Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů
Zdroj: Raw datlové kuličky. Zdroj: Toprecepty, Susa

Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To je naprosto přirozené a navíc; na tom dopřát si i v redukčním jídelníčku sem tam něco dobrého není vůbec nic špatného. Díky několika vychytávkám se brzy zbavíte i pocitu, že hřešíte, jak se říká...

Diety a sladkosti? Jde to dohromady!

Každý fitness trenér i nadšenec vám řekne, že bez úpravy jídelníčku z nezdravého na vyvážený a bez omezení příjmu kalorií ta zpropadená kila dolů prostě nepůjdou. Redukční jídelníčky jsou plné zeleniny, libového masa a zdravých příloh a pokud jsou nastavené správně (to znamená, že obsahují dostatek živin i kalorií, které vy osobně potřebujete, vypočítat by vám to měl trenér nebo výživový poradce, případně lékař, pokud máte nějaké zdravotní potíže), neměla by vás pověstná mlsná honit příliš často. 

Ale každý někdy dostane chuť na sladkou tečku nebo nezdravou chuťovku. Za odměnu po těžkém dni v práci, na nervy ve stresu ze stěhování nebo tak podobně... Pokud na to půjdete chytře, můžete si sladkosti dopřát i při dietě a ani nemusíte mít pocit, že hřešíte. Jak na to? 

Nabušená ovesná kaše

Pokud milujete sladké, nejjednodušší způsob, jak si jej dopřát, je zvyknout si na sladké snídaně a ještě lépe na skladké ovesné kaše. Snídaně je první jídlo dne po dlouhé noci, kdy vaše tělo vydalo hodně energie na regeneraci a odpočinek. Ráno si proto můžete dovolit více sacharidů. Ovesné vločky jsou díky velkému obsahu vlákniny tou nejlepší volbou. Samotná ovesná kaše chuťově ovšem není nic moc. Jak ji vylepšit? Můžete ji dosladit medem, čekankovým sirupem, vůbec nejzdravější způsob slazení je rozvařit v ní banán. Pořádná lžíce oříškového másla jídlu dodá potřebné zdravé tuky. Zkuste si do kaše přihodit kostičku tmavé čokolády, nebo klidně rovnou dvě! Měla by ale obsahovat více než 80 % kakaa. K tomu hrst lesních plodů a dokonalá snídaně je hotova!

Když člověk hubne, zásadní je ovšem příjem bílkovin neboli proteinů. Nejen, že pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu, ale také nás zasytí na delší dobu. Sypký protein je váš nejlepší přítel. Vsaďte na základní syrovátkový, který nemá téměř žádnou vlastní chuť, a tak ho můžete velmi nenápadně schovávat do různých jídel - třeba právě do ovesné kaše. K dostání jsou samozřejmě i ochucené proteinové prášky. Tip: Víte, že vás v daný den čeká velké cvičení nebo jiný sportovní výkon? Nakrájejte kvalitní čokoládovou proteinovou tyčinku a přidejte ji do misky s horkou kaší! Je to vynikající!

Tip pro vegany: Pokud nejíte živočišné produkty, zkuste protein rostlinný, například konopný nebo hrachový. Pozor! Rostlinné proteiny často mají výrazný šmak suroviny, z níž jsou vyrobené. Konopný protein navíc také jídlo barví dozelena, zohledněte to tedy při jeho přimíchávání do receptu.

Honí vás mlsná? Dejte si datlové kuličky!

Vůbec nejlepším způsobem, jak hřešit na sladké mlsání, ale bez výčitek kvůli dietě, je úplně zapomenout na kupované bonbony, čokolády, sušenky a tyčinky a vyrábět si vlastní sladkosti. Nejen, že díky tomu přesně víte, co jíte, ale ještě si můžete dobroty upravit. Zkuste například domácí ovesné sušenky, které jsou zdravé, fit a jednoduché.

Favoritem milovníků zdravého životního stylu jsou domácí datlové kuličky. Jak na ně? Vezmete vypeckované datle, mohou být sušené i čerstvé, potom oříšky, které máte rádi, například mandle nebo vlašáky, dále trochu semínek, třeba ta slunečnicová, lžíci kokosového oleje, lžíci arašídového másla a všechno to rozmixujete v mixéru. Pozor! Konzistence hmoty by měla být kompaktní, ale ne úplně řídká. Budete z ní totiž tvarovat kuličky, které pak stačí nechat zatuhnout. Tip! Datlové kuličky je možné obalit například v máku nebo ve strouhaném kokosu. Pozor! Datle obsahují hodně cukru, obzvlášť sušená varianta bývá dokonce ještě doslazovaná. Datlové kuličky jsou energeticky náročné, ale pokud si dáte jednu denně, vůbec vám to neuškodí. A je to pořád tisíckrát lepší, než kupované cukrovinky.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více