

Kuře na citronech a česneku
Suroviny
- 1 celé kuře
- 2 citrony
- 3 palice česneku
- sůl
- hrubě drcený pepř
- olivový olej
- několik větviček oregana
- několik lístků bazalky
Postup přípravy receptu
Kuře omyjeme, odstraníme tučné části, dočistíme a osušíme. Osušené kuře důkladně osolíme a opepříme (i v břišní dutině).
Citron důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny, z česneku odstraníme vrchní slupky, necháme jen tu poslední nejtenčí a svrchu ořízneme.
Do pekáče uložíme kuře, obložíme čtvrtkami citronu a palicemi česneku, poklademe bylinkami, vše zakapeme olivovým olejem a nepřikryté pečeme ve spodní části trouby přibližně 1 hodinu na 170°C.
Poté vše přelijeme výpečkem, kuře obrátíme, pečeme dalších 20-30 minut, pak zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme dozlatova, cca 10-15 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept vychází ze staré kubánské kuchyně, kde je tato úprava kuřete velmi oblíbená. Já jsem na plech přidala také omyté čtvrtky brambor a kousky dýně Hokkaido a cibule, takže jsem měla hotovou rovnou i přílohu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuře na citronech a česneku
-
Isahu, já jsem ale přece neřekla, že odsud opisuješ recepty, pak je opravíš a vložíš jako jiné. Jen jsem řekla, že skoro stejné recepty už tu jsou a myslím, že by stačilo připsat "drobný" komentář a vložit fotku. Nenarážím na konkrétní recept, ale na spoustu receptů, u kterých mi to tak přišlo. Nebudu je zde vyjmenovávat, to mi přijde trochu pod úroveň. A ani nejsem "rýpalka", jak zde někdo uvedl. Jen jsem řekla svůj názor. Ale pokud ti přijde recept natolik odlišný, že je nutné ho vložit jako nový...ok, je to tvoje volba. Mně to prostě přijde nesmyslné, tak jsem reagovala.
-
Při přečtení názvu receptu jsem si představila recept od Heleny Vondráčkové a je to také něco jiného.Proto nemusí vše přeci být stejné protože je použit citron.Receptík se mě zamlouvá
+13
-
Děkuji všem za komentáře, i Tobě, Suzanno, neberu ti Tvůj názor...prostě tedy mé recepty ignoruj, když jsou skoro všechny opsané
mimochodem, předpokládám, že pan Floyd, ač sám Angličan, vycházel ze stejného historického zdroje, při jeho cestování po Střední Americe se musel s tímto jídlem setkat. Já osobně jsem ho jedla ještě před revolucí při návštěvách v rodinách Kubánců, kteří zde žili a pracovali. Škoda, že jsem si tehdy jejich recepty nepsala častěji, jen některé, které mě zaujaly něčím netradičním...jako třeba tato kombinace, pro mě do té doby naprosto nepředstavitelná. -
Jani, ještě jsi zapomněla na ivulinku a mircu75
Reny, děkuji, ale těch fotografů s "F" je tu hodně - a lepších, než já -
Reny2 a Jenda a Eliza
-
Isahu...taky nechapu,proc je nekdo takovej rypavec....ja takovy recept jeste nevidela ani tady ani na jinych receptech...a kdyz to nekomu vadi,tak at se na to nekouka...
mne se tvoje recepty libi a ve fotkach jste ty a Colombo naprosto uzasni....
Takze davam bod a rada zkusim.... -
-
isu ,ty si kuchařka jak má být,tvoje recepty to je bomba a originál,tak to neřeš
-
suzanno, opravdu nemám potřebu hledat tady staré recepty a pak je po malé úpravě vydávat za nové. Pokud se tady nějaký podobný recept vyskytne, nevidím na tom nic špatného, koneckonců Iljusin jsem sama do podobných dávala. Liší se třeba v tom, že Iljusa peče kuře samostatně na roštu a potírá ho máslem a citron a česnek dává do kuřete. Mně se peče všechno dohromady na plechu, ale kuře je jen osolené a opepřené, nepodlévám ani nemastím máslem. Pokud narážíš na podobný recept na pečený lilek od žížaly, o tom jsem ani nevěděla, hledala jsem ve vyhledávači "LILE" a "CESN" a ten mi to neukázalo, bohužel jsem omylem přidala "E" a žížala má v surovinách "LILKY"...žížale jsem se omluvila, ten recept byl opravdu téměř totožný. Tady si ale myslím, že jde o trochu pozměněý postup i ingredience, takže jsem se rozhodla vložit jako samostatný recept. Pokud bychom měli vždy jen použít ten nejstarší recept a pouze do komentářů psát, že to a to dělám jinak, tak nechápu, proč tu máme třeba tolik gulášů...také by šlo jen vynechání jedné suroviny, nahrazení jinou a přidání první dřív či později řešit jen komentářem u jedinéh guláše, který by tu byl...
-
nádhera
-
Isahu, můžu se zeptat, v čem je tvůj recept jiný než Iljušin, který je tady už skoro rok? Tím, že se tam dá oregáno místo tymiánu? To je fakt úplně jiný recept
Pořád se tady někdo rozčiluje kvůli vkládámí stejných receptů, a já mám pocit, že kdykoliv otevřu nějaký recept od tebe, tak je to jen mírně upravené to, co je tu už dávno.... -
-
+9
-
vyskusam
-
Já se picnu
zase super recept
,kuře na citronech jsem ještě nedělala a ani nejedla
+1