Osvědčený mazanec

Odeta Wollmanova Kuchařka: Odeta…

Doba přípravy: 20 min. 80 min. kynutí 45 min. pečení 6 - 8 porcí Moučníky , Kynuté 2 názory

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 ml mléka
100 g cukru
2 žloutky
2 PL sádla
125 g másla
2/3 sáčku sušeného droždí
sůl
rozinky v rumu
mandle
muškátový oříšek
vejce a mandle na posyp
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo.
    Zpracujeme těsto. Používám hnětač.

  2. Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Nechávám kynout přikryté utěrkou.

  3. Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky.

  4. Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny.
    Předehřejeme troubu na 180°C. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky.
    Pečeme 10 minut.
    Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 30 minut.

  5. Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
    Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.

Poznámka

Musím zaklepat na dřevo, že mi tyto mazance nikdy nepraskly.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 239 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Osvědčený mazanec

Tématické fráze: mazanec v hnětači

Zapomněl/a jsem heslo