Nejslavnější světové lívance: Upečte si staročeské kynuté, asijské rýžové nebo polské jablečné!
9. 8. 2021 Vaření
Když ráno provoní byt lívance, je to záruka, že takový den se už přece nemůže pokazit. Podobně jako palačinky snad žádné jiné jídlo nemá tolik variant a zároveň není tak populární po celém světě. Zkuste si podle našich receptů upéct pět různých variací na tuhle sladkou lahůdku!
Jsou to ještě lívance nebo už palačinky?
Podobají se palačinkám, v angličtině jsou označovány stejným názvem pancakes a vlastně jsou pod tímto názvem známy po celém světě. Český název lívanec je odvozen od slova lít, neboť jde o lité těsto. Na pánev se ale lije i těsto na palačinky, že? Aby toho zmatku nebylo málo, to, čemu se v Americe říká pancakes, my smažíme jako americké lívance. I české slovo ale putovalo za hranice naší vlasti, což dokazuje jeho rakouská a bavorská odvozenina liwanzen. Pokud bychom do toho chtěli vnést trochu pořádek – lívance jsou v našem vnímání vše, co je menší a nadýchanější, palačinky jsou velké a tenké. Sladké placičky se pak mohou dělat z různých druhů mouky, místo tekutiny lze přidávat mléko, podmáslí, jogurt nebo třeba rostlinné mléko. Pojďte s námi vyzkoušet různé druhy lívanců, od těch českých až po asijské.
Mohlo by vás zajímat
České s droždím
Nadýchanost v současných receptech většinou dodává lívancům kypřicí prášek, původní staročeské lívance jsou ale z kynutého těsta. Ty se za starých časů tradičně smažily na pánvím s prohlubněmi, tzv. lívanečnících. Chcete si přesně takové staročeské lívance upéct? Postup je následující: Z poloviny kostky droždí, lžíce mouky, 2 lžic cukru a 300 ml vlažného mléka umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Přidejte 250 g mouky, jedno vejce a špetku soli, vypracujte těsto a přikryté je na teplém místě nechte vykynout. Vykynuté těsto nalijte lžící do lívanečníku, který předem vymažete sádlem. Podávejte s podušeným ovocem, tvarohem a posypejte skořicovým cukrem.
Americké lívance
Všichni jste je určitě viděli v nějakém americkém filmu. Věž z lívanců zalitou pořádnou porcí javorového sirupu si hlavní hrdinové často vychutnávají v nějakém stylovém americkém bistru. Nadýchanost těstu dodává v tomto případě kypřící prášek a lahodnost pak na upečených lívaních nahoře kousek másla, které se postupně rozpouští. Jak na to? Do velké mísy prosejte 140 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, půl lžičky soli a 2 lžíce moučkového cukru. V jiné míse našlehejte 130 ml mléka, 1 vejce a 2 lžíce rozpuštěného másla. Mléčnou směs vlijte do moučné směsi a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechte několik minut odstát. Rozehřejte pánev, přidejte do ní kousek másla, rozpusťte a přilijte těsto. Lívance smažte z obou stran dozlatova. Nebojte se ani typické americké snídaňové alternativy - použijte polovinu pohankové a polovinu hladké mouky a podávejte s javorovým sirupem a slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Polské jablkové racuchy
I těsto na české lívance se často nastavuje jablky, polské racuchy jsou ale výjimečné. Jsou vláčné díky obsahu jogurtu či kefíru, plné jablek a chutnají jako smažená jablka v placaté podobě. Upečte si tyhle lívance: Nejprve na ně oloupejte asi pět jablek a nastrouhejte je na hrubém struhadle. V míse je posypejte asi lžičkou skořice a promíchejte. V další míse smíchejte 150 g polohrubé mouky se 4 lžícemi škrobu, přidejte 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 300 ml kefíru a dva žloutky. Vše dobře promíchejte a vypracujte těsto, které nebude příliš husté. Vmíchejte do něj nastrouhaná jablka a pak přidejte z bílků ušlehaný sníh. Racuchy smažte na pánvi na oleji a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Asijské banana pancakes
Jsou oblíbené mezi všemi batůžkáři cestujícími do asijských zemích. Na snídani vám je tu naservírují snad v každém bistru. Vzhledem k tomu, že v asijských zemích se často používá rýžová mouka, použijte ji také do těsta. Dodá mu zajímavější příchuť, navíc budou lívance bezlepkové. A aby byly opravdu autentické, udělejte je tak, jak vám je připraví na indonéském ostrově Bali: V míse smíchejte 100 g rýžové mouky s ½ lžičky prášku do pečiva a špetkou soli. 130 ml mléka prošlehejte s jedním žloutkem a poté spojte se suchými přísadami. Bílek prošlehejte dotuha a vmíchejte do směsi. Banán nakrájejte na plátky podélně nebo příčně. Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní lžíci kokosového oleje, položte na ni několik plátků banánu, krátce je osmahněte a pak je zalijte těstem tak, aby vznikl lívanec. Smažte asi minutu z každé strany. Podávejte s malou miskou tekutého medu nebo javorového sirupu.
Mohlo by vás zajímat
Zelené lívanečky
Víte, že i cukrařina se řídí trendy? Hitem poslední doby je netypický zelený mechový dort. A stejně jako on jsou v módě i zelené palačinky. Barvu jim dodává jako v případě dortu špenát, ale nečekejte žádnou zradu, na chuti to není poznat a lívance se jí normálně nasladko. Takhle je připravíte: V mixéru smíchejte 30 g čerstvého špenátu, 250 ml podmáslí, 1 vejce a 1 lžíci oleje a rozmixujte dohladka. V samostatné míse prošlehejte 150 g hladké mouky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody a ½ lžičky soli. Mokré přísady zašlehejte do suchých, dokud se nespojí. Rozpalte velkou pánev a vymažte ji máslem nebo olejem. Na pánvičku nalijte těsto a smažte lívance asi 2 minuty z obou stran.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami