Hamburger vepřo knedlo zelo

Suroviny

Knedlík (bulka):
400 g polohrubé mouky
3 lžičky soli
1/2 droždí
200 ml mléka
2 lžičky cukru
1 rohlík
10 g másla (jedna lžička)
1 stroužek česneku
Zelí:
250 g červeného zelí
50 g cibule
100 ml octa
100 g cukru
1 malá brambora
2 lžičky kmínu
2 lžíce hladké mouky
sůl
Majonéza:
3 žloutky
10 g citronu (1/3)
300 ml oleje
1/2 stroužku česneku
pepř
sůl
Maso :
600 g vepřového masa
4 lžičky kmínu
4 stroužky česneku
60 g másla
Podávání:
1 jablko
2 cibule
1 pasterizovaný bílek
rozmarýn čerstvý
vločková mořská sůl (Maldon)
3 lžičky kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z 50 g polohrubé mouky, 50 ml vlažného mléka a cukru. Kvásek promícháme a necháme vykynout.

  2. Nakrájíme rohlík na kostičky, přidáme rozpuštěné máslo, sůl a rozetřený česnek. Vše smícháme a vsypeme na pečicí plech s pečicím papírem. Pečeme 180°C cca na 10-20 minut dokud nejsou kostičky zlatavé.

  3. Na těsto budeme potřebovat zbytek polohrubé mouky, vejce, mléko, sůl a předtím připravený kvásek. Vše promícháme, dokud nevznikne hladké těsto, nakonec přidáme kostičky z housek. Z takto připraveného těsta si vytvoříme bochánky (cca 100 g) a necháme vykynout.

  4. Na pařáček v hrnci s vroucí vodou vložíme bochánky, přiklopíme a necháme 20 minut vařit v páře. Po vyjmutí propícháme špejlí, aby se nám nesrazily.

  5. Zelí:
    Kmín zlehka orestujeme na 20 g másla spolu s cibulkou nakrájenou nadrobno, přilijeme trochu vody s cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrájené červené zelí, na jemno nastrouhanou bramboru, ocet, sůl a necháme pod pokličkou vařit na mírném plameni do změknutí.
    Na pánvičce připravíme jíšku z másla a hladké mouky, tu následně přidáme do hrnce se zelím, necháme provařit. Nakonec vše případně dochutíme solí, cukrem, octem či máslem.

  6. Majonéza:
    Vyšleháme žloutky a velmi pomalu za stálého míchání přiléváme olej až do zhoustnutí. Přidáme citronovou šťávu a rozetřený česnek. Nakonec ještě počkáme na hotovou omáčku kterou přidáme z masa, vyšleháme a pridáme sůl a pepř dle chuti.

  7. Maso :
    Maso volíme podle chuti, nejlépe krkovičku.
    Lze je upéci v troubě, ale já jsem ho připravoval na pánvičce. Maso si opepříme a osolíme. Na pánvičce zahřejeme sádlo nebo máslo, přidáme kmín a česnek. Přidáme maso pokrájené na plátky asi 2 cm silné (nenaklepáváme). Orestujeme do zlatavé barvy, následně zabalíme do alobalu asi na 10 minut, aby "došlo". Šťávu z pánvičky a z alobalu zredukujeme a přidáme ji do připravené majonézy.

  8. Podávání :
    Před podáváním osmažíme na oleji kolečka cibule. Na sucho orestujeme kmín.
    Housku rozkrojenou na půl orestujeme na másle. Na spodní část housky nandáme ledový salát, zelí, maso, majonézový dresink, kroužky cibule . Lze přidat i plátky jablka.
    Horní část housky potřeme pasterizovaným bílkem a posypeme vločkovou mořskou solí (Maldon) , orestovaným kmínem a lístky rozmarýnu.

Poznámka od kuchařky

Před salmonellou z vajíček se můžeme ochránit tak, že do vařící vody vhodíme vajíčko asi na 15 s. Vaříme, vyjmeme a zchladíme ve studené vodě.

Komentáře k receptu Hamburger vepřo knedlo zelo

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Svetlana:
    No jo, protoze amici to berou tak, ze to je nejaky druh chleba, ten knedlik. Oni si mysli, ze je to asi upecene, protoze je to z mouky a tak to nazyvaji jako "bread" . Vsechno je u nich jednoduse bread ...bageta, rohliky, pletynky, bulky, tortila, bagels, vanocka, naan, brioche, chapatti, ciabatta, foccacia, croisant, atd. .....vsechno je proste bread a tim jsou zvykly si nahrnovat z talire na vidlicku jidlo, nebo na lzici , aby si neuspinili ruce. Australane povazuji knedlik za chleba take a jsou velmi prekvapeni, ze jim ty knedliky utopite v omacce ....no a co ted s tim, kdyz jsou tak mokre???:-D:-D

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    magdalenka:
    Magdalenko tady to mas. http://www.biokamo.cz/Pasterizovany-vajecny-bilek-250g-d1242.htm?tab=description

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    To je kaloricka bomba, to by me jiste zabilo. A ta bajecna kombinace ingredienci take. :-O
    cukr - candida, ma ji 70% lidi, mozna jeste vic, jen o tom vsichni nevedi
    zeli - varene nici jatra, ja bych musela pouzit syrove nebo kysane
    mouka a mleko - silne zahlenuje

    Je to jiste hodne mnamy a moc pekne vymakany receptik, takovy echt cesky <3, ale to si muzou dovolit skutecne lide, kteri maji svoji imunitu 100%, ale kolik jich takovych mezi name je?
    Davam 100 bodu za kreativitu!:-K:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pokiaľ by to 15 s varenie malo byť prevenciou proti salmonelóze, tak nie je. Na zničenie baktérií salmonely je potrebná teplota aspoň 80°C po dobu cca 10 - 15 minút. 15 s je strašne málo. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Ešte som sa nestretla s pasterizovaným bielkom, môžete sa o tom rozpísať?
    15 sekundové varenie vajíčka ste vyskúšali? Aké je jeho následné použitie?
    Vďaka.

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    ...tak to mi připomělo příhodu, kdy studenti z USA přišli do ČR, dostali klasické knedlo vepřo zelo ...no a nevěděli jak "na to", tak si udělali hamburger - dole nahoře knedlík, mezi tím maso a zelí...sory, ale mně to tento recept připomenul :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřo knedlo zelo recept vepřový hamburger knedlo vepřo knedlo zelo vepřo knedlo zelo recept recepty vepřo knedlo zelo vepřo knedlo zelo recept rozmarýn hamburger s zelím vepřový hamburger recept hamburger se zelím knedlo vepřo zelo recept recepty knedlo vepřo zelo hamburger recept zelí do hamburgru vareni knedlo zelo vepro.cz