Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejslavnější světové lívance: Upečte si staročeské kynuté, asijské rýžové nebo polské jablečné!
Zdroj: Jaqueline Pelzer, Unsplash

Když ráno provoní byt lívance, je to záruka, že takový den se už přece nemůže pokazit. Podobně jako palačinky snad žádné jiné jídlo nemá tolik variant a zároveň není tak populární po celém světě. Zkuste si podle našich receptů upéct pět různých variací na tuhle sladkou lahůdku!


Jsou to ještě lívance nebo už palačinky?

Podobají se palačinkám, v angličtině jsou označovány stejným názvem pancakes a vlastně jsou pod tímto názvem známy po celém světě. Český název lívanec je odvozen od slova lít, neboť jde o lité těsto. Na pánev se ale lije i těsto na palačinky, že? Aby toho zmatku nebylo málo, to, čemu se v Americe říká pancakes, my smažíme jako americké lívance. I české slovo ale putovalo za hranice naší vlasti, což dokazuje jeho rakouská a bavorská odvozenina liwanzen. Pokud bychom do toho chtěli vnést trochu pořádek – lívance jsou v našem vnímání vše, co je menší a nadýchanější, palačinky jsou velké a tenké.  Sladké placičky se pak mohou dělat z různých druhů mouky, místo tekutiny lze přidávat mléko, podmáslí, jogurt nebo třeba rostlinné mléko. Pojďte s námi vyzkoušet různé druhy lívanců, od těch českých až po asijské.

České s droždím

Nadýchanost v současných receptech většinou dodává lívancům kypřicí prášek, původní staročeské lívance jsou ale z kynutého těsta. Ty se za starých časů tradičně smažily na pánvím s prohlubněmi, tzv. lívanečnících. Chcete si přesně takové staročeské lívance upéct? Postup je následující: Z poloviny kostky droždí, lžíce mouky, 2 lžic cukru a 300 ml vlažného mléka umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Přidejte 250 g mouky, jedno vejce a špetku soli, vypracujte těsto a přikryté je na teplém místě nechte vykynout. Vykynuté těsto nalijte lžící do lívanečníku, který předem vymažete sádlem. Podávejte s podušeným ovocem, tvarohem a posypejte skořicovým cukrem.

Americké lívance

Všichni jste je určitě viděli v nějakém americkém filmu. Věž z lívanců zalitou pořádnou porcí javorového sirupu si hlavní hrdinové často vychutnávají v nějakém stylovém americkém bistru. Nadýchanost těstu dodává v tomto případě kypřící prášek a lahodnost pak na upečených lívaních nahoře kousek másla, které se postupně rozpouští. Jak na to? Do velké mísy prosejte 140 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, půl lžičky soli a 2 lžíce moučkového cukru. V jiné míse našlehejte 130 ml mléka, 1 vejce a 2 lžíce rozpuštěného másla. Mléčnou směs vlijte do moučné směsi a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechte několik minut odstát. Rozehřejte pánev, přidejte do ní kousek másla, rozpusťte a přilijte těsto. Lívance smažte z obou stran dozlatova. Nebojte se ani typické americké snídaňové alternativy - použijte polovinu pohankové a polovinu hladké mouky a podávejte s javorovým sirupem a slaninou.

Polské jablkové racuchy

I těsto na české lívance se často nastavuje jablky, polské racuchy jsou ale výjimečné. Jsou vláčné díky obsahu jogurtu či kefíru, plné jablek a chutnají jako smažená jablka v placaté podobě. Upečte si tyhle lívance: Nejprve na ně oloupejte asi pět jablek a nastrouhejte je na hrubém struhadle. V míse je posypejte asi lžičkou skořice a promíchejte. V další míse smíchejte 150 g polohrubé mouky se 4 lžícemi škrobu, přidejte 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 300 ml kefíru a dva žloutky. Vše dobře promíchejte a vypracujte těsto, které nebude příliš husté. Vmíchejte do něj nastrouhaná jablka a pak přidejte z bílků ušlehaný sníh. Racuchy smažte na pánvi na oleji a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Asijské banana pancakes

Jsou oblíbené mezi všemi batůžkáři cestujícími do asijských zemích. Na snídani vám je tu naservírují snad v každém bistru. Vzhledem k tomu, že v asijských zemích se často používá rýžová mouka, použijte ji také do těsta. Dodá mu zajímavější příchuť, navíc budou lívance bezlepkové. A aby byly opravdu autentické, udělejte je tak, jak vám je připraví na indonéském ostrově Bali: V míse smíchejte 100 g rýžové mouky s ½ lžičky prášku do pečiva a špetkou soli. 130 ml mléka prošlehejte s jedním žloutkem a poté spojte se suchými přísadami. Bílek prošlehejte dotuha a  vmíchejte do směsi. Banán nakrájejte na plátky podélně nebo příčně. Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní lžíci kokosového oleje, položte na ni několik plátků banánu, krátce je osmahněte a pak je zalijte těstem  tak, aby vznikl lívanec. Smažte asi minutu z každé strany. Podávejte s malou miskou tekutého medu nebo javorového sirupu.

Zelené lívanečky

Víte, že i cukrařina se řídí trendy? Hitem poslední doby je netypický zelený mechový dort. A stejně jako on jsou v módě i zelené palačinky. Barvu jim dodává  jako v případě dortu špenát, ale nečekejte žádnou zradu, na chuti to není poznat a lívance se jí normálně nasladko. Takhle je připravíte: V mixéru smíchejte 30 g čerstvého špenátu, 250 ml podmáslí, 1 vejce a 1 lžíci oleje a rozmixujte dohladka. V samostatné míse prošlehejte 150 g hladké mouky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody a ½ lžičky soli. Mokré přísady zašlehejte do suchých, dokud se nespojí. Rozpalte velkou pánev a vymažte ji máslem nebo olejem. Na pánvičku nalijte těsto a smažte lívance asi 2 minuty z obou stran. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah