

Domácí nudle s mákem
Suroviny 4 porce
- 30 dkg hladké mouky
- 3 vejce (syrová)
- 3 lžíce olivového oleje
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
Postup přípravy receptu
Z mouky uděláme „sopku“ a do jejího jícnu dáme špetku soli, rozklepneme vejce a nalijeme olej.
Poté opatrně vše za pomocí nože nejprve smícháme a jakmile se na sebe suroviny začnou vázat, tak převezmeme hnětení těsta do svých rukou. Poctivě ručně uhněteme kvalitní tužší těsto, které se nelepí.
Těsto necháme odpočinout a připravíme si strojek na výrobu těstovin.
Odleželé těsto rozdělíme na čtyři stejné díly velikosti menšího rohlíku. Konec těsta zploštíme prsty tak, aby nám jej začal polykat strojek do svých útrob. Když se vše daří jak má, tak ze strojku na druhé straně vyleze krásně vyválený plát těsta dle nastavené tloušťky. Jakmile máme vyválené všechny čtyři části těsta, tak na strojek přidáme modul pro výrobu nudlí. Z vyválených plátů těsta vyrobíme za pomoci nudlového modulu vlastní široké nudle. Tyto rozložíme na pečící papír a nechám chvilku proschnout. Takto krásně a vlastnoručně vyrobené široké nudle vkládáme do hrnce s vařící osolenou vodou a trochou olivového oleje a vaříme do změknutí cca 5-7 minut. Uvařené domácí nudle scedíme, dáme porci do hlubokého talíře a bohatě posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem. Následně se chuťově uspokojíme dobře a chutně odvedenou prací.
Poznámka od kuchařky
Klasika a navíc vlastnoručně vyrobená, jen ten mák už nezaseji a asi prodám i kravku :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí nudle s mákem
-
Colombo65:nejde mi to oddělit úplně, takže těsto zkusím z hrubé nebo polohrubé a toto si nechám k naplnění jako ravioly
-
Gabina_I:
... určitě je oddělit před chvilkovým sušením, ale je to pokaždé jinak, i mouka je vždy jiná (kvalita) -
tak místo aby se usušily tak se spíš slepily... to se má rozdělávat jednotlivě na to sušení s mezerama? pár s mi jich překrylo a je to spíš hromada... ale jinak ses těstem pracovalo dobře..
-
Pořád hledám dobrý recept na domácí nudle, strojek mám.... a někde jsou z hrubé a někde z hladké (Italové prý znají jen hladkou mouku..jinou nepoužívají) tak já jdu tady do těchto, recept vypadá dobře a zkusím to!!!
mmchdm... když bych chtěla s nějakým přídavkem jako špenát, rajče a jiný, tak to jen přidám do těsta, na začátku hnětení jo? těsto mi udělá domácí pekárna -
Koukám že jste moooooc šikovnej kluk
-
rihana:
... je to jen věc názoru - každopádně jsou velmi jedlé -
Já dělám jen domácí nudle ale jen z hrubé mouky a vajíčko. A bez strojku. Mám je raz dva. Když přidám hrst polohrubé mouky, tak jdou lépe válet. Z hladké si je neumím představit, myslím, že jsou trochu lepivé. Přímo se bojím to vyzkoušet.
-
toto tzv.obyčejné jídelko máme móc rádi
nudle také dělám z polohrubé i olej přidávám, ale zkusím z té hladké - asi budou ještě jemnější
-
rebeka:
-
rebeka:
-
Colombo65: ještě jsem chtěla, a zapomněla napsat: u tohoto talíře by nestál chlap, nemlátil nudle bičem a neřval: kde jste byly, vy ku..., když se makovalo
-
krása, mám na to strašnou chuť
-
Klara:aj u nás. Potom som prešla na polohrubú, hrubú už v podstate nekupujem. S tou hladkou múkou v rezancoch nemám žiadne skúsenosti.
-
Neviem, ale u nás sa domáce slíže /nudle/ vždy robili a aj robia z hrubej múky, pridaním vajíčka, ale nie je treba, soľ a vlažná voda.
-
Tohle mužovi neukážu, nebo mi namoutě kutě koupí další domácí přístroj a krupicovou kaši a žemlovku na pár týdnů zas vystřídá toto