Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč je nutné připravit gril na sezonu a co dělat, abyste místo skvělé grilovačky neměli ostudu
Zdroj: Pixabay, Gundula Vogel

Také už se nemůžete dočkat venkovní grilovačky a těšíte se na šťavnaté steaky? Aby bylo všechno, jak má být, a strávníci se rozplývali blahem, je potřeba věnovat grilu trochu pozornosti. Přečtěte si, co byste měli před sezonou zkontrolovat u grilu na dřevěné uhlí, plynového či elektrického a jak vyčistit mřížku.

Gril na dřevěné uhlí stačí prohlédnout 

Kotlíkové grily na dřevěné uhlí stačí jen pečlivě prohlédnout, jestli není jeho povrch viditelně poškozený. V případě potřeby ho natřete přípravkem proti korozi. Utáhněte všechny šrouby a ty nekvalitní vyměňte. Pokud jste tak neučinili po posledním grilování, tak nezapomeňte vysypat starý popel. Když je nádoba na popel přeplněná, oheň špatně hoří a grilování masa i ryb je pomalejší.

Zkontrolujte kvalitu paliva

Jak už název napovídá, u grilů na dřevěné uhlí se bez kvalitního paliva neobejdete. Příprava chutných pokrmů, jako jsou například šťavnaté hamburgery, na tomto typu grilu vyžaduje určitou praxi, ale ani ta vám nebude nic platná, když bude uhlí po zimě navlhlé a vy ho nezapálíte. Takže pro vás máme jednu dobrou radu. Nespoléhejte na to, že máte v garáži zásobu paliva a neriskujte, že grilování na zahradní party skončí ostudou. Raději zásobu briket předem zkontrolujte a v případě pochybností si pořiďte nové.

U plynových grilů je víc práce

Péče o plynové grily je o něco náročnější. Plynový gril je potřeba nejdříve odpojit od přívodu plynu. Z grilu odšroubujte varný rošt a za pomoci čisticího prostředku důkladně vytřete prostor pro hoření. Po odmontování hořáku vyčistěte ocelovým kartáčem jeho vnitřní části. Baterkou si posviťte dovnitř a zkontrolujete čistotu ventilů.

Dále pečlivě prohlédněte přívodní hadičky a knoflíky hořáků. Nezapomeňte se také přesvědčit, že není poškozená propanbutanová bomba. Jedině tak si zajistíte, že při grilování nenastanou žádné komplikace, například v podobě unikajícího plynu.

Elektrické grily musí mít v pořádku přívodní šňůru 

Poměrně nenáročnou údržbu vyžadují grily elektrické. Ale přece jen i jim je dobré před sezonou věnovat pozornost. Především je nutné zkontrolovat přívodní šňůru, jestli přes zimu nedošlo k jejímu poškození, například k přehryzání hlodavci. Na škodu také není prohlédnout i topnou spirálu a prověřit, zda není poškozený spoj mezi ní a regulačním knoflíkem.

Na závěr ještě vyčistěte rošty

Grilovací rošty hrají při grilování důležitou roli. Proto si i ony zaslouží drobnou péči. Nejdříve drátěným kartáčem nebo drátěnkou z nich odstraňte všechny loňské zbytky. Dočistit je můžete čisticí pastou, kterou vyrobíte smícháním jedlé sody a vody. Po vyčistění je opláchněte a potřete tenkou vrstvou rostlinného oleje, který je určený pro použití ve vysokých teplotách. Budete tak mít jistotu, že se vám masové steaky ani klobásy či zelenina nebudou při grilování přichytávat na mřížku.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více