Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak provonět domov přírodní cestou: 4 snadné recepty pro příjemnější bydlení
Zdroj: Tamara Gak, Unsplash.com

Dokonalý domov by vás měl upoutat nejen po vizuální stránce, ale měl by lahodit všem vašim smyslům. Proto nezapomínejte na vůně, které v každém interiéru vytvoří příjemnou, útulnou a uklidňující atmosféru. Navíc silně působí na psychiku a emoční rozpoložení, tak toho využijte ve svůj prospěch, nejen na Vánoce.

Les i moře na dosah

Místnosti interiéru můžete ozvláštnit vůněmi nejrůznějších druhů: do kuchyně se nejvíce hodí osvěžující vůně, v domácí pracovně vás zase energií nabije svěží aroma lesa nebo moře, zatímco v ložnici oceníte smyslné, nasládlé esence. Současná nabídka na trhu je opravdu široká: užít si můžete luxusních esenciálních olejů, opojných vonných svíček a tyčinek i difuzérů, kadidel a aromalamp, které se zároveň stanou skvělým dekorativním doplňkem. Není však nad vůně přírody, proto vyzkoušejte některé z našich receptů, které váš domov zahalí nezaměnitelným aroma.

Opojná vůně vanilky vás očaruje!

Nakrájené citrony, pár snítek čerstvého rozmarýnu a několik lusků vanilky či kapek vanilkové esence celý den pozvolna vařte ve vodě (vodu dle potřeby doplňujte). Jedinečná vůně se postupně rozptýlí do všech koutů vašeho domova. Chcete-li šetřit elektrickou energii, nechte směs jen krátce povařit a poté ji postvate v hrníčku třeba na topení. Bude se během dne stále odpařovat.  

Provoněná jedlá soda

Jedlá soda má v domácnosti opravdu široké využití: je skvělým pomocníkem při úklidu a poslouží i jako náhrada aromalampy. Silnější roztok jedlé sody nalijte do sklenice a zakápněte několika kapkami svého oblíbeného esenciálního oleje. My doporučujeme eukalyptus, který voní svěže a čistě a perfektně se hodí do všech místností. Vůně se z jedlé sody uvolňuje postupně, a tak déle vydrží.

Vykouzlete si útulnou atmosféru Vánoc kdykoli vás napadne!

Několik skořicových lusků, kusy jablek a pomerančů a hrstku hřebíčku vařte celý den ve vodě na mírném ohni. Vůně, která se z hrnce bude linout, vás příjemně zahřeje, proto je tento recept naprosto ideální pro dlouhé a sychravé zimní dny. Během celého roku ho však ocení i všichni milovníci Vánoc a zimní pohody, kteří si tak lusknutím prstů mohou vytvořit atmosféru svého oblíbeného období.  

Vůně právě upečeného koláče

Pokud očekáváte návštěvu a chcete je uvítat příjemnou vůní, není nic jednoduššího, než nakrájená jablka povařit s kůrou skořice. Vaši hosté se tak u vás budou cítit jako doma; neslibujeme však, že nedostanou chuť na něco sladkého.

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Larry61

1. 11. 2020 20:49

pernicka.ivana: vonné svíčky jsou jedy:-//

janicka

3. 12. 2014 11:05

Ano, mohu vřele doporučit vanilku. Ta její vůně je nepopsatelná. Zajímavou inspiraci pro dekorace rovněž čerpám z http://www.decormag.cz/inspirace/.

sonja123

17. 9. 2013 13:06

Veronika,mas pravdu,u nas je to tak isto....
:yes:

pernicka.ivana

26. 8. 2013 18:34

To vyjde levněji koupit voňavou svíčku-))

Majdula

25. 8. 2013 13:11

no nevím,abych to vařila celý den....:-((

zdenka

19. 8. 2013 16:12

:yes:

Veronika Hrozna

18. 8. 2013 16:39

Když u nás je to problém. Když voní klobása,nebo kachnička,nebo .....,
tak je všechno O.K.S citronem si nešplhnu !:-((:-)):-D:-((

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více