Praktické a moderní kuchyňky

30. 1. 2013 15:34

Přečteno: 3 047× Ostatní Redakce

Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.


Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.

Aby byl kuchyňský kout maximálně praktický, je třeba tento malý prostor správně zorganizovat. Přestože největší část plochy zabírají v každé kuchyni spotřebiče, nemusíte se některých z nich kvůli nedostatku místa vzdávat. Dnešní výrobci nabízejí ledničky, mikrovlnky, trouby, varné desky, dřezy a další spotřebiče v malém, elegantním provedení, díky kterému vám zaberou jen minimum místa.

Pro lepší organizaci a usnadnění práce v kuchyni vyzkoušejte některá z pravidel tzv. kuchyňské ergonomie. Ty kuchyň obecně rozdělují do tří částí, na část úložnou, mycí a varnou. První část by tedy měla být tvořena ledničkou, spíží a dalšími úložnými prostory. Dále následuje část mycí tvořená dřezem a popřípadě i myčkou nádobí. Umístění myčky v bezprostřední blízkosti dřezu vám usnadní mnoho práce. Varnou část tvoří především spotřebiče, jako je trouba, varná deska, mikrovlnná trouba, varná konvice apod. Za každou z vymezených tří částí by měla následovat alespoň malá pracovní plocha.

Představte si toto uspořádání v praxi: nejprve z první části vyndáte všechny suroviny potřebné pro vaření. Jelikož většinu z nich je třeba omýt, přesunete je do mycí části, z níž rovnou přecházíte k vaření. Po vaření následuje opačný směr, tj. z varné části přesunete nádobí do mycí zóny a dále do zóny uskladnění. Taková organizace prostoru vám ušetří spoustu práce i času.

Nejčastějším problémem kuchyňských koutů je nedostatek úložného prostoru. Úložné prostory nevytvářejte příliš v prostoru – každá komoda či skříňka navíc malý prostor zatíží a bude vám bránit ve volnosti pohybu. Raději využijte volné plochy stěn – stylové poličky mohou viset téměř všude. Kuchyňské skříňky vyžeňte až ke stropu a do vysoko umístěných míst uložte kuchyňské potřeby a suroviny, které potřebujete jen zřídka, jako jsou například zavařeniny, kompoty, forma na beránka apod.

Potřebným pomocníkem se v takto řešené kuchyni stanou malé schůdky (nebo stolička), které si během vaření jistě zvyknete používat. Schůdky vám mimo jiné mohou posloužit i jako sedátko nebo odkládací prostor.

Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo