Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez tohoto nádherného kynutého moučníku by Vánoce nebyly pravými Vánocemi, zná ji určitě každý. A udělat ji a uplést není zas těžké tak, jak se zdá.....

Historie vánočky je opravdu dlouhá, sahá až hluboko před 16.století. Říkávalo se jí všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štědrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice, štrucla – jeden název hezčí než druhý.

V dobách nejstarších měli povoleno vánočku péct pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18.století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a rodinu se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a voňavého koření (muškátový květ i oříšek, nové koření, někdy i badyán, hřebíček).

Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak - potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila pro domácnost nic dobrého.

Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul. Pamatuji, že i u nás doma jsme také takto podarovali každé zvíře po kousku vánočky – byť se náš "dobytek" skládal jen ze psů, slepic a někdy i prasátka ve chlívě. Byl to ale milý zvyk, děti měly pocit, že trochu "čarují" a zvířata si smlsla.

Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak.

Tradičně se pletla z devíti pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vzduch a vodu. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění. Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.

Dnes si můžete vybrat z mnoha receptů i způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i ze šesti nebo jen pěti pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.

Tak co, vyzkoušíte si ji i vy doma? Opravdu to těžké není. Chce to jen trochu času navíc a několik pokusů. Žádný učený ještě z nebe nespadl.....

Pletení vánočky klasicky, z DEVÍTI pramenů

Těsto propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílů (můžeme si je i navážit). Z každého dílku uděláme bochánek a necháme 10min odpočinout

- všechny bochánky rozválíme na stejně dlouhé a stejně široké prameny

Nejdříve upleteme základnu vánočky ze 4 pramenů:

- 4 prameny si položíme svisle vedle sebe

- vezmeme levý krajní pramen a vedeme jej úplně doprava nad, pod a nad zbývajícími třemi prameny

- znovu vezmeme levý krajní pramen (původně byl druhý zleva, nyní je první zleva) a znovu vedeme doprava nad, pod a nad ostatními třemi prameny

- opakujeme až do dopletení ke konečkům pramenů, dobře je spojíme k sobě

- pokud máme upletený celý základ, přeložíme jej na plech a poměrně nemilosrdně tu nadýchanou nádheru uprostřed klouby prstů pomačkáme, aby vznikla jakási široká, ale plytká rýha, na kterou usadíme pletenec ze 3 pramenů

Prostřední pletenec ze 3 pramenů:

- snad každý už někdy v životě pletl cop, ale pokud se najde někdo, kdo postup pletení nezná, ať čte dále.....

- vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající

- nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající

- postup dále opakujeme - střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající

- dopleteme do konce, konečky spojíme důkladným smáčknutím

- cop položíme na základnu ze 4 pramenů a prsty ji podélně v prostřed opět lehce smáčkneme (uděláme plytkou rýhu)

Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:

- položíme je těsně vedle sebe a jen je do sebe zakroutíme

- tento tenký vrchní pletenec trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku - přes její konce) a oba konce pletence dobře zastrčíme pod "prdelku" vánočky, na každé straně stejně

- vánočku necháme nakynout, pomašlujeme vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme

Jeden ze základních receptů na vláčnou, méně sladkou i míň tučnou vánočku, včetně fotopostupu pletení je zde.

Totéž pletení, možná lépe viditelnější, je tady....

Vánočka ze ŠESTI pramenů

1) Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme bulku a tu necháme ještě asi 10 minut odpočinout.

2) Pak ze všech vyválíme stejně silné a dlouhé prameny, které na jednom konci všechny spojíme a konec jakoby podhrneme dospod, pod budoucí vánočku.

3) Levý krajní pramen položíme úplně doprava a pravý krajní zase doleva.....pak vezmeme pramen úplně zprava a vrátíme ho mezi 4 prostřední .

4) Druhý pramen zleva přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední.

Teď vezmeme druhý zprava, přeložíme ho úplně doleva a pravý krajní vrátíme mezi 4 prostřední

5) Pak už se postup (kroky 3 a 4) stále opakuje (jen střídáme strany).

Vezmeme druhý zleva a přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední....vezmeme druhý zprava, přeložíme úplně doleva atd.....

Odfocený postup na vánočku ze šesti pramenů je ZDE..... , můžete ji udělat z jakéhokoliv těsta, vámi vyzkoušeného.

Vánočka z PĚTI pramenů

1) Těsto si rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut odpočívat. Pak je všechny rozválíme na stejně dlouhé a stejně silné prameny.

2) Všech pět pramenů si položíme svisle před sebe, na konci vzdálenějším od nás, je dobře spojíme a rozdělíme na 2 a 3 prameny.

3) Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho doprostřed, ke straně, kde jsou prameny dva (a teď už vlastně tři).

4) Nyní vezmeme vnější pramen z této strany a znovu přeložíme doprostřed, ke dvěma pramenům.

5) A tyto dva kroky (vnější pramen ze tří přeložit dovnitř, ke dvěma) opakujeme tak dlouho, až dopleteme do konce. Úplné konečky znovu stiskem dobře spojíme a oba konce vánočky jakoby trošku podhrneme dospod, pod ni.

Fotopostup a recept na vynikající máslovou vánočku je TADY

 

Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.

  • rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu

  • všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu

  • tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili, zničili bychom droždí)

  • těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka může být "těžká")

  • zrovna tak musí dobře vykynout před pečením i umotaná vánočka. Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, jehož teplotu nijak uměle nezvyšujeme – mohlo by se stát, že vnitřní, málo vykynuté vrstvy vánočky se to budou snažit při pečení dohnat a vánočka se potrhá

  • vykynutou vánočku opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby

  • zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka, asi na 190-200°C, pak teplotu zmírníme na 170°C a vánočku dopečeme

  • stane se, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem – je málo upečená, vnitřní vrstvy nebyly pevné natolik, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná moc není.

  • hotové vánočky se většinou dají dobře zamrazit, po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé

  • pokud vám náhodou vánočka zbyde, dá se z ní udělat výborná "lepší, parádnější" žemlovka

  • no a ta nejdůležitější rada na závěr? K pečení vánočky bychom vždycky měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat, vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční a s velkou pochvalou snědí i třeba malinko nepovedenější vánočku. Protože je vaše, dělaná s láskou.

Zdroj: Pekárnománie

Komentáře

Dana

16. 12. 2017 01:38

Já pletu vánočky z 10 ti pramenů-spodní 5,prostrřední 3,vrchní 2.Je důležité dobře ručně vypracovat těsto,až je vláčné
a dělá bublinky.Dá to práci,ale výsledek stojí za to.

hudaska1 hudaska1

3. 1. 2013 13:45

Dobrý den, podle Vás Cathleen jsem před Vánovemi upekla svoji první vánočku v životě a věřte nebo ne, pro velký úspěch jsem ji pekla hned 4x (naposledy včera). Nejen, že jsem získala skvělý recept, ale odkoukala jsem super postup pletení, ruce se mi nezapletly a vánočka byla přímo výstavní. Moje maminka by na mě byla hrdá a za to moc děkuji. :yes:

maris maris

30. 12. 2012 18:13

Super článek s návodem ;-):yes:

AniCiz

30. 12. 2012 16:52

Krása..vánočka a ten popis nemají chybičku:-K:-K:-K

AniCiz

30. 12. 2012 16:52

Krása..vánočka a ten popis nemají chybičku:-K:-K:-K

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 22:34

:-p:-K moc pěkné povíd´ání, provedení a vše:-K;-)

Mariko

24. 12. 2012 10:29

Super čtení a povídání. Děkuji, mnohé jsem pochopila teprve teď!

Pajaska Pajaska

21. 12. 2012 23:53

Krásné ,poučné čtení a naprostý souhlas s posledním odstavcem.:yes::yes::yes:

svabe

21. 12. 2012 07:03

:yes::yes::yes::-)

invalida

19. 12. 2012 19:07

je krásná, vypadá moc parádně, jen zakrojit, určitě je moc dobrá:yes:

simko.jit simko.jit

19. 12. 2012 18:24

moc krásný článeček :yes::yes:

Patricie

19. 12. 2012 18:00

:-K:-K:-KKrásně popsáno :yes::yes:

rebeka rebeka

19. 12. 2012 16:37

moc hezký článek, smekám před tvou důkladností a pracizností:-K:-K:yes::yes:

zuzi777a

19. 12. 2012 09:34

Přesně podrobně- SUPER! já mám nejraději vánočku z těsta na máslový věnec s brusinkami- samozřejmě od Cathleen ! :-)

cathleen cathleen

18. 12. 2012 22:01

karla: jak maslova, tak i ta "lehci" verze (uvedena za popisem pleteni vanocky z 9 pramenu) jsou vyborne i druhy den. Takze pokud chcete jist vanocku na Stedry den, upecte ji den predem nebo na Stedry den rano -jak stihate ;-)
Jeste je pak jedna moznost....udelat testo 23.12. navecer a BEZ kynuti, zakryte, ulozit do lednice. Do rana vam i v tom chladu nakyne a muzete ji tvarovat hned zrana. Pak nakynout a upect.
At se vam podari!

karla

18. 12. 2012 21:48

Dobrý večer všem...poraďte mi prosím kolik dní před svátky péct vánočku,mám strach že druhý den nebude k jídlu... děkuji:-8

macek

18. 12. 2012 20:59

všechny vánočky jsou pěkné,já dělám z 9 pramenů najednou pletených.všem přejí hezké vánoce:-K:yes::yes:

maiva maiva

18. 12. 2012 17:25

Krásná vánočka:-p:yes:preciznost jako vždy:-Ka díky za názorný postup, prima čtení:yes::yes:

NADEI

18. 12. 2012 16:46

Moc hezké čtení :yes: Vánočka by neměla chybět na žádném stole,taky se na ní chystám.Přeju všem hodně úspěchů při pletení a krásné Vánoce

vladi vladi

18. 12. 2012 11:52

:-D krásně napsáno- tak snad podle tohoto super postupu už bych mohla zvládnout tu vánočku ze 6- aniž by se o mě pokoušel infarkt- jako asi před týdnem- když jsem si to poprvé chtěla vyzkoušet nanečisto aby jsem to na štědrý den už uměla.:-D díky cathlen.:yes:

jarka skrobakova

18. 12. 2012 00:45

moc krásně napsáno:-K:yes::yes::yes::yes::yes:

Iness Iness

17. 12. 2012 20:25

Ivuš je to krásný článek, kterému není co vytknout. Jsi profesionálka. Díky za historickou vložku ;-):-K:yes:

Irrena Irrena

17. 12. 2012 19:57

Jako vždy precisní zpracování a podle fotodokumentace musí pochopit snad každý;-):yes:

senky senky

17. 12. 2012 19:00

Mám přečteno, zase jsem načerpala nové zajímavé informace a na štědrodenním stole bude vánočka ze šesti:-!:-! Právě jsem se rozhodla;-):yes:
Díky Cat:-K a krásné Vánoce Tobě i celé Tvojí rodině:-K:-K

pipre pipre

17. 12. 2012 17:31

Moc hezky napsáno a srozumitelně popsán postup:yes::yes:

cathleen cathleen

17. 12. 2012 14:55

:-8 děkuju...

Bibi, ono to opravdu není nijak těžké. Chce to jen klid, chladnou hlavu a taky si dopředu neříkat - ááá, to je složitý, to nezvládnu. Není a zvládneš, uvidíš;-)

Bibinka Bibinka

17. 12. 2012 14:52

Cathlen, nádhera a to jak vánočka, tak perfektní popis jak na to. Protože z 9ti pramenů neumím, možná se to podle tebe naučím, když budu postupopovat krok za krokem jak to máš velmi pěkně popsaný:yes::yes::yes:;-)

spagetka spagetka

17. 12. 2012 14:22

já myslím, že ke každému pečení nutno přistupovat s láskou, nikdy ne v negativních emocích, neb to se obvykle nepovede. Hezké čtení :yes::yes::yes::yes::yes:

zizala zizala

17. 12. 2012 14:19

To jsem si krásně početla :-):yes:
Máš to precizně zpracované :-K:yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář


Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům