Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na mladé a šťavnaté rebarboře si můžete pochutnávat zhruba od poloviny dubna do konce června. To není příliš dlouhá doba. Využijte proto potenciál této zeleniny co nejvíce a připravte si z ní něco jiného než jen klasický koláč s drobenkou.

Ačkoliv se tato zelenina spíše objevuje ve sladkých receptech, neznamená to, že byste si rebarboru naslano nemohli také vychutnat. Inspirovat se můžete 16 recepty, které jsme pro vás vybrali, a podle kterých rebarboru přidáte buď do slaného hlavního chodu nebo si z ní uděláte dezert jako z cukrárny.

1/16

    1 z 16

    Rebarborový dezert

    Rebarborový dezert

    Panna cotta, v překladu vařená smetana, je oblíbený italský dezert připravovaný především ze smetany a želatiny. Pokud rádi zkoušíte něco nového, udělejte si ji, kromě z již zmíněných ingrediencí, z rozmixované rebarbory ochucené medem a špetkou mleté skořice.

    2 z 16

    Rebarborový krém s karamelem

    Rebarborový krém s karamelem

    Podobně jako panna cottu připravíte s rebarborou i lahodný dezert crème caramel. Nejtěžší část je udělat krémový karamel, do kterého se přidá rebarbora a dá se na dno formičky. Následně se přilije převařená smetana s vaječným žloutkem a vloží se na chvíli do trouby zapéct.

    3 z 16

    Reveň pod sněhem

    Reveň pod sněhem

    Na přípravu snadný a výborný dezert vykouzlíte také podle tohoto receptu. Krátce podušená nakrájená rebarbora se smíchá s cukrem a narovná se na dno dortové formy, do které se však nejprve dají polámané máslové sušenky. Vše se zakryje vyšlehaným sněhem z bílků a dá se na chvíli zapéct.

    5 z 16

    Crumble s rebarborou, mandlemi a brusinkami

    Crumble s rebarborou, mandlemi a brusinkami

    Crumble je britský koláč, na jehož přípravu potřebujete pouze pořádnou dávku ovoce a drobenky - tedy másla, cukru a mouky. V tomto případě do crumble přidáte i zeleninu, a to právě rebarboru. Její chuť skvěle doplní brusinky, mandle a špetka skořice. Chutnat bude ale i s jiným ovocem.

    6 z 16

    Bezlepkové makové muffiny s rebarborou

    Bezlepkové makové muffiny s rebarborou

    Pokud jste zastánci zdravé výživy, tento recept si určitě přidejte do oblíbených. Zaručujeme však, že dezert bude chutnat všem. Kromě rebarbory v muffinách najdete mletý mák, javorový sirup, mandlovou mouku a také chia želé, díky kterému jsou krásně vláčné.

    7 z 16

    Čokoládový dort s rebarborou

    Čokoládový dort s rebarborou

    Jestliže máte v domácnosti strávníky, kteří nad rebarborou ohrnují nos, zkuste jim připravit tento lahodný čokoládový dort, a uvidíte, že v něm kyselou zeleninu neodhalí, a skvěle si pochutnají. Rebarbora je spolu s malinovým sirupem schovaná do náplně.

    9 z 16

    Ořechovo - rebarborové copánky

    Ořechovo - rebarborové copánky

    Rebarbora se krásně hodí i do kynutého těsta. Z něj vytvoříte lahodné copánky plněné náplní z rebarbory a mletých ořechů. Zelenina se nejprve rozvaří společně s cukrem, přisypou se pokrájené ořechy a přilije trocha rumu. Vychladlou náplní potřete vyválené těsto a smotejte podle návodu v receptu.

    11 z 16

    Limonáda z rebarbory

    Limonáda z rebarbory

    Aby vám vznikla svěží limonáda, rebarboru oloupejte, nakrájejte na malé kousky a společně s vodou rozmixujte dohladka. Směs přeceďte přes sítko, přidejte med, citrónovou šťávu a dejte vychladit do lednice. Místo medu je však možné limonádu osladit také bezovým nebo jiným sirupem.

    12 z 16

    Kompot z rebarbory

    Kompot z rebarbory

    Podobně jako z mrkve či dýně, což je také zelenina, i z rebarbory uděláte sladký kompot jako přílohu k obědu. Jeho příprava už nemůže být snadnější, rebarbora se pouze oloupe, pokrájí na menší kousky a povaří se ve vodě s kouskem skořice. Podle chuti se dosladí cukrem a nechá se vychladit.

    13 z 16

    Pečené kuřecí špalíčky s rebarborou

    Pečené kuřecí špalíčky s rebarborou

    Pokud nejste na sladké, nemusíte zoufat, i pro vás máme nějaké recepty s rebarborou. Tento recept na kuřecí paličky v česnekovo-medové marinádě pak dokazuje, že kyselou chuť rebarbory báječně doplňuje skořice, protože i tu v marinádě najdete. Určitě zkuste, budete příjemně překvapeni.

    15 z 16

    Rebarborová omáčka s estragonem

    Rebarborová omáčka s estragonem

    Z rozvařené rebarbory s trochou cukru připravíte zajímavou omáčku k masu. Přimíchává se do ní totiž estragon. To je léčivá rostlina, známá také pod názvy pelyněk estragon nebo pelyněk kozalec, která se používá jako koření. Chuť je lehce nahořklá a pikantní - s rebarborou úžasně ladí.

    16 z 16

    Kuřecí závitky s rebarborou a balkánskym sýrem

    Kuřecí závitky s rebarborou a balkánskym sýrem

    Rebarbora skvěle doplní hlavní chod i jenom tak krátce orestovaná na pánvi. Servírujte ji třeba s kuřecími závitky plněnými náplní, která je pěkně barevná. Kromě balkánského sýru se v ní totiž skrývají papriky různých barev, žlutá i červená cibule, slanina a žampiony.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky