Srnčí směs (ragú) na zelenině

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Do 60 min.-v tlakovém hrnci 4 porce Jiné maso 13 názorů

Suroviny

600 g Srnčí maso (já měla směs z plecka a kýty)
lžička koření na divočinu
2 kuličky jalovce
1 ks feferonka malá (nemusí být, ale udělá jídlo lehce pikantním)
sůl
pepř mletý bílý
2 lžíce oleje
2 ks cibule
stroužek česneku
špek
3 lžičky rajčatového protlaku
1 mrkev větší
kousek celeru
1 ks petržele
hladká mouka na zahuštění
voda na podlití
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme ho do misky, přidáme lžíci oleje, koření, sůl, vše promícháme a necháme uležet (možno i přes noc).

  2. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme jí na osminky a vložíme do hrnce na horký olej, přidáme na kostky nakrájený špek a obojí restujeme do světle hněda.

  3. Poté přidáme naložené maso a restujeme tak dlouho, až se nám vysmahne do tuku.

  4. Pak dáme zeleninu nakrájenou na kostičky, česnek a protlak, lehce promícháme aby se nám nepřipálil a podlijeme horkou vodou - jen asi 1 cm nad maso. Dle potřeby dosolíme a necháme dusit pod pokličkou do měkka (jestli je zapotřebí tak mírně doléváme při dušení vodu).

  5. Šťávu ze základu přecedíme do kastrolu (maso a zeleninu uchováme v teple) a zahustíme světlou jíškou (nebo promíchanou vodou s moukou).

  6. Omáčku necháme provařit - asi 15 až 20 min., dle množství - až nám pustí glanc (tuk na povrchu).

  7. Pak vložíme maso se zeleninou, okořeníme špetkou koření divočina (pro vůni) a necháme lehce provařit.
    Hotové šťávy pod masem nemá být "plný hrnec", neboť se přílišným ředěním ztrácí přirozená chuť zvěřiny.
    Podáváme s vařeným nebo i jinak upravovaným bramborem.

Poznámka

Tento recept vznikl dnes u mě, jako okamžitý nápad při přípravě srnčího masa. Tu feferonku jsem tam dala na zkoušku a bylo to moc dobré.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Srnčí směs (ragú) na zelenině

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jelena jsme sežrali,srnčí taky šlo by použít třeba dančí ,to je jesté na skladě?:-(

    Odpovědět

  • Monča Monča(neregistrovaná)

    Recept super :yes:, chutnalo to výborně. Dneska zkouším z hovězího.

    Odpovědět

  • marunda marunda

    díky, zkusím na neděli

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Janatko, Mirule:-) moc vám děkuju za vyzkoušení a moc mě těší, ža vám chutnalo:-). Janatko, díky i za pěknou fotku;-).
    Marundo:-) mě k tomu nejvíc chutnají brambory, ale je to dobré i s houskovým knedlíkem. S bramborovým jsem to nezkoušela, ale myslím, že by taky šel.

    Odpovědět

  • marunda marunda

    Mirko, hodila by se k tomu i jiná příloha než ty brambory? Co bram. knedlík...:yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Bylo to skvělé jen jsem požila místo srnčího(nebylo doma)divočinu!!Pochutnali jsme si!!:yes:

    Odpovědět

  • Mirule Mirule

    +:yes::-p dělala jsem k večeři pro známe, ale z divočáka,srnčí nebylo:-(, a všem moc chutnalo. Zvěřinu moc nejím, ale tuhle dobrotu jsem si nenechala ujít.Chválím moc dobré:-p:-K

    Odpovědět

  • princezka princezka(neregistrovaná)

    Naozaj skvostnéééééé!!! Mňaminky !!!!

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Nádhera :-) :yes: +5

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Bibi - zvěřina už se dneska dá koupit např. v Makru bez problému. Miruř - lákavě vypadá tvé ragú. Mňam :-p:-p :yes::yes: ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, recept je bezvadnej, ale kde vzít srnčí:-?živého tu skáče spousta, dokonce chodí i k plotu, ale jíst se to nedá, jen koukat se s láskou dovoleno:-DA stejně ti dávám boda:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Jani:-)klidně;-).Ovšem dneska by na pátého nevyšlo:-p;-(:-D.Díky

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já se spokojeným strávníkům vůbec nedivím:-)), nechceš ještě jednoho?:-D:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: srnčí ragů srnčí kýta na zelenině divočina na zelenině ragů ze zvěřiny ragů z divočiny zvěřina na zelenině nejlepší srnčí ragú zvěřinové ragú srnčí se zeleninou srnčí maso na zelenině srnčí kýta ragů srnčí recept ragú z zvěřiny ragu na zelenine příprava srnčího masa srnčí rag recepty na srnčí maso srnčí recepty ragú ze srny srnčí ragů recepty

Zapomněl/a jsem heslo