Praktické a moderní kuchyňky

30. 1. 2013 15:34

Přečteno: 3 075× Ostatní Redakce

Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.


Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.

Aby byl kuchyňský kout maximálně praktický, je třeba tento malý prostor správně zorganizovat. Přestože největší část plochy zabírají v každé kuchyni spotřebiče, nemusíte se některých z nich kvůli nedostatku místa vzdávat. Dnešní výrobci nabízejí ledničky, mikrovlnky, trouby, varné desky, dřezy a další spotřebiče v malém, elegantním provedení, díky kterému vám zaberou jen minimum místa.

Pro lepší organizaci a usnadnění práce v kuchyni vyzkoušejte některá z pravidel tzv. kuchyňské ergonomie. Ty kuchyň obecně rozdělují do tří částí, na část úložnou, mycí a varnou. První část by tedy měla být tvořena ledničkou, spíží a dalšími úložnými prostory. Dále následuje část mycí tvořená dřezem a popřípadě i myčkou nádobí. Umístění myčky v bezprostřední blízkosti dřezu vám usnadní mnoho práce. Varnou část tvoří především spotřebiče, jako je trouba, varná deska, mikrovlnná trouba, varná konvice apod. Za každou z vymezených tří částí by měla následovat alespoň malá pracovní plocha.

Představte si toto uspořádání v praxi: nejprve z první části vyndáte všechny suroviny potřebné pro vaření. Jelikož většinu z nich je třeba omýt, přesunete je do mycí části, z níž rovnou přecházíte k vaření. Po vaření následuje opačný směr, tj. z varné části přesunete nádobí do mycí zóny a dále do zóny uskladnění. Taková organizace prostoru vám ušetří spoustu práce i času.

Nejčastějším problémem kuchyňských koutů je nedostatek úložného prostoru. Úložné prostory nevytvářejte příliš v prostoru – každá komoda či skříňka navíc malý prostor zatíží a bude vám bránit ve volnosti pohybu. Raději využijte volné plochy stěn – stylové poličky mohou viset téměř všude. Kuchyňské skříňky vyžeňte až ke stropu a do vysoko umístěných míst uložte kuchyňské potřeby a suroviny, které potřebujete jen zřídka, jako jsou například zavařeniny, kompoty, forma na beránka apod.

Potřebným pomocníkem se v takto řešené kuchyni stanou malé schůdky (nebo stolička), které si během vaření jistě zvyknete používat. Schůdky vám mimo jiné mohou posloužit i jako sedátko nebo odkládací prostor.

Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Přidat komentář

Zapomněl/a jsem heslo