Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Slovácko sa nesúdí! Dejte si lokše, šumajstr a fazulnicu
Zdroj: Plněné lokše. Zdroj: Toprecepty.cz, Ilujsa

Pokud Moravě něco nechybí, je to rozmanitost tradic. Ze Šumavy se přesouváme do další národopisné oblasti, podle které byl natočen dokonce oblíbený seriál. Recepty na Slovácku by vydaly na samotnou kuchařku - a že by nebyla tenká! Pojďte s námi ochutnat šumajstr nebo lokše!

Slovácko – území tradic

Když se řekne Slovácko, každý si vybaví cimbálovku, kroje, slivovici a dobré víno. Kraj patřil historicky k chudším, lidé tedy žili z toho, co vypěstovali a posbírali v okolí. Centrem Slovácka je Dolnomoravský úval. A proč Slovácko? Odnepaměti zde žilo velké množství Slováků, kterým se dokonce téměř podařilo odtrhnout toto území během německé okupace a připojit ho ke Slovenskému štátu. Návrhy na oddělení byly však nakonec odmítnuty a požehnání Adolfa Hitlera nakonec nedostaly.

Víno z oskeruše a trnky

Nebyl by to pokrm ze Slovácka, kdyby neobsahoval aromatické a chutné bylinky. Častými surovinami používanými k vaření na tomto území jsou trnky, houby, ostružiny, maliny a jiné lesní plody. Na Slovácku také můžete ochutnat marmelády, mošty nebo víno z oskeruše. Tento strom, jeřáb, se tu vysazuje na vinohradech okolo polních cest.

Ve velkém se tu také používají luštěniny, typickým jídlem je šumajstr z fazolí, krup a škvarků. A jako v mnoha regionech České republiky se i tady vaří hojně ze zelí a brambor. Tradiční událostí na Slovácku jsou také zabijačky. Maso se v tomhle kraji jedlo výjimečně, především o víkendu nebo při slavnostních okamžicích.

Slovensko nezapřou

Vlivy slovenské kuchyně se zde v žádném případě nezapřou. Důkazem je rozhodně fazulnica, výborná fazolová polévka, a často připravované halušky. Jídlem oblíbeným ve školních jídelnách je pak moravský vrabec, který se do zbytku republiky rozšířil právě z této oblasti. Jedná se o pečené kousky vepřového masa (obvykle tučnějšího) ochuceného česnekem, kmínem a solí, někdy podlitého pivem. Tyto kousky se podávají s kysaným zelím či špenátem a samozřejmě s knedlíkem.

Pro Slovensko i Slovácko jsou typické také lokše. Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí na co nejtenčí placky, které se pečou nasucho na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou sádlem (nejlépe husím) a přikusují se k polévce, případně se plní kysaným zelím či mletým masem. Husími lokšemi je proslulý zejména Slovenský Grob. Moravané tradičně připravují sladké lokše, které se potřou povidly, svinou jako palačinky a posypou mákem a cukrem, někdy se ještě přelijí rozpuštěným máslem.

Kde se najíst?

Lidé ze Slovácka jsou na svoji kuchyni náležitě hrdí. Dali dohromady dvoudílnou Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku, podle které velmi hrdě vaří hned několik restaurací. Příkladem je tradiční restaurace Slovácká hospoda v Hradčovicích, kde si můžete na těch nejlepších receptech pochutnat v tradičním interiéru nebo v hotelu a restauraci Koníček, kterou naleznete přímo v Uherském Hradišti.

Komentáře

Tonja

18. 3. 2021 18:56

Nevím, pane Knape, odkud berete informace pro své články. Dnes jste se dost sekl ve svém článku o Slovácku. Slovácko nebyl chudý kraj, spolu s Hanou totiž patří k těm úrodným a nebyl tedy chudý. O tom svědčí nejen historické prameny, ale i zachovalé lidové tradice (zvyky, kroje apod.).
Všude (ve všech regionech dnešního Česka) žili lidé bohatí i lidé chudí. To, co Vy vyjmenováváte byla jídla chudých lidí, nesvědčí to tak o chudobnosti celého kraje. A že se maso nejedlo každý den, bylo dříve obvyklé také všude; naopak na Slovácku se snědlo asi více masa než v jiných regionech.
Slovácko, jako tradičně úrodný a tím spíše zemědělský kraj však bylo v minulosti relativně "chudé" na průmysl.
A. Zelinka, Slovácko

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více