Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

měsíček lékařský
Zdroj: Pixabay, silviarita

Jak už napovídá její název, měsíček lékařský je ceněnou bylinkou a uplatňuje se i v kuchyni. Už staré kultury ho využívaly jako koření. Přečtěte si, do kterých pokrmů můžete zařadit tuto zářivou rostlinu.

Tradiční měsíček lékařský

Znaly ho staré arabské kultury, Egypťané věřili v jeho omlazíovací vliv a konečně v Řecku posloužil jako koření a ozdoba jídel. Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je letnička, která dorůstá zhruba výšky půl metru. Upoutá vás výraznými oranžovými nebo žlutými květy. Pokud vás lákají sníst, směle do toho. Měsíček totiž patří mezi jedlé květy. Květy měsíčku postupně rozkvétají na rostlině a kvetou velmi dlouho, až do mrazů.

Měsíček jako náhrada šafránu

Šafrán je sice výborným, ale také zároveň velmi drahým kořením. Má nahořklou chuť a pokrmům dodává jasně žlutou barvu, podobně jako kurkuma. Také měsíček barví dožluta, má slanou a mírně nahořklou chuť. A právě tuto rostlinku používali už za římského impéria chudí lidé pro obarvení pokrmů nažluto. Dodávala barvu máslům, sýrům, polévkám i omáčkám.

Dnes kromě toho můžete měsíček přidat i do ovocných a zeleninových salátů. Zkuste využít okvětní lístky v pomazánkách, přidejte je do vařené rýže, rizota, nebo do bramborové kaše. Připravte si třeba bylinkové nočky s mletým hovězím a zeleninou. Výborný je také měsíček na chlebu s máslem. Skvěle se vyjímá i na dezertech a dortech. Do salátů můžete přidat i mladé listy měsíčku.

Měsíčkové víno

Z darů zahrady se dají připravovat i různé nápoje. Z měsíčků lékařského, kterému se říkalo třeba nevěsta léta, nebo i sluníčko a bylina deště, si můžete připravit měsíčkové víno. Budete na něj potřebovat 1 litr suchého bílého vína a 10 dkg okvětních lístků. Vše necháte louhovat dva týdny ve tmě a chladu. Pak směs přeceďte a můžete popíjet. Skvěle chutná.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Pěstování a uchovávání měsíčku

Pokud si chcete užít měsíčku, můžete ho pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináčích a truhlících na okně. Má rád slunce a není náročný na půdu. Pokud máte zahradu, zasaďte měsíček k jahodám, mrkvi, rajčatům i bramborám. Kromě toho, že tyto květiny milují včely, odpuzují škůdce. Měsíček můžete sušit a pak využít na čaj, ale i jako zmíněné koření. Sbírejte nejlépe oranžové květy od července do srpna.

Vydejte se na sběr před polednem za slunečného dne, kdy je nejvyšší obsah účinných látek, a sušte ve stínu v tenké vrstvě. Po usušení dejte pryč květní lůžka, která by mohla plesnivět. Dobře proschlé okvětní lístky uchovávejte v dobře uzavíratelné tmavé sklenici v temnu a suchu. Z květů si můžete připravit i měsíčkovou mast.

Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
https://sever.rozhlas.cz/mesicek-lekarsky-prvni-bylinka-do-domaci-lekarny-6840950

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více