Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cena chleba roste a ještě poroste.
Zdroj: Pixabay

Taky se vám to stává? Jdete do obchodu a máte připravenou přesnou částku na chleba? A ejhle, cena opět vzrostla. Jak se vyvíjela v průběhu let? Porovnali jsme data v průběhu let 2006 až 2022.

Chléb náš nejdražší

Cena pečiva za poslední roky rapidně vzrostla. Od roku 2006 je to aktuálně o 19,4 Kč a zřejmě nás pokles cen nečeká, ačkoliv cena pšenice na burze klesá. Cenu totiž nahoru tlačí rostoucí ceny energií.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula několikrát tweetoval, že očekává, že pekaři zlevní, ale ti se na to netváří. „Nás to prohlášení ministra překvapilo. Cena české pšenice totiž naopak roste,“ uvedl v ranním interview na Radiožurnálu ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý s tím, že nejvíce cenu pečiva aktuálně zvyšuje cena mouky a cena plynu. Podle jeho údajů cena za 1 kilogram konzumního chleba meziročně stoupla o 5,50, ale náklady na upečení chleba (mouka, energie, mzdy…) vzrostly až o 6,40 korun. Největší nárůst je u ceny za plyn, která meziročně vzrostla o 350 %.

Podle Hlavatého někteří pekaři prodělávají až 8 korun na každém bochníku chleba, který vyrobí.  

Loni v lednu stál kilogram chleba 28,32 korun. V červnu byla jeho cena 29,12 korun a v prosinci už 29,82. Na začátku roku 2022 byla jeho cena 30,71 korun a v červnu 35,68 korun. Pro lepší porovnání jsme ještě cenu porovnali meziročně za 28./29. týden roku 2006 až 2022. Jak to dopadlo, ukazuje následující graf.

 

Graf změny cen chleba

Zdroj dat: Český statistický úřad

Chcete-li ušetřit, zkuste si upéct chleba doma. Není to tak těžké, jak to vypadá. Základem je správné propracování těsta. Můžete zkusit různé obměny. Stačí přidat různá semínka nebo třeba nakrájená sušená rajčata. Na našem webu najdete spoustu skvělých receptů. Anebo zkuste tento chléb bez hnětení podle našeho videa:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více