Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete
18. 6. 2021 Vaření
Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme pro vás připravili pět receptů na čokoládové dezerty, které vám nedají moc práce, ale náramně si na nich pochutnáte. Vyberte si podle své chuti i časových možností!
Čokoláda letem světem
Původně to byli Mayové, kdo z kakaových bobů vyráběl horký sladko-pikantní nápoj podobný našemu kakau. Ostatně, slovo kakao vzniklo z olméckého slova kakawa. Od nich poté název převzali Mayové a jako cacao nazývali strom kakaovníku. Mayové a Aztékové byli také přesvědčeni o léčebných účincích čokolády a považovali kakaové boby za vzácnost. I proto tehdy semena kakaových bobů fungovala jako platidlo. V roce 1500 bylo podle webu History.com například možné si za 100 kakaových semen koupit jednoho celého krocana. Postupně se čokoláda dala sehnat jen v lékárně a na předpis, a tak stále platila za něco velmi cenného. Až v roce 1847 se podle webu Čokoláda.cz objevila první tabulka čokolády, o 28 let později spatřila světlo světa první čokoláda mléčná. Dnes si naštěstí může čokoládu dovolit a tím pádem i užít každý. Zkuste potenciál téhle delikatesy pozvednout tím, že si dopřejete poctivý domácí čokoládový dezert.
Čokoládová zmrzlina
Čím jiným se v horkých dnech osvěžit, než právě zmrzlinou? Pokud vám nic neříkají extravagantní příchutě, ale raději sázíte na klasiku, pak určitě nepohrdnete čokoládovou zmrzlinou. Tu si můžete z poctivých ingrediencí a bez speciálního vybavení udělat i doma. Potřebovat budete jen smetanu, hořkou a mléčnou čokoládu, mléko, cukr, žloutky a vanilku. Máte-li zmrzlinovač, půjde to snáz, ale zvládnete to i bez něj. Stačí hmotu vždy po krátkém zamrazení jen řádně promíchat nebo rozmixovat, aby byla zmrzka nakonec pěkně krémová.
Mohlo by vás zajímat
Čokoládová pěna
Dalším snadným dezertem je čokoládová pěna. Tu opravdu zvládne i kuchař začátečník nebo mohou s přípravou pomáhat i děti. Čokoládová pěna je oblíbeným letním dezertem a jedinou věcí, na niž je potřeba si dát pozor, je čerstvost vajec. Přidávají se totiž do pěny syrová. Kupujte je tedy raději jen z prověřeného zdroje. Anebo udělejte pěnu jen z rozpuštěné čokolády a šlehačky. bude taky dobrá. Aby i hezky vypadala, servírujte ji ve skleničkách a ozdobte mátou a čerstvým ovocem.
Čokoládová roláda
Znáte pětkovou roládu? Pětková roláda znamená, že při přípravě použijete pět vajec, pět lžic cukru, pět lžic horké vody, pět lžic oleje a čokoládový pudink. Během pěti minut máte vše připraveno, během deseti upečeno. Co víc si přát! Snad jen přesný recept: čokoládová roláda vás jistě nadchne.
Čokoládový fondant
Nahoře bábovka, uvnitř tekoucí teplá čokoláda, to je speciální francouzský dezert, čokoládový fondant, který neudělá ostudu ani v té nelepší restauraci. Přečtete si, jak přesně delikátní čokoládový fondant připravit a ohromte pak svým cukrářským uměním návštěvy.
Čokoládové fondue
Když nemáte čas, ale máte velkou chuť na čokoládu, je fondue tím pravým řešením. Čokoládu stačí rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a poté do ní namáčet ovoce nebo třeba piškoty. Případně můžete udělat i čokoládové špízy. Ovoce prostě jen nakrájejte na větší kousky, napíchejte na špejle a přelijte rozpuštěnou čokoládou. Děti budou nadšené!
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
Čokoládový fondán pro začátečníky: Luxusní dezert si připravíte i sami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Fazolové brownies a jiné dobroty z fazolí: Chutnají úžasně a dají se připravit bez lepku
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!