Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete
Zdroj: Unplash, Jennifer Schmidt

Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme pro vás připravili pět receptů na čokoládové dezerty, které vám nedají moc práce, ale náramně si na nich pochutnáte. Vyberte si podle své chuti i časových možností!


Čokoláda letem světem  

Původně to byli Mayové, kdo z kakaových bobů vyráběl horký sladko-pikantní nápoj podobný našemu kakau. Ostatně, slovo kakao vzniklo z olméckého slova kakawa. Od nich poté název převzali Mayové a jako cacao nazývali strom kakaovníku. Mayové a Aztékové byli také přesvědčeni o léčebných účincích čokolády a považovali kakaové boby za vzácnost. I proto tehdy semena kakaových bobů fungovala jako platidlo. V roce 1500 bylo podle webu History.com například možné si za 100 kakaových semen koupit jednoho celého krocana. Postupně se čokoláda dala sehnat jen v lékárně a na předpis, a tak stále platila za něco velmi cenného. Až v roce 1847 se podle webu Čokoláda.cz objevila první tabulka čokolády, o 28 let později spatřila světlo světa první čokoláda mléčná. Dnes si naštěstí může čokoládu dovolit a tím pádem i užít každý. Zkuste potenciál téhle delikatesy pozvednout tím, že si dopřejete poctivý domácí čokoládový dezert.

Čokoládová zmrzlina

Čím jiným se v horkých dnech osvěžit, než právě zmrzlinou? Pokud vám nic neříkají extravagantní příchutě, ale raději sázíte na klasiku, pak určitě nepohrdnete čokoládovou zmrzlinou. Tu si můžete z poctivých ingrediencí a bez speciálního vybavení udělat i doma. Potřebovat budete jen smetanu, hořkou a mléčnou čokoládu, mléko, cukr, žloutky a vanilku. Máte-li zmrzlinovač, půjde to snáz, ale zvládnete to i bez něj. Stačí hmotu vždy po krátkém zamrazení jen řádně promíchat nebo rozmixovat, aby byla zmrzka nakonec pěkně krémová.

Čokoládová pěna

Dalším snadným dezertem je čokoládová pěna. Tu opravdu zvládne i kuchař začátečník nebo mohou s přípravou pomáhat i děti. Čokoládová pěna je oblíbeným letním dezertem a jedinou věcí, na niž je potřeba si dát pozor, je čerstvost vajec. Přidávají se totiž do pěny syrová. Kupujte je tedy raději jen z prověřeného zdroje. Anebo udělejte pěnu jen z rozpuštěné čokolády a šlehačky. bude taky dobrá. Aby i hezky vypadala, servírujte ji ve skleničkách a ozdobte mátou a čerstvým ovocem.

Čokoládová roláda

Znáte pětkovou roládu? Pětková roláda znamená, že při přípravě použijete pět vajec, pět lžic cukru, pět lžic horké vody, pět lžic oleje a čokoládový pudink. Během pěti minut máte vše připraveno, během deseti upečeno. Co víc si přát! Snad jen přesný recept: čokoládová roláda vás jistě nadchne.

Čokoládový fondant

Nahoře bábovka, uvnitř tekoucí teplá čokoláda, to je speciální francouzský dezert, čokoládový fondant, který neudělá ostudu ani v té nelepší restauraci. Přečtete si, jak přesně delikátní čokoládový fondant připravit a ohromte pak svým cukrářským uměním návštěvy.

Čokoládové fondue

Když nemáte čas, ale máte velkou chuť na čokoládu, je fondue tím pravým řešením. Čokoládu stačí rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a poté do ní namáčet ovoce nebo třeba piškoty. Případně můžete udělat i čokoládové špízy. Ovoce prostě jen nakrájejte na větší kousky, napíchejte na špejle a přelijte rozpuštěnou čokoládou. Děti budou nadšené!

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více