Pochoutka pro odvážné: Čtvrtkilový pavouk opečený jako špekáček dokáže zasytit, jen se odhodlat
7. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Už jen ta představa je příšerná: vezmeme opravdu, ale opravdu velkého pavouka a upravíme ho k večeři. Kdo z nás si to umí představit? A přece jsou země, kdy bychom se mohli s takovým pohledem setkat třeba i na tržnicích. Arachnofobici by si měli dávat dobrý pozor, kam vyrazí na výlet.
Exotika v exotice
Pavouci se na talíři (nebo třeba i smažení na špejli) objevují v pro nás exotických zemích častěji, než bychom si představovali. Jde hlavně o státy v místech, kde tyto příšerky hojně žijí, tedy o Afriku, Jižní Ameriku nebo jihovýchodní Asii. Pokud tedy utíkáte i před těmi osminožci, kteří se čas od času objeví i ve vašem obýváku, rozhodně je ke zvážení, jestli se do takových končin vydávat. Pravdou ale je, že pokud by se nám podařilo oprostit se od pocitu, že se každou chvíli musíme při představě konzumace pavouka zbláznit, je třeba uznat, že jde o poměrně výživné a podle znalců i dobré jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Kambodža je královstvím pavouků
Asi nejznámější zemí, kde se pavouci, konkrétně většinou tarantule nebo sklípkani, jedí "ve velkém" a pravděpodobně se nevyhnete prodejci, který by se vám nějaký ten kousek snažil vnutit, je Kambodža. V tomto případě ale nejde o žádnou speciální tradici sahající daleko do historie nebo promyšlený vědecký tah. Konzumace pavouků se tady dostala ke slovu s nepředstavitelnou bídou, která přišla s Rudými Khméry v sedmdesátých letech minulého století.
Pozor na hygienu
Turistům jsou nabízeni převážně smažení sklípkani, ale pozor na to - nebezpečí, které tady číhá vinou velmi špatných hygienických podmínek, většinou nestojí za to ukázat se před společností jako ten největší hrdina ze všech. Jde totiž často o pavouky několik dní mrtvé a tedy i rozkládající se, kteří jsou do měst sváženi ze širokého okolí jako výhodný zdroj příjmu vesničanů. Ani ti sem neběhají s každým uloveným kouskem zvlášť, a proto cesta takového pokrmu z místa ulovení až ke strávníkovi trvá mnohem déle, než by bylo vhodné. Někteří kuchaři připravují ale i živé pavouky, což je také podívaná jen pro velmi silné povahy. Takový povouk se jednoduše hodí do vroucího oleje a počká se, až bude správně křupavý.
Mohlo by vás zajímat
Za lepšími kousky do Ameriky
Kdo by si ale chtěl na pavoukovi skutečně pochutnat a i z jednoho kousku se poměrně dosyta najíst, měl by si koupit letenku do jižní Ameriky. Právě tady je možné při troše toho štěstí narazit na sklípkana největšího nebo třeba na domorodce, kteří mají s jeho lovem bohaté zkušenosti. Pavouk, který může vážit až čtvrt kilogramu, se po usmrcení jednoduše opeče nad ohněm - vlastně jako když my ve střední Evropě opékáme špekáčky. Je to příšerná představa? Pro ty z vás, kteří dočetli až sem, asi ne. Skutečný arachnofobik to totiž vzdal už po prvních řádcích…
Jak vlastně takový pavouk chutná? Podle lidí, kteří se k jeho konzumaci odhodlali, snad trochu jako krab (což je tedy další jídlo, které není tak docela pro každého), jinému připomíná tresčí játra a další nedají dopustit na křupavé pavoučí nožičky, chuťově podobné chipsům - zvlášť, když kuchař použije slanou česnekovou marinádu. Tak co, vydáte se někdy za exotikou a na pavouky?
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Jedním z typických dýňových dezertů je dýňový… Číst více
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika… Číst více
Jak připravit hovězí roštěnou v šesti jednoduchých krocích. Jakou část masa zvolit
Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec… Číst více
Duben v užitkové zahradě: Jak se starat o zeleninu a drobné ovoce
Příznivé březnové počasí nám dalo možnost připravit zahradu včas. Semínka zeleniny, která dobře snáší chladnější počasí, už máme v zemi. V dubnu… Číst více
Květen v užitkové zahradě: Po třech zmrzlých už může ven i teplomilná zelenina
Slunečné a teplé počasí s občasnými deštíky vytváří na zahradě příjemné klima pro zeleninu, která rychle narůstá a dobře se jí daří. V květnu jsou už… Číst více
Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé… Číst více
Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká… Číst více
Cukrová poleva: Jak připravit polevu na žloutkové věnečky a další moučníky
Polevy jsou jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Pozvednou chuť i vzhled nejen vašich sladkých dobrot, ale také litých buchet a perníků. Připravte… Číst více
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Jedním z posledních kroků v předvánočním pečicím… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více