Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

28. 4. 2021 16:07

Zdraví Kateřina Horáková

Raw datlové kuličky. Zdroj: Toprecepty, Susa Raw datlové kuličky. Zdroj: Toprecepty, Susa
Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To je naprosto přirozené a navíc; na tom dopřát si i v redukčním jídelníčku sem tam něco dobrého není vůbec nic špatného. Díky několika vychytávkám se brzy zbavíte i pocitu, že hřešíte, jak se říká...

Diety a sladkosti? Jde to dohromady!

Každý fitness trenér i nadšenec vám řekne, že bez úpravy jídelníčku z nezdravého na vyvážený a bez omezení příjmu kalorií ta zpropadená kila dolů prostě nepůjdou. Redukční jídelníčky jsou plné zeleniny, libového masa a zdravých příloh a pokud jsou nastavené správně (to znamená, že obsahují dostatek živin i kalorií, které vy osobně potřebujete, vypočítat by vám to měl trenér nebo výživový poradce, případně lékař, pokud máte nějaké zdravotní potíže), neměla by vás pověstná mlsná honit příliš často. 

Ale každý někdy dostane chuť na sladkou tečku nebo nezdravou chuťovku. Za odměnu po těžkém dni v práci, na nervy ve stresu ze stěhování nebo tak podobně... Pokud na to půjdete chytře, můžete si sladkosti dopřát i při dietě a ani nemusíte mít pocit, že hřešíte. Jak na to? 

Nabušená ovesná kaše

Pokud milujete sladké, nejjednodušší způsob, jak si jej dopřát, je zvyknout si na sladké snídaně a ještě lépe na skladké ovesné kaše. Snídaně je první jídlo dne po dlouhé noci, kdy vaše tělo vydalo hodně energie na regeneraci a odpočinek. Ráno si proto můžete dovolit více sacharidů. Ovesné vločky jsou díky velkému obsahu vlákniny tou nejlepší volbou. Samotná ovesná kaše chuťově ovšem není nic moc. Jak ji vylepšit? Můžete ji dosladit medem, čekankovým sirupem, vůbec nejzdravější způsob slazení je rozvařit v ní banán. Pořádná lžíce oříškového másla jídlu dodá potřebné zdravé tuky. Zkuste si do kaše přihodit kostičku tmavé čokolády, nebo klidně rovnou dvě! Měla by ale obsahovat více než 80 % kakaa. K tomu hrst lesních plodů a dokonalá snídaně je hotova!

Když člověk hubne, zásadní je ovšem příjem bílkovin neboli proteinů. Nejen, že pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu, ale také nás zasytí na delší dobu. Sypký protein je váš nejlepší přítel. Vsaďte na základní syrovátkový, který nemá téměř žádnou vlastní chuť, a tak ho můžete velmi nenápadně schovávat do různých jídel - třeba právě do ovesné kaše. K dostání jsou samozřejmě i ochucené proteinové prášky. Tip: Víte, že vás v daný den čeká velké cvičení nebo jiný sportovní výkon? Nakrájejte kvalitní čokoládovou proteinovou tyčinku a přidejte ji do misky s horkou kaší! Je to vynikající!

Tip pro vegany: Pokud nejíte živočišné produkty, zkuste protein rostlinný, například konopný nebo hrachový. Pozor! Rostlinné proteiny často mají výrazný šmak suroviny, z níž jsou vyrobené. Konopný protein navíc také jídlo barví dozelena, zohledněte to tedy při jeho přimíchávání do receptu.

Honí vás mlsná? Dejte si datlové kuličky!

Vůbec nejlepším způsobem, jak hřešit na sladké mlsání, ale bez výčitek kvůli dietě, je úplně zapomenout na kupované bonbony, čokolády, sušenky a tyčinky a vyrábět si vlastní sladkosti. Nejen, že díky tomu přesně víte, co jíte, ale ještě si můžete dobroty upravit. Zkuste například domácí ovesné sušenky, které jsou zdravé, fit a jednoduché.

Favoritem milovníků zdravého životního stylu jsou domácí datlové kuličky. Jak na ně? Vezmete vypeckované datle, mohou být sušené i čerstvé, potom oříšky, které máte rádi, například mandle nebo vlašáky, dále trochu semínek, třeba ta slunečnicová, lžíci kokosového oleje, lžíci arašídového másla a všechno to rozmixujete v mixéru. Pozor! Konzistence hmoty by měla být kompaktní, ale ne úplně řídká. Budete z ní totiž tvarovat kuličky, které pak stačí nechat zatuhnout. Tip! Datlové kuličky je možné obalit například v máku nebo ve strouhaném kokosu. Pozor! Datle obsahují hodně cukru, obzvlášť sušená varianta bývá dokonce ještě doslazovaná. Datlové kuličky jsou energeticky náročné, ale pokud si dáte jednu denně, vůbec vám to neuškodí. A je to pořád tisíckrát lepší, než kupované cukrovinky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

    Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

    Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
    Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

    Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

    Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
    Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

    Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

    Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
    Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

    Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

    Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
    Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

    Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

    Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
    Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

    Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

    Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…
    Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

    Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

    Vzpomínáte si na pořad Jste to, co jíte a ráznou doktorku, která bez milosti vyhazovala z lednicí a…
    V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

    V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

    Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani limonáda. Infuzovanou vodu (anglicky Infused Water)…