vyhýbáme těm s velkým množstvím kostí. Zcela se vyhýbáme uzeninám, jen občas můžeme nabídnout dušenou šunku.
Nejvhodnější úpravou je vaření, dušení, případně pečení. Smažení je nejméně vhodná úprava. S masem se často spojují omáčky, které jsou také oblíbené a vhodné.
Jaké zvolit přílohy a pečivo
Z příloh si už asi senior odpustí hranolky a jiné smažené a křupavé přílohy. Raději jim uvaříme brambory, bramborovou kaši, noky, těstoviny, rýži. Pečivo vybíráme raději měkčí a „žvýkací“.
Zelenina a ovoce na každý den
V každém chodu by měli senioři jíst ovoce nebo zeleninu, i když asi ne ve formě křupavých salátů. Výborné jsou zeleninové přílohy z dušené barevné zeleniny, zapékané zeleninové pokrmy. Zeleninu je vhodné kombinovat s vejci nebo sýry.
Ovoce vybíráme dobře zralé a můžeme z něj tvořit i zajímavé dezerty. Kompot, dušené nebo pečené ovoce je pro seniory lépe stravitelné. Ovoce raději doplníme tvarohem, žervé apod. Bude to vhodnější než šlehačka.
Moučníky pro seniory? Proč ne, ale rozumně
Z moučníků vybíráme měkčí korpusy, případně doplněné lehkými krémy nebo s ovocnou náplní. A nenabízíme je příliš často, stačí jednou týdně. Celkově silně omezíme spotřebu cukru v pokrmech. Když už sladíme, pak raději tmavým cukrem nebo melasou, s nimiž senioři přijímají kromě cukru aspoň minerály. Chuť na sladké je lépe řešit ovocným pohárem, sušeným ovocem apod.
Nápoje jsou důležité
Velmi vhodným nápojem jsou ředěné bylinné, ovocné a zeleninové šťávy, smoothie a ovocné nebo bylinkové čaje. Zvláště do smoothie můžeme propašovat druh ovoce a zeleniny, kterému senior neholduje, a přitom je pro něj potřebný.
Mějme na paměti, že časem se každý z nás (pokud se dožije) stane seniorem. Jejich současné potřeby budou našimi potřebami.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené cukroví z piškotů: Vláčná a voňavá vosí hnízda, efektní ořechové trubičky nebo aromatická kávová zrna
7 nejlepších receptů z brokolice. Jak si s touto zeleninou poradit v kuchyni, abychom si na ní pochutnali
Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
Komentáře