

Srnčí směs (ragú) na zelenině
Suroviny 4 porce
- 600 g Srnčí maso (já měla směs z plecka a kýty)
- lžička koření na divočinu
- 2 kuličky jalovce
- 1 ks feferonka malá (nemusí být, ale udělá jídlo lehce pikantním)
- sůl
- pepř mletý bílý
- 2 lžíce oleje
- 2 ks cibule
- stroužek česneku
- špek
- 3 lžičky rajčatového protlaku
- 1 mrkev větší
- kousek celeru
- 1 ks petržele
- hladká mouka na zahuštění
- voda na podlití
Postup přípravy receptu
Srnčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme ho do misky, přidáme lžíci oleje, koření, sůl, vše promícháme a necháme uležet (možno i přes noc).
Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme jí na osminky a vložíme do hrnce na horký olej, přidáme na kostky nakrájený špek a obojí restujeme do světle hněda.
Poté přidáme naložené maso a restujeme tak dlouho, až se nám vysmahne do tuku.
Pak dáme zeleninu nakrájenou na kostičky, česnek a protlak, lehce promícháme aby se nám nepřipálil a podlijeme horkou vodou - jen asi 1 cm nad maso. Dle potřeby dosolíme a necháme dusit pod pokličkou do měkka (jestli je zapotřebí tak mírně doléváme při dušení vodu).
Šťávu ze základu přecedíme do kastrolu (maso a zeleninu uchováme v teple) a zahustíme světlou jíškou (nebo promíchanou vodou s moukou).
Omáčku necháme provařit - asi 15 až 20 min., dle množství - až nám pustí glanc (tuk na povrchu).
Pak vložíme maso se zeleninou, okořeníme špetkou koření divočina (pro vůni) a necháme lehce provařit.
Hotové šťávy pod masem nemá být "plný hrnec", neboť se přílišným ředěním ztrácí přirozená chuť zvěřiny.
Podáváme s vařeným nebo i jinak upravovaným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept vznikl dnes u mě, jako okamžitý nápad při přípravě srnčího masa. Tu feferonku jsem tam dala na zkoušku a bylo to moc dobré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Srnčí směs (ragú) na zelenině
-
Jelena jsme sežrali,srnčí taky šlo by použít třeba dančí ,to je jesté na skladě?
-
Recept super
, chutnalo to výborně. Dneska zkouším z hovězího.
-
díky, zkusím na neděli
-
Janatko, Mirule
moc vám děkuju za vyzkoušení a moc mě těší, ža vám chutnalo
. Janatko, díky i za pěknou fotku
.
Marundomě k tomu nejvíc chutnají brambory, ale je to dobré i s houskovým knedlíkem. S bramborovým jsem to nezkoušela, ale myslím, že by taky šel.
-
Mirko, hodila by se k tomu i jiná příloha než ty brambory? Co bram. knedlík...
-
Bylo to skvělé jen jsem požila místo srnčího(nebylo doma)divočinu!!Pochutnali jsme si!!
-
+
dělala jsem k večeři pro známe, ale z divočáka,srnčí nebylo
, a všem moc chutnalo. Zvěřinu moc nejím, ale tuhle dobrotu jsem si nenechala ujít.Chválím moc dobré
-
Naozaj skvostnéééééé!!! Mňaminky !!!!
-
Nádhera
+5
-
Bibi - zvěřina už se dneska dá koupit např. v Makru bez problému. Miruř - lákavě vypadá tvé ragú. Mňam
-
Mirko, recept je bezvadnej, ale kde vzít srnčí
živého tu skáče spousta, dokonce chodí i k plotu, ale jíst se to nedá, jen koukat se s láskou dovoleno
A stejně ti dávám boda
-
Jani
klidně
.Ovšem dneska by na pátého nevyšlo
.Díky
-
Já se spokojeným strávníkům vůbec nedivím
, nechceš ještě jednoho?