Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Využití masa z domácích miniprasátek: Masa je málo, ale je kvalitní a chutné
Zdroj: Pexels, Gabriel Pompeo

Miniprasátka jsou obyčejná vietnamská či čínská prasata, která dosahují malého vzrůstu, váží nejvýše 70 kg. Živí se převážně rostlinnou stravou. Pro jejich velikost je výhodný chov i na malých pozemcích s dostatkem trávy.

Miniprasátka se hodí k chovu tam, kde je zajištěn přísun rostlinné stravy - tráva, opadané ovoce, krmné brambory, čerstvá zelenina po sklizni, ale i starý chleba, žaludy, kukuřice. Nekrmíme je zbytky z kuchyně. Porážka probíhá na podzim.

Co čekat od miniprasátka

Musíme počítat s tím, že jeho jateční váha je 2–3x menší než u normálního prasete. Všechny části masa jsou také mnohem menší a proto se zabijačka malých prasat provádí od dvou kusů výše. Při porážce jednoho prasátka se nevyplatí vyrábět tlačenku ani jitrnice.
Obecně se traduje, že maso miniprasátek je jemnější, křehčí a chutnější. Záleží také na tom, jak je porazíme - jsou to velice inteligentní zvířata a chápou, co se s nimi bude dít - to může chuť i kvalitu masa velice ovlivnit. Proto zásadně neporážíme zvířata mezi ostatními, ale někde mimo chlívek.

Jak připravit maso z miniprasátka

Maso zpracujeme stejně jako každé jiné vepřové: 

  • Oddělíme kusy masa, které dále zpracujeme - upečeme ho, uvaříme, zavaříme, vyudíme nebo zmrazíme.
  • Sádlo pokrájíme a vyškvaříme, škvarky vyjmeme děrovanou naběračkou zvlášť do sklenic. Čím je více doplňkového krmiva (šrot), tím více je sádla.
  • Krev a droby, které jsou maličké, využijeme k uvaření polévky prdelačky nebo k výrobě tmavého prejtu do pekáčku. 
  • Kůže se většinou stahuje, ale kdo si ji chce ponechat k výrobě prejtu či masných výrobků, musí ji důkladně očistit.
  • Zbytků a odřezků je pro malou velikost prasátka více - pečlivě vše očistíme a připravíme guláš.
  • Z uvařených nožiček a kolínek připravíme sulc. Můžeme ho nastavit uvařenou zeleninou, pokrájenou na malé kousky.
  • Miniprasátko, pečené celé na rožni, se připravuje stejně jako větší sele.

Pokud nevíte, jak se dá připravit skvělý zabijačkový gulášek, podívejte se na naše video:

Každý, kdo chce chovat miniprasátka pro maso, musí počítat s tím, že horší péče chuť masa ovlivní - kvalitní zdravá zelená strava a volný výběh je pro tento druh prasat velmi důležitý.

Komentáře

Další tipy a triky