Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?
Zdroj: unplash, Jacob Thomas

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a třešněmi je jedním ze světově proslulých zákusků, které byste si nikdy neměli nechat ujít. Kombinace čokolády, višní a smetany v kultovním Schwarzwaldském dortu je totiž dokonalá.

Kde se vzal

Není úplně jisté, kdo s ním první přišel. Schwarzwälder Kirschtorte neboli Schwarzwaldský třešňový dort je pojmenován podle oblasti Schwarzwald v jihovýchodním Německu a je pravděpodobně jedním z nejznámějších německých moučníků. Inspirací pro vznik dortu, v němž se kombinuje čokoládový korpus s třešňovou pálenkou, šlehačkou a zdobením z čokolády a třešní, byl podle některých zdrojů zřejmě tradiční schwarzwaldský ženský kroj bollenhut. Kroj se totiž podle webu Schwarzwald-kinzigtal.info skládá z tmavé sukně a bílé halenky a zdobí jej čepice s bílými okraji a červenými bambulkami. Vizuálně tedy připomíná právě zmíněný dort. Kdo přesně ale hvězdnou sestavu čokolády, třešní, pálenky a šlehačky vymyslel, není jisté.

Portál Europeancuisines.com uvádí, že za autora dnešní podoby dortu se prohlásil slavný německý cukrář Josef Keller, když tvrdil, že to byl právě on, kdo vynalezl moderní Schwarzwaldský třešňový dort. Podával jej v roce 1915 v kavárně Café Agner v Bad Godesbergu u Bonnu. V písemných receptech se pak dort poprvé objevil v polovině 30. let 20. století, a to v dortové kuchařce J. M. Ericha Webera. Jeho obliba v Německu rychle a trvale rostla a dort se rozšířil i do jiných zemí, například Velké Británie nebo Ameriky, kde získal název Black Forrest Cake, protože Schwarzwald v překladu znamená Černý les, tedy anglicky Black Forrest. Právě rozšířením do jiných zemí se mírně měnilo i složení dortu. V Británii nahrazoval drahou třešňovici rum, jinde se alkohol zcela vynechával a variabilní bylo i ovoce: třešně, nebo višně. Každopádně, skutečný originál je stále v Německu, kde zákon doslova nařizuje, že každý dezert označený jako Schwarzwälder Kirschtorte musí obsahovat kirschwasser, tedy třešňovici.

Jak se správně dělá

Ani v tomhle není zcela jasno. Někteří cukráři tvrdí, že se musejí správně upéct tři čokoládové korpusy, a ty se následně plní. Jiní říkají, že stačí upéct jeden korpus a ten pak prokrojit. Shoda nepanuje ani kolem ovoce. Mají to být třešně, nebo višně? My se přikláníme k višním, protože právě jejich kyselost udělá ve spojení se šlehačkou tu správnou chuť. Zdobit dort nahoře pak můžete klidně čerstvými třešněmi, které budou již brzy k dostání. Zkuste si upéct Schwarzwaldský třešňový dort podle našeho receptu. Tahle verze je vhodná i pro děti, protože neobsahuje třešňovici. Budete-li péct na oslavu pro dospělé, rozhodně dort při prokrojení třešňovou pálenkou vydatně pokropte. Tak získáte originální chuť!

Recepty k tomuto článku