Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

9. 6. 2021 14:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: unplash, Jacob Thomas Zdroj: unplash, Jacob Thomas
Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a třešněmi je jedním ze světově proslulých zákusků, které byste si nikdy neměli nechat ujít. Kombinace čokolády, višní a smetany v kultovním Schwarzwaldském dortu je totiž dokonalá.

Kde se vzal

Není úplně jisté, kdo s ním první přišel. Schwarzwälder Kirschtorte neboli Schwarzwaldský třešňový dort je pojmenován podle oblasti Schwarzwald v jihovýchodním Německu a je pravděpodobně jedním z nejznámějších německých moučníků. Inspirací pro vznik dortu, v němž se kombinuje čokoládový korpus s třešňovou pálenkou, šlehačkou a zdobením z čokolády a třešní, byl podle některých zdrojů zřejmě tradiční schwarzwaldský ženský kroj bollenhut. Kroj se totiž podle webu Schwarzwald-kinzigtal.info skládá z tmavé sukně a bílé halenky a zdobí jej čepice s bílými okraji a červenými bambulkami. Vizuálně tedy připomíná právě zmíněný dort. Kdo přesně ale hvězdnou sestavu čokolády, třešní, pálenky a šlehačky vymyslel, není jisté.

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Kdybyste měli pojmenovat tři věci, které jsou úzce spojené s Vídní, které by to byly? Za nás vede…

Portál Europeancuisines.com uvádí, že za autora dnešní podoby dortu se prohlásil slavný německý cukrář Josef Keller, když tvrdil, že to byl právě on, kdo vynalezl moderní Schwarzwaldský třešňový dort. Podával jej v roce 1915 v kavárně Café Agner v Bad Godesbergu u Bonnu. V písemných receptech se pak dort poprvé objevil v polovině 30. let 20. století, a to v dortové kuchařce J. M. Ericha Webera. Jeho obliba v Německu rychle a trvale rostla a dort se rozšířil i do jiných zemí, například Velké Británie nebo Ameriky, kde získal název Black Forrest Cake, protože Schwarzwald v překladu znamená Černý les, tedy anglicky Black Forrest. Právě rozšířením do jiných zemí se mírně měnilo i složení dortu. V Británii nahrazoval drahou třešňovici rum, jinde se alkohol zcela vynechával a variabilní bylo i ovoce: třešně, nebo višně. Každopádně, skutečný originál je stále v Německu, kde zákon doslova nařizuje, že každý dezert označený jako Schwarzwälder Kirschtorte musí obsahovat kirschwasser, tedy třešňovici.

Jak se správně dělá

Ani v tomhle není zcela jasno. Někteří cukráři tvrdí, že se musejí správně upéct tři čokoládové korpusy, a ty se následně plní. Jiní říkají, že stačí upéct jeden korpus a ten pak prokrojit. Shoda nepanuje ani kolem ovoce. Mají to být třešně, nebo višně? My se přikláníme k višním, protože právě jejich kyselost udělá ve spojení se šlehačkou tu správnou chuť. Zdobit dort nahoře pak můžete klidně čerstvými třešněmi, které budou již brzy k dostání. Zkuste si upéct Schwarzwaldský třešňový dort podle našeho receptu. Tahle verze je vhodná i pro děti, protože neobsahuje třešňovici. Budete-li péct na oslavu pro dospělé, rozhodně dort při prokrojení třešňovou pálenkou vydatně pokropte. Tak získáte originální chuť!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…
Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová…