

Schwarzwaldský třešnový dort
Suroviny
- ...Na piškot...
- 140 g čokolády na vaření
- 75 g másla
- 6 vajec
- 150 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 50 g solamylu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ...Na nápln...
- 2 sklenice černých třešní-můžou být i višně
- 500 ml štávy z třešní
- 4 zarovnané lžice solamylu
- 2 lžice cukru krupice
- 100 ml třešnové vody
- 3 šlehačky
- 3 vanilkové cukry
Postup přípravy receptu
TĚSTO: Čokoládu s máslem dáme na vodní lázni rozpustit.
Oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Přidáme čokoládu.
Mouku v misce smícháme se solamylem a práškem do pečiva, prosejeme ke žloutkům a smícháme.
Přidáme pomalu sníh, aby těsto nespadlo.
Dortovou formu vyložíme papírem, nalijeme těsto a dáme do trouby péct na 175 st. a pečeme 40-45 minut. Po vychladnutí přeřízneme na dvakrát.
NÁPLŇ: Třešně scedíme a 500 ml štávy ponecháme.
Solamyl, cukr rozpustíme v troše šťávy. Zbytek dáme vařit do hrnce, až se začne vařit přidáme rozpuštěný solamyl s cukrem a povaříme. Přidáme třešně a zamícháme.
Třešnovou vodou postříkáme první plát dortu, potřeme třešňovou směsí a vyšlehanou jednou šlehačkou s jedním vanil. cukrem. Necháme trochu ztuhnout.
Poté přiložíme druhý plát a opět postříkáme třešňovou vodou natřeme třešněmi a potřeme druhou vyšlehanou šlehačkou s jedním vanil. cukrem.
Trochu přitiskneme a položíme třetí vrchní plát dortu, necháme ztuhnout.
Vyšleháme poslední šlehačku s vanil. cukrem a potřeme celý dort a dozdobíme podle vlastní fantazie.
Dort je lepší nechat 12 hodin odležet, chuť je silnější.
Poznámka od kuchařky
Dortík k mým 30tým narozeninám,byl výborný ale moc rychle zmizel.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Schwarzwaldský třešnový dort
-
Můj první Schwarzwaldský dortík
, velice chutný, opravdu je dobré jej nechat "proležet, jen k tomu korpusu, žloutky s cukrem a čokoládou se mi zdály příliš "tuhé
", drobet jsem hmotu "povolila" smetanou a "u mne dobrý"! ;) Dortík "mizel" velmi rychle
, určo ještě zopakuji, díky za receptík!
-
Vynikající, měla jsem strach jestli se povede, ale dala jsem to s třešněmi.
-
Anka: moc dekuji autorce za recept!! Konecne srozumitelny a chutny recept, navic jsem pouzila postup Anky na pomazani 1. Vrstvy marmeladou a 2.vrstvy visn.smesi. Taky vsem doporucuju slehacku vyslehat dotuha se stuzovacem a nechat stuhnout, aby vam nelezla z dortu
-
magdalenka:dík odepsala jsem ti a dala jsem tam fotky. Mrkni na ně.
Ahojky dobrou.
Lada -
Lilousek: poslala som ti správu...
-
magdalenka:Já jsem dala linky na mé fotky, když na ně klikneš, tak se ti fotky objeví. Nevím totiž, jak to mám udělat, abch fotky dala na tento portál. Můžeš prosím poradit? Lada
-
Lilousek: To poznám, niekedy mám chuť spraviť zo seba vdovu...
Nedáš sem foto? Ja na FB nechodím...
-
magdalenka:H To si piš, že měla, ale já jsem byla v takovém šoku, že jsem něměla sílu to udělat. Ahojky, poslala jsem už linky na fotky. Měj se. Lada
-
-
Lilousek: nemala si pokušenie zaškrtiť ho pri tom prvom korpuse?
-
Dort jsem pekla na přání manžela k jeho narozeninám. Dáváme si ho vždy v Litomyšli v cukrárně na náměstí. První pokus nevyšel díky tomu, že jsem korpus dala na balkon a manžel mně na něj hodil pneumatiky od auta. Na druhý pokus už vše bylo OK. Dort jsem upekla z 10 vajec s příslušnou gramáží surovina na počet vajec. Použila jsem 75% čokoládu. Hobliny jsem si udělala sama. Rozpustila jsem tabulku čokolády ve vodní lázni, pak ji rozetřela na pečící papír, který jsem položila na plech, na ni jsem položila další pečící papír, uhladila plochu, smotala do ruličky a dala na 3 hod. ztuhnout do lednice. Získáte po rozmotání nádherné velké hobliny. Dort jsem nechala den uležet, všem chutnal a mizí a mizí.... Také jsem se dívala na web. na originál recept v němčině, kde používají ještě kirch, já ho nepoužila, někdo píše místo toho rum, ale to je barbarství podle mě, raději nic. Je tam vyobrazeno asi 350 fotek dortu s různými typy zdobení. Doporučuji se mrknout. Posílám link.
http://www.chefkoch.de/rezepte/69991026035641/Schwarzwaelder-Kirschtorte.html Posílám obě fota.
-
Děkuji všem
jsem ráda že zkoušíte a že chutnal
-
Torta sa podarila na 1-krát a to nemám s pečením veľa skúseností, výborný, výborný, výborný, len tak sa po ňom zaprášilo.
-
Dnes jsem pekla přítelovi k narozeninám, dělala jsem z poloviční dávky a moc se povedl.
-
Vybornej dekuju za recept