Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!
Zdroj: Iva Trhoňová

Pečivo v obchodech stále zdražuje, tak se mnoho z nás uchyluje k domácímu pečení. Proto dnes nabízím další ze svých receptů, tentokrát na chleba z žitné a pšeničné mouky. Zkuste jej podle tohoto návodu!

Když pekařka promluví...

Nejúžasnější, nejlepší chleba je ten kváskový, kynutý divokými kvasinkami. Každý z nás žitný kvásek doma nemá nebo si na něj netroufá, ale chléb chce přesto co nejchutnější. Jak to zařídit? Přece pomocí některého z prefermentů, jako je omládek nebo poliš. Část mouky je před vlastním zaděláním těsta předmočená a předkvašená a takový chléb pak chutná zcela jinak, mnohem lépe.

Upečte si dnes s námi tento lněný chléb s omládkem! Je to chleba nejen na grilovačku, na kterou byl u nás původně pečený. Je lehoučký, malinko světlejší, výborný i další den po upečení. Světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou. A moc dobrý!

Co budete potřebovat: na omládek: 150 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu), 12 g doždí, 180 g hladké mouky

Dále: 190 g vody, 2 lžíce oleje, troška drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce lněného semínka, 100 g žitné chlebové mouky, 280 g pšeničné chlebové mouky

Jak budete potupovat? Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháte v míse, pak ji zakryjete složenou utěrkou a omládek necháte asi 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech ostatních surovin a dobře uhnětete chlebové těsto. Uložíte ho do mísy, zakryjete opět utěrkou a necháte asi hodinu v teple místnosti kynout.

Vykynuté těsto vyškrábneme na lehoučce pomoučený na vál, rukama ho propracujeme a uděláme z něj kulatý bochník. Bochníček uložíme vykynout do moukou vysypané ošatky (přibližně na 45-60 minut). Vykynutý chleba opatrně a s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, ometeme z něj přebytečnou mouku a bochník dobře orosíme ze všech stran vodou z rozprašovače. Pak ho na plechu vsadíme do rozehřáté trouby upéct (230 °C / 30 minut, dopéct při 200 °C / asi 20 minut).

Několik postřehů od pomoučeného stolu:

  • pokud nemáte ošatku, můžete nechat tento chleba vytvarovaný do bochníku kynout rovnou na plechu, zakrytý utěrkou
  • mouku z něj ometám zlehka rukou, jde to dobře
  • potírat můžete mašlovačkou, namáčenou ve vodě, ale já mám na postříkání koupený malý rozprašovač na květiny - nezabere moc místa, je šikovný do ruky a chleby orosí ze všech stran rovnoměrně
  • po orosení můžete bochník i naříznout, pokud chcete
  • díky orosení je povrch těsta dobře zvlhčený a už nepotřebuji zapařovat troubu

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

bofinka

29. 4. 2022 17:30

Prekrasny pecen chleba :-K

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více